ODRŽIVOST PRIJE SVEGA

Kralj Charles ovom je kaputu vjeran više od 35 godina, a jasno je i zašto

17.12.2023 u 16:09

  • +3

Kaput od tvida kralja Charlesa

Izvor: Profimedia / Autor: DAVID HARTLEY / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PAUL MARRIOTT / IMAGO STOCK&PEOPLE / PROFIMEDIA

Bionic
Reading

Kralj Charles već dugo kanalizira dvije titule koje je stekao tijekom javne službe duge gotovo 60 godina - najbolje odjevenog muškarca i borca za klimatske promjene

Godine 2009. časopis Esquire proglasio je britanskog kralja Charlesa najbolje odjevenim muškarcem, ostavivši iza sebe tenisku zvijezdu Rogera Federera i bivšeg američkog predsjednika, Baracka Obamu.

Malo je ljudi upoznato s činjenicom da je otac britanskih prinčeva Harryja i Williama itekako predan načelima održive mode. Njegov stil odijevanja opisuju bezvremenski komadi koje nosi desetljećima, a jedan od njih je kaput od tvida izrađen po mjeri.

Spomenuti model na dvoredno kopčanje, s dubokim džepovima i manšetama nosi već nekoliko desetljeća.

Britanski kralj dugi niz godina gorljivi je zagovornik dugotrajnog nošenja odjeće i obuće kojoj krpanjem i popravcima produljuje vijek trajanja.

Njegov kaput od tvida krojen je od strane krojača Anderson & Sheppard sa sjedištem u Mayfairu i očito napravljen da traje, a taj model bio je glavni oslonac njegove garderobe za vrijeme braka s princezom Dianom.

U njemu je posljednji put ugledan 26. studenog, dok je prisustvovao nedjeljnoj službi u crkvi Svete Marije Magdalene u Sandringhamu, a nosi ga više od 35 godina.

Iako je nejasno koliko je tadašnji princ Charles prvotno platio kaput, da ga odluči zamijeniti sličnim modelom morao bi izdvojiti nešto više od osam tisuća eura, kako otkriva glasnogovornik krojačke radnje Anderson & Sheppard.

Jedan od prvih puta kad je Charles viđen u kaputu od tvida bilo je 3. siječnja 1988. na fotografiranju u Sandringhamu, s princezom Dianom i trogodišnjim princem Harryjem.

U istom modelu zatim je ponovno viđen na Božić 1998. godine, kada su ga pratili princ William i princ Harry na godišnjoj službi u crkvi Sandringham.

Charles je nastavio nositi kaput na javnim angažmanima tijekom 2000-ih i kasnije. Godine 2015. u njemu je ponovno uočen za vrijeme posjeta žrtvama poplave uzrokovane olujom Desmond u Carlisleu.

Iako je nedvojbeno jedan od najprepoznatljivijih komada u njegovom ormaru, kaput od tvida nije jedini predmet koji nosi desetljećima.

Godine 2018. otkrio da još uvijek hoda uokolo u paru cipela koje je kupio 1971. godine. Iako nije jasno koji je par cipela izdržao test vremena, Charles od 1971. redovito nosi par cipela brogue u boji mahagonija.

Navedeno je otkrio u razgovoru za Australian Financial Review Magazine, izjavivši: 'Uvijek sam vjerovao u nastojanje da što više moje odjeće i obuće bude u uporabi što je dulje moguće (neke cipele sežu u 1971., a jedna jakna u 1969.!) - kroz zakrpe i popravke - i na taj način težim biti u modi jednom u 25 godina.

  • +2
kralj charles Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Milligan / AFP / Profimedia

Nevjerojatno je kako se moda mijenja i, govoreći kao netko tko, u cjelini, mrzi bacati stvari bez da im pronađe drugu namjenu ili ih popravi, ne mogu biti više oduševljen ako, napokon, raste svijest o hitnoj potreba za bijegom od bacanja i prijelaza na 'cirkularno gospodarstvo'.'