IZAZIVA SKANDALE

Kid Pex - bečka škola hrvatskog hip hopa

17.12.2013 u 08:41

Bionic
Reading

Trenutačno u Austriji veliku pozornost medija izaziva reper Kid Pex, rođen u Zagrebu kao Petar Rosandić, koji se predstavlja kao 'Tschuschenrapper' iliti 'dotepenački reper', a u svojim pjesmama ismijava austrijsku svetinju Wolfganga Amadeusa Mozarta

'Balkanski reper ubio je našeg Amadeusa!' vrištao je naslov članka austrijskog tabloida od prije nekoliko dana, u kojem se smjerne Austrijance upozorava kako se jedan od doseljenika usudio zezati na račun slavnog skladatelja. Balkanski reper iz naslova je Kid Pex, pravog imena Petar Rosandić, koji trenutačno radi u redakciji mjesečnog časopisa Kosmo, nakon što je završio studij novinarstva, a usput se i godinama bavi hip hopom.

Dvadesetdevetogodišnji Rosandić s devet godina doselio se u Beč te se rado poigrava s austrijskom ksenofobijom u svojim pjesmama inzistirajući između ostaloga na tome da ga se zove 'Tschuschenrapper', odnosno 'doseljenički reper', s time da riječ 'Tschuss' u austrijskom dijalektu njemačkog ima iznimno negativno značenje i smatra se uvredljivom.

Konzervativni bečki dnevnik Die Presse objavio je članak o Kid Pexu, kao o 'reperu koji provocira Beč', koji se na scenu probio hitom iz 2010. 'Kako je u Beču', koji je snimio s kolegom Juiceom, inače srpskog porijekla. Najnoviji hit Kid Pexa je pjesma 'Bečka škola', u čijem se spotu može vidjeti kako djeca igraju izmišljenu igru 'Kill Mozart', što je očito jako uznemirilo neke Austrijance.

Kid Pex se na to, naravno, uopće ne žali, jer i želi izazvati reakcije i pozornost javnosti, a Die Presse ocjenjuje kako njegove pjesme nude 'drugačiju, autsajdersku perspektivu' te prikazuje jedan multikulturalni Beč koji treba biti razlog zadovoljstva, a ne panike.

Kontroverzni hit Kida Pexa