sigurno i učinkovito

Prirodno, a djeluje: Lisne uši mogu potpuno uništiti prekrasne ruže, no možete ih se riješiti prirodnim insekticidima

01.06.2022 u 12:46

Bionic
Reading

Lisne uši često se pojavljuju u proljetnim i ljetnim mjesecima jer toplo vrijeme pogoduje njihovom razmnožavanju. Posebno vole napadati ruže, a njihove kolonije mogu u potpunosti uništiti biljku, pupoljke i spriječiti cvjetanje. Srećom, postoji nekoliko prirodnih i posve sigurnih, a učinkovitih metoda za njihovo uklanjanje

Lisne uši su sitni ružičasti ili zeleni kukci s vitkim nogama koji u kolonijama žive na donjoj strani listova ružinih grmova i cvjetnih pupova. Ovi parazitni insekti hrane se sokom biljke te se mogu brzo razmnožavati, što pak dovodi do masovne zaraze koja može uzrokovati ozbiljnu štetu na ružama. Osim toga, neke lisne uši također nose i virus mozaika ruža, koji uzrokuje posvjetljivanje i pojavu mrlja na lišću ruže.

Često se pojavljuju u ranim proljetnim i ljetnim mjesecima, a znakovi zaraze lisnim ušima uključuju uvijeno, ljepljivo ili izobličeno lišće te promjenu boje na cvjetnim pupoljcima i listovima u vidu pojave tamnosmeđe boje i bijelih mrlja. Lisne uši snažno se razmnožavaju uslijed suhih, vrućih vremenskih uvjeta. Tipične štete uzrokovane lisnim ušima su deformirani, bezbojni i ljepljivi, sjajni listovi. Ta pojava nastaje kada lisne uši umetnu svoja rila u biljku kako bi došle do soka, a nakon toga ostaju ljepljivi tragovi koji potiču invaziju gljivica koje izazivaju crnu pjegavost te drugih insekata.

Lisne uši mogu se suzbiti kemijskim insekticidima, ali i prirodnim preparatima koji su daleko preporučljiviji jer neće naštetiti ni cvijeću ni njegovoj prirodnoj sredini.

Sprječavanje zaraze lisnim ušima

Prevencija počinje od nabave ruža. Kupujte samo zdrave, jake biljke. One moraju imati dobro oblikovan korijen, najmanje 3 stabljike za razmnožavanje i zeleno lišće zdravog izgleda. Ruže s golim korijenom trebale imati neoštećene stabljike za razmnožavanje i što više finog korijena. Naime, zdrava mladica i snažan rast ključni su u borbi protiv nametnika.

Uzgoj temeljen na prirodnim procesima i različitim biljnim kombinacijama (npr. sadnja ruži s lavandom ili lukom) također pomaže u sprječavanju nametnika. Prekomjerne količine gnojiva (s dušikom) ili nedostatak vode potiču napade lisnih ušiju.

Mehaničko uklanjanje

Lisne uši mogu se pronaći na donjoj strani lišća, pupoljcima i mladim izdancima lišća. Jedna od prirodnih metoda suzbijanja lisnih ušiju je prskanje napadnutih listova i cvjetova ruže jakim mlazom vode iz vrtnog crijeva. Time će se ovi insekti ukloniti s ružinog lišća, stabljika i pupova te pasti na tlo, gdje će ih prirodni grabežljivci pojesti. Ovu metodu najbolje je provoditi ujutro po sunčanom danu, jer se spore plijesni oslobađaju tijekom večeri i noći, a mokra ruža ih može lakše pokupiti, što će pak potaknuti rast plijesni.

Druga metoda uključuje ručno uklanjanje lisnih ušiju. Na početku zaraze učinkovito je rezanje i otkidanje zaraženih pupoljaka i listova na kojim se formiraju kolonije. Na taj način spriječit će se daljnje veliko širenje ušiju po ružama. No, svakako vodite račina da otkinute dijelove obavezno spalite i tako uništite uši i spriječite njihov ponovni napad na ružine grmove. Ako je zaraženo više listova, napasnike učinkovito se može ukloniti uz pomoć vlažne krpice, na koju se po potrebi može nanijeti i sapunica.

