al dente bez greške

Zaboravite na prekuhanu tjesteninu, ovaj ultimativni vodič otkriva sve trikove savršeno pripremljene tjestenine

17.03.2022 u 12:17

Bionic
Reading

Tjestenina je jedno od najjednostavnijih jela, no iako je sama osnova pripreme vrlo laka, greške se nerijetko događaju. Priznajte, nema ništa gore od prekuhane tjestenine, a uz ove savjete to ćete lako izbjeći

Princip pripremanje tjestenine vrlo je jednostavan - skuhajte, pomiješajte s umakom i poslužite. Ipak, jednom kada se nađete u kuhinji stvari više nisu tako jednostavne. Mnogi će reći kako nema ništa gore od prekuhane tjestenine, no i tvrda, nedovoljno kuhana teško će zadovoljiti i ona najmanje izbirljiva nepca. Idealno ju je, kako kažu i Talijani, ostaviti je al dente: kuhanu izvana, ali pomalo tvrdu iznutra što se primijeti tek kada uzmete prvi zalogaj. ćemo primijetiti kad zagrizemo. I, naravno, postoje razlike u kuhanju, ovisno o tome radi li se o svježoj ili suhoj tjestenini. Pravilno kuhanje tjestenine u Italiji predstavlja pravu vještinu, a svaki Talijan itekako cijeni zalogaj savršeno pripremljene tjestenine.

U koliko vode se kuha tijestenina?

Idealna formula iznosi jedna litra vode na svakih 100 grama tjestenine. S manjom količinom vode komadići će se zalijepiti jedan za drugog dok tijekom procesa kuhanja bubre, što će rezultirati gumenom teksturom. Prema savjetu Talijana, piše Hola.com, suprotno uvriježenom mišljenju, dodavanje ulja u vodu za kuhanje tjestenine ne mijenja okus ni teksturu, pa ga nema potrebe uopće dodavati. Štoviše, dodavanjem ulja u tijesto spriječit će se dobro i glatko povezivanje kuhane tjestenine s pripremljenim umakom.

U čemu je najbolje kuhati tjesteninu?

Lonac za kuhanje tjestenine također je važan element, a izbor ovisi o obliku i duljini tjestenine, kao i samoj količini. Za dugu tjesteninu tipa špageta neophodan je lonac srednje veličine s visokim rubom. Ako kuhate kratku tjesteninu, to može biti i manji lonac nižeg ruba. Najbolji lonci za kuhanje tjestenine su onu koji imaju svije već ugrađeno cjedilo. Ako često kuhate tjesteninu, isplati se uložiti u jedan takav, no jednako dobro tjesteninu možete skuhati u klasičnom loncu. Kada stavite lovac na vatru, poklopite ga kako bi voda prije proključala.

Koliko soli treba dodati?

Univerzalno pravilo je 10 grama soli po litri vode, no se može uzeti kao opće pravilo, ali svaka tjestenina ima svoje posebnosti, a u obzir svakako treba uzeti i vrstu umaka koji planirate pripremiti. Na primjer, tjesteninu sa umakom od slanije vrste sira trebat će manje posoliti. Bez obzira koju tjesteninu pripremali, važno je i vrijeme za soljenje vode - idealno je čim stavite vodu na vatru.

Kada se dodaje tjestenina u vodu?

Tjestenina se dodaje dodaje u vodu nakon što se sol otopi, a voda proključa. Dodajte svu tjesteninu odjednom i promiješajte da se ne zalijepi. Ostavite jaku vatru dok voda ponovno ne zakipi i u tom trenutku smanjite jačinu kako ne bi iskipila, ali ne previše jer mora nastaviti ključati. Za cijelo vrijeme kuhanja lonac ostavite nepoklopljenom, a tjesteninu s vremena na vrijeme promiješajte kako se ne bi zalijepila za dno posude ili jedna za drugu.

Koje je idealno vrijeme kuhanja tjestenine?

'Vrijeme kuhanja suhe tjestenine je između 8 i 10 minuta, a kod svježe tjestenine to vrijeme je kraće, od 4 do 6 minuta, ali ovisi i o brašnu koje se koristi za pripremu tjestenine. Neko univerzalno pravilo je uzeti u obzir vrijeme koje je proizvođač naveo na pakiranju i onda ga smanjiti za 2-3 minute. No, to ovisi i o daljnjoj pripremi tjestenine – ako ćete tjesteninu još prokuhati s umakom, svakako kuhanje u vodi skratite za 2-3 minute.

Vrijeme kuhanja treba računati od trenutka kada voda ponovno zavrije nakon dodavanja tjestenine. Zbog toga je važno do tog trenutka držati vatru na visokoj temperaturi kako tjestenina ne bi bila previše vremena u vodi prije nego što prokuha.

Uz to, kuhana tjestenina nikada se ne bi trebala ispirati pod mlazom hladne vode. Na taj način će izgubiti poroznost i teksturu te će postati pretjerano glatka i meka.

Nakon kuhanja tjestenine svakako je preporučljivo ostaviti sa strane vodu preostalu od kuhanja. Naime, nju se može dodati u umake te će im dati bolju teksturu i gustoću.