MALI VODIČ

Otkrivamo koliko dugo možete držati namirnice i ostatke obroka u hladnjaku

26.12.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Mnogi nisu sigurni koliko dugo pojedine namirnice i ostatke obroka smijemo držati u hladnjaku te jesu li i dalje dobri za konzumiranje

Često nam ostanu viškovi nakon ručka, a mnogi zbog užurbanog načina života imaju običaj unaprijed skuhati obroke kako bi manje vremena utrošili na pripremu jela tijekom tjedna.

Ostaci hrane najčešće se mogu spremiti u hladnjak na tri do četiri dana, osim osjetljivih namirnica poput školjki ili sušija, koji se moraju konzumirati isti dan.

Meso

Bez obzira na koji je način spremljeno i radi li se o pohanoj piletini, pečenoj puretini ili odrescima teletine na naglo, u hladnjaku mogu stajati tri, najviše četiri dana. Kako se ne bi pokvarilo, dobro je staviti ga u hladnjak unutar dva sata nakon kuhanja ili pečenja. Svježe mljeveno meso u hladnjaku smijete čuvati tek dva dana, a zamrznuto može stajati do dva mjeseca. Meso je dakle moguće smrznuti, ali ponekad izgubi na okusu nakon odmrzavanja. Svježe kobasice također morate iskoristiti u nekoliko dana, a ako ih odlučite zamrznuti, čuvajte ih u zamrzivaču maksimalno dva mjeseca.

Voće i povrće

Voće koje je mekše i ima tanku koru treba iskoristiti u dva dana, a ono koje je kompaktnije i ima čvršću koru obično će u hladnjaku potrajati do tjedan dana. Zelena salata trajat će u hladnjaku dva do tri dana, a sve ostalo zeleno povrće još dan više. I voće i povrće najbolje je držati u za to namijenjenim pretincima. Savjet više: nemojte ga prati prije konzumiranja jer će voda stvoriti dodatnu vlagu, što utječe na svježinu namirnica.

Pizza

Ovo popularno brzo jelo, ako je s pripremljeno s mesnim sastojcima, a ne s npr. tunom, može biti pohranjeno u hladnjaku jednako dugo kao meso. Savjet: pizzu dobro omotajte, a kako bi se ravnomjerno zagrijala, podgrijte je u tavi.

Juhe i variva

Juhe i variva, koji su za mnoge odlično rješenje za zimske dane, kad poželimo pojesti nešto toplo, u hladnjaku mogu stajati do četiri dana. Budući da su u pitanju velike količine, teže ih je ohladiti unutar dva sata poput pizze ili nekoliko komada mesa. Varivo ili juhu odmah razdijelite u posude i kada postanu mlaki, stavite u hladnjak nepokrivene te zatvorite posudu nakon što se hrana potpuno ohladi.

Što se tiče namirnica koje nisu obrađene, kako vam se ne bi dogodilo da iz hladnjaka morate izbaciti hrpu hrane kojoj je istekao rok, a vi ste zaboravili počistiti police u frižideru, evo koliko se pojedina hrana može zadržati u hladnjaku:

Salata od tune, jaja ili piletine

Ako imate hladnjak s temperaturom namještenom do plus pet stupnjeva Celzijusa, bilo koji od navedenih sastojaka u salati možete čuvati do čak tjedan dana. Salata može trajati i do sedam dana ako se priprema od namirnica direktno izvađenih iz hladnjaka. Oprez: ako namirnice prvo stoje na sobnoj temperaturi, postoji opasnost da se razviju bakterije i salata se pokvari prije roka.

Sirovo meso

Sirovo meso s kostima ili perad u hladnjaku može biti dva do tri dana. Svježe kobasice treba iskoristiti tri dana od kupnje, a slaninu možete čuvati jedan tjedan. Narezani komadi mesa poput odrezaka u hladnjaku mogu biti samo dva dana. Svježe meso koje nije pakirano obično je umotano u papir ili foliju. Prije pospremanja u hladnjak dobro ga zapakirajte da sokovi ne kapaju po ostalim namirnicama.

Mliječni proizvodi i jaja

Mlijeko čuvajte četiri do pet dana. Inače, stručnjaci savjetuju da mlijeko i jaja nije dobro čuvati u vratima hladnjaka jer je ondje temperatura nešto viša od one u unutrašnjosti. Jaja i topljeni sirevi traju tjedan dana, a svježi sir upola kraće.

Školjke i riba

Morski plodovi poput školjaka i sve vrste riba treba iskoristiti već drugi dan, a jedina namirnica koja može biti u hladnjaku do dva tjedna je dimljeni losos.

Sladoled

Naravno, ukoliko ga prije ne pojedete, sladoled možete u zamrzivaču držati od tri do četiri mjeseca, savjetuju stručnjaci Good Housekeeping Institutea.