SIMBOL MAKSIMALIZMA

Vrući trend u svijetu interijera: Ponovo su svi ludi za zidnim tapetama, no znate li kakve odabrati

07.02.2020 u 06:28

Bionic
Reading

'Trend tapeta u životnom prostoru jači je nego ikad prije', krajem prošle godine u razgovoru za modnu bibliju Vogue izjavio je vrhunski dizajner interijera Martyn Laurence Bullard, a njegovo mišljenje potkrepljuje i izvještaj popularne društvene mreže Pinterest

Kako ističe predstavništvo Pinteresta, pretraga termina 'tapete' povećala se za 41 posto u odnosu na godinu ranije, a kao glavni razlog nagloj popularnosti ovog ukrasa na zidovima mnogi ističu očite trendovske promjene u svijetu interijera. Od minimalizma kojeg najbolje oslikava donedavno vrlo popularni skandinavski stil uređenja, ljubitelji interijera polako se opraštaju u korist maksimalizma kojeg živopisne tapete najbolje opisuju.

Iako na stranicama časopisa ili ugostiteljskim objektima tapete izgledaju zadivljujuće, kao fenomenalan način izražavanja vlastitog stila postavljanje tapeta u životnom prostoru može predstavljati zahtjevan zadatak.

Hoće li se odabrane tapete uklopiti uz postojeći namještaj ili hoće li mi se s godinama odabrani motiv i dalje sviđati, samo su neka od pitanja koja si prirodno postavljaju osobe zainteresirane za ukrašavanje doma tapetama, a na njih i brojna druga u razgovoru s modnom biblijom Vogue pokušala su odgovoriti tri vodeća stručnjaka u svijetu interijera.

Veličina je bitna

Kako ističu priznati dizajneri interijera, pri odabiru tapeta najveću pozornost trebate obratiti na samo veličinu prostorije u kojoj ih planirate istaknuti. Prema riječima dizajnerice Kathryn M. Ireland manja prostorija idealna je za tapete sa sitnijim uzorkom dok u velikim prostorijama nećete pogriješiti odabirom odvažnih tapeta s velikim printom.

'Tapete s najsitnijim uzorkom u velikoj prostoriji mogu izgledati naporno, dok će one s iznimno velikim uzorkom u potpunosti dominirati prostorom', ističe slavni britanski dizajner Martyn Lawrence Bullards

Uzmite vrijeme za razmišljanje

Dizajneri interijera navode nekoliko činjenica kada je riječ o tapetama u životnom prostoru. Same po sebi, tapete predstavljaju svojevrsnu umjetničku formu i predstavljaju veliku gnjavažu kada ih odlučite ukloniti sa zidova ili zamijeniti novima. Kako otkriva Bullards, svojim klijentima koji se odluče za tapete uvijek savjetuje da kupe samo jednu rolu tapeta koju će zatim zalijepiti na zid i ostaviti neko vrijeme.

'Tapetu na zidu potrebno je promotriti na jutarnjem, popodnevnom i večernjem svjetlu kako biste u potpunosti bili sigurni da će odabrana zidna tapeta u svakom trenutku izgledati dobro', savjetuje britanski dizajner interijera, dok njegova američka kolegica Marissa Zajack savjetuje da pri odluci o postavljanju tapeta u domu kontaktirate profesionalca.

Budite odvažni i hrabri

Kako savjetuje američka dizajnerica Marissa Zajack, neka tapete čine središnju točku u prostoriji, a ono što biste trebali izbjegavati je postavljanje tapeta samo na jedan zid četverostrane sobe.

'Uvijek smatram da će tapete bolje izgledati u prostoru kada su maksimalno iskorištene', zaključuje Bullard.