Ekološki prihvatljivi insekticidni sapuni

Lisne uši imaju meka tijela koja sadrže male otvore koje koriste za disanje. Insekticidni sapuni djeluju tako da prekrivaju te otvore i guše ih. Većina lisnih uši će uginuti unutar jednog sata od primjene. Ekološki prihvatljivi insekticidni sapuni mogu se napraviti od potpuno prirodnog sapuna, kao što je tekući sapun od maslinovog ulja. Sredstvo protiv lisnih ušiju možete napraviti tako da pomiješate 5 žlica potpuno prirodnog tekućeg sapuna s 1 litrom vode i nanesete ga ručnom prskalicom izravno na lisne uši. Ostavite da odstoji sat vremena, a nakon toga vrtnim crijevom isperite ostatke sapune i mrtve insekte. Insekticidni sapun samo će ubiti lisne uši nakon neposrednog kontakta i može zahtijevati višestruke primjene, ali neće ostaviti otrovne ostatke na ružama i neće štetno djelovat na okolne biljke i životinje.

Prirodni preparati

Prirodni insekticidi na bazi biljaka, začina, esencijalnih ulja se lako pripremaju i primjenjuju.

Za pripremu preparata od maslačka potrebno je oko pola kilograma lišća maslačka potopiti u 10 litara tople vode i ostaviti da stoji dva do tri sata. Procijeđen insekticid se odmah primjenjuje, a postupak se ponavlja svakih deset dana.

Sredstvo od češnjaka dobit ćete ako 30 grama usitnjenog luka prelijete s litrom vode. Ostavite da stoji 24sata, procijedite, a zatim pošpricajte ruže.

Za prirodni insekticid od crvenog luka potrebno je jedna manja glavica koja je grubo naribana, zatim oko 5 grama naribanog sapuna te jedna litra vode s kojom ćete preliti luk i sapun. Ostavite da stoji pet sati, a zatim tretirajte ruže.

Ulje od ružmarina, ulje od nima, od karanfilića, naranče i mnoga druga ulja se mogu iskoristiti kao prirodni insekticidi. Prije nanošenja, razblažuju se s vodom i nikad se ne smiju direktno nanijeti na biljku.

Prirodni grabežljivci

Brojni grabežljivi kukci su korisni za vrt i zaštitit će ruže i druge biljke u vašem vrtu od zaraze lisnim ušima. Bubamare, mrežokrilci, stjenice ubojice i kukci iz roda Orius su grabežljivi insekti koji konzumiraju ružine lisne uši. Te kukce je moguće ciljano kupiti ili ih pak prirodno privući u vrt. Na primjer, bubamare će privući biljke kao što su kopar, korijandar i peršin. Bubamare će puzati uz trsku ruže i početi se hraniti lisnim ušima. No, vodite računa da neke bubamara mogu odletjeti ako se puste tijekom najtoplijeg dijela dana ili na punom suncu, pa je to, u slučaju da ih kupujete, najbolje učiniti rano ujutro ili navečer.

Plijevljenje korova

Druge biljke u dvorištu mogu privlačiti lisne uši ili biti izvor zaraze na ružama. Uklanjanjem izvora smanjit će se vjerojatnost nove zaraze. Tretirajte sve druge biljke u vašem dvorištu koje imaju lisne uši insekticidnim sapunom ili drugim prirodnim lijekom. Uklonite iz svog vrta sve korove koje lisne uši privlače kao što su čičak, gorušica i svilenica. S druge strane, lisne uši ne podnose mirise određenih biljnih vrsta pa je to dobro iskoristiti kako biste ih otjerali iz vrta. Posebno ne vole kadulju, češnjak i origano pa je to zgodno posaditi pokraj ružičnjaka.