ZLATNA PRAVILA

Ususret proljeću: Što morate znati o njezi sobnih biljaka

27.03.2022 u 12:56

Bionic
Reading

Baš kao i ljudska bića, sobne biljke imaju svoje unutarnje satove koji utječu na njihovo ponašanje. Zimi, kada su dani kraći, mnoge biljke ulaze u period usporenog rasta, a dolaskom proljeća sve se mijenja

Dolaskom proljeća ulazimo u razdoblje aktivnog rasta biljaka pa je krajnje vrijeme da prilagodite rutinu njihove njege.

Prema riječima Sarah Humke, voditeljice istraživanja i razvoja u Wild Interiorsu, način njege sobnih biljaka ovisit će o tome gdje živite tijekom ovog prijelaza iz zime u proljeće.

Oni koji žive u primorskim krajevima obično svjedoče intenzivnijem rastu biljaka već tijekom ožujka dok oni na kontinentu možda neće vidjeti promjene do kraja travnja ili početkom svibnja, pa i o tome treba voditi računa.

No bez obzira gdje se nalazite, vaše biljke će vam dati do znanja kada su spremne za promjenu.

'Kada počnete vidjeti minijaturno lišće kako izrasta iz tla ili iz izbojaka, to je znak da je vrijeme za promjenu rutine', kaže za The Washington Post Clydette Alsup-Egbers, izvanredna profesorica hortikulture na Sveučilištu Missouri State.

Evo pet korisnih savjeta za njegu biljaka u proljeće:

Prilagodite raspored zalijevanja

Kad sobne biljke počnu više rasti, vjerojatno ćete ih morati zalijevati više nego zimi. Ali ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko često ili koliko ih zalijevati; umjesto toga, to ovisi o uvjetima u vašem domu. Zbog centralnog grijanja biljke će možda trebati više vode dok će one u vlažnijem okruženju - bez obzira radi li se o kupaonici ili živite u području s vlažnijom klimom - možda trebati manje vode. Stručnjaci upozoravaju i da položaj biljke utječe na zalijevanje. One na prozorima okrenutim prema jugu i zapadu dobivaju više svjetla i mogu biti 'žednije' od onih ispod rasvjete ili na prozorima okrenutim sjeveru. Tlo je najbolji pokazatelj kada zalijevati, stoga redovito provjeravajte svoje biljke, osobito tijekom prijelaza iz zime u proljeće. 'Stavite prst u zemlju - ako je suha, zalijte, ali ako je vlažna, nemojte. Ako voda izlazi iz drenažnih rupa na dnu lonca, možda previše zalijevate', savjetuje Alsup-Egbers.

Ne zaboravite na gnojivo

Vaše biljke također trebaju više hranjivih tvari kada počnu izbacivati nove izbojke i lišće. Počevši od kraja travnja ili početkom svibnja, Humke predlaže korištenje gnojiva te razrjeđivanje do pola jačine. Što biljka više raste, to će joj trebati više gnojiva, pa vodite računa i o tome. Gnojidbu bi bilo dobro napraviti svaki put kada zalijevate dok aktivno raste, no ne zaboravite da većinu sobnih biljaka ne treba gnojiti zimi.

Priuštite svojim biljkama odmor na otvorenom

Kako biste pokrenuli rast sobnih biljaka, razmislite o preseljenju na otvoreno tijekom toplijih mjeseci. Nakon što cijelu zimu provedu u zatvorenom i na suhom zraku, biljke vole biti na prirodnom suncu i vlazi. Vjetar im može ojačati stabljike, a kiša može oprati prašinu s lišća. Najbolje je pričekati dok temperature tijekom noći ne dosegnu oko 10, 15 stupnjeva prije nego što iznesete svoje sobne biljke. Pripazite i da razlika u temperaturi ne bude veća od 10 do 15 stupnjeva između one u vašem domu i vanjske. 'Prevelika promjena temperature mogla bi šokirati i oštetiti biljku', upozorava Humke. Također, previše izravne svjetlosti može štetno utjecati na njih, stoga ih držite u sjenovitom području. Ako ih premjestite na balkon, neka ostanu cijelo ljeto na njemu jer bi im previše promjena moglo uzrokovati stres. Ako radije ne biste premještali biljke, razmislite o tome da ih u proljeće preselite na sunčaniji prozor. U svakom slučaju, izbjegavajte mjesta u blizini otvora za klimatizaciju jer hladni zrak nije dobar za njih.

Proljetno čišćenje

Uklonite sasušene ili oštećene listova iz tla i biljke, što nema samo dekorativnu ulogu, već će joj pomoći da bolje raste. Također razmotrite brisanje prašine s lišća. Biljke koje su bile zatvorene cijelu zimu mogu biti prašnjave, što im može otežati fotosintezu. Kako to izvesti? Meke krpe ili spužve navlažite vodom sobne temperature, a zatim lagano prijeđite preko listova. Ako je biljka velika ili vrlo prašnjava, možete to napraviti i pod tušem, no mlakom vodom, nikako hladnom.

Po potrebi presadite biljke

S vremenom, kako biljka raste, možda će joj trebati prostraniji dom. Ako kroz drenažne otvore ili preko ruba tegle raste korijenje, onda je vrijeme za presađivanje. Uzmite posudu koja je centimetar ili dva većeg promjera, a zatim je napunite mješavinom zemlje, pažljivo dodajte biljku i zalijte je.