SKRIVENA MJESTA

Kako brzo i efikasno očistiti najprljavije kutke u kupaonici

13.05.2017 u 17:18

Bionic
Reading

Savršeno očišćena kupaonica koja blista san je svih no nažalost iako se obično radi o najmanjem prostoru u stanu, zaprlja se strahovitom brzinom i sklon je nakupljanju bakterija i plijesni

Premda smo ponosni na čist dom, postoje i ona skrivena mjesta na koja često zaboravljamo.

Kad ste zadnji put detaljno prebrisali utičnice, prekidače ili spojnice ispod WC školjke? Otkrijte koja su to najprljavija mjesta u kupaonici!

Držač za četkice

Znate li da je vaš držač za četkice za zube po broju nađenih bakterija u domu na neslavnom, trećem mjestu nakon spužvi i odvoda u sudoperu? Prvo ga dobro operite deterdžentom i toplom vodom, a zatim ga za svaki slučaj operite i s dezinfekcijskim stredstvom.

Kvake i ručka na vodokotliću

Svaka površina koja se često dotiče iznimno je privlačan prostor za kolonije bakterija poput kvaka na vratima i ručice na vodokotliću. Kako biste ih iskorijenili temeljito ih očistite sredstvom za dezinfekciju.  Nemojte zaboraviti niti na vješalice za ručnike ili držače toaletnog papira. Dobro ih operite s dezinfekcijskim sredstvom i posušite mekom krpom.

Pipa

Budući da su pipe među prvim predmetima s kojima naše ruke dolaze u kontakt nakon što koristimo WC, ne čudi nas da su mnoga istraživanja pokazivala kako se bakterije rado nastanjuju i na ovom mjestu. Svaki put ih dobro istrljajte i ne zaboravite ni na sredstvo za dezinfekciju. Kamenac također može djelovati kao magnet za bakterije, pa ga držite pod kontrolom.

WC školjka

Ne trebamo posebno objašnjavati koliko je bitno temeljito očistiti WC školjku. Dobro je dezinficirajte, posebno s donje strane. Kako biste se uhvatili u koštac s onim sitnim malim područjima oko vijaka koristite staru četkicu za zube. Pri tome ne zaboravite ni na područja poput spojnice i pukotina koje su omiljeno mjesto za bakterije. Za temeljito čišćenje, odvojite dasku za WC i potopite je u otopini s dezinficijensom. Dakako, prije postavlja neka se dobro posuši.

Prekidači i utičnice

Ovi nerijetko zapostavljeni prostori vrlo često vremenom postaju masni, prljavi i ljepljivi. Pažljivo ih očistite s dezinfekcijskom otopinom i naravno, vodite računa da krpa ne bude previše mokra kako ne biste izazvali kratki spoj.