BORIS T. MATIĆ ZA TPORTAL:

'Ovo je najbolji Zagreb Film Festival u povijesti'

18.10.2013 u 08:55

Bionic
Reading

Direktor Zagreb Film Festivala govori o novom festivalskom izdanju, izazovima, filmovima, novim hrvatskim naslovima i popratnim programima

Novi Zagreb Film Festival je iza ugla - filmska fešta glavnog grada Hrvatske započinje 20. i traje do 27. listopada, a ovo je već 11. jesen koju će Zagreb provesti sa ZFF-om. Koji su najveći izazovi festivala nakon 10 godina njegovog postojanja?

'Najveći izazov je, unatoč iskustvu koje smo nakupili u proteklom desetljeću, posložiti sve stvari kako treba, odabrati najbolje filmove za sve programe te privući publiku. I sve to u nadi da će sve kopije stići na vrijeme, da nam tehnika neće zakazati i da će se gosti i publika dobro osjećati na ZFF-u', kaže direktor festivala Boris T. Matić, dodajući kako je 'ostati svjež' i dalje 'velik izazov