ukrasne tegle

Uštedite vrijeme i novac sadnjom ovog atraktivnog cvijeća na drugačiji način

18.06.2023 u 14:36

Bionic
Reading

Stručnjaci za dizajn eksterijera savjetuju da sadnjom bilja u ukrasne tegle na najjednostavniji način možete atraktivno urediti vrt

Uređenje vrta nerijetko je zahtjevan zadatak koji uključuje poslove održavanja u većem dijelu godine. Međutim za sve one koji u tome ne pronalaze osobit užitak, eksperti za eksterijere donose praktično rješenje.

Naime stručnjaci za uređenje vrtova savjetuju da se možete poštedjeti puno muke (i ulaganja) ako klasičnu sadnju zamijenite - teglama.

'Uštedjet ćete i vrijeme i novac ako strateški postavite biljke u tegle jer će jednako uspješno podići eksterijer', napominju eksperti i dodaju:

'Koristite lončanice različitih visina, materijala i dizajna kako biste stvoriti dojmljiv vizualni efekt. Upotrijebite privlačne, efektne boje u kombinaciji s neutralnim tonovima, a najupečatljivije detalje postavite na istaknuto mjesto.'

Ako se ne prepoznajete kao osobit talent za uzgoj i brigu o biljkama, birajte one koje se lako održavaju te su dobro prilagođene klimi i vremenskim uvjetima u kojima živite. U nastavku donosimo nekoliko lijepih vrsta koje nisu iznimno zahtjevne, a uspješno će ukrasiti okućnicu posađene u teglama.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Fuksija

Fuksija je jedna od najpopularnijih sadnica jer njeni cvjetovi rastu u razigranom kontrastu ružičaste i ljubičaste boje pa uspješno obavlja svoj zadatak podizanja eksterijera na dojmljivu razinu.

Najbolji potez napravit ćete postavljanjem biljki na ulaz u dvorište ili na vidljivo mjesto pored terase ili sjenice kako biste se mogli diviti njihovom cvatu iz dana u dan.

Možete upariti fuksiju s mirisnom biljkom poput lavande ili gardenije te pojačati dojam uspješnim spojem vizualnog kontrasta i čarobnih mirisa.

Sve što je fuksiji potrebno za rast su mnoštvo Sunčeve svjetlosti i redovito zalijevanje, a saditi je možete u baš sve tegle, od podnih do visećih na više razina.

Urbani vrt na balkonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/tportal.hr

Zimzelene biljke

'Ako niste osobito uspješni u uzgoju bilja, zimzeleno drveće pravi je izbor za vas! Šimšir je klasičan izbor koji će vašem eksterijeru pružiti dašak elegancije, a lak je i za oblikovanje u intrigantne forme', preporučuje vrtlar David Angelov.

Osim šimšira, dobar odabir je tisa jer će rasti čak i u sjeni, a efektno će izgledati postavljena u teglu na ulazu u dvorište. Pripazite da tegla ima otvore kako bi višak vode mogao napustiti zemlju te dodajte gnojivo jednom ili dvaput godišnje.

Afrički ljiljan

Poznat i pod nazivom Agapanthus, afrički ljiljan dojmljiva je biljka s visokim i tankim stabljikama na čijem su vrhu nježni grozdovi plavih i bijelih cvjetova. Zbog svog visokog rasta, efektno izgleda postavljen kraj terase ili u sredini vrtne gredice.

Osjetljiv je na mraz pa ga sadite tek početkom ljeta, kada mu možete garantirati toplo i sunčano vrijeme.

Crveni prosenjak

Ako tražite biljke s minimalnom njegom za najbolje vizualne rezultate, crveni prosenjak odličan je izbor. Riječ je o ukrasnoj travi koja efektno izgleda na vjetru, kada gotovo sjaji u raznim tonovima ružičaste i crvene boje.

Sadnja balkonskog cvijeća za početnike Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Ukrasne trave nije potrebno posebno održavati sve dok su u pravoj posudi. Pobrinite se da u tegli imaju dovoljno prostora - najmanje 20 centimetara u svakom smjeru od korijena lukovice.

Također, pobrinite se da imaju puno drenažnih rupa jer ne podnose veliku vlagu i najbolje uspijevaju u suhoj zemlji.

Voće i povrće

Tko kaže da se u tegle mogu saditi samo klasične biljke?

Dizajneri eksterijera tvrde da je jedan od najboljih načina za preobrazbu vrta sadnja atraktivnih sadnica poput voća i povrća postavljenog u upečatljive glomazne tegle.

'Praktično je i jednostavno za uzgoj. Sadnice kupusa i salate dobro se kombiniraju s čili papričicama jarkih boja, graškom i rajčicama kako bi pružile ugodnu središnju točku za prednje ili bočno dvorište. Kad su posađene u malim nasadima u teglama, voćke poput jabuka, limuna, naranči ili smokava uspješno će rasti i posebno dobro izgledati uz šetnicu te činiti pravo umjetničko djelo koje, k tome, možete pojesti', kaže Angelov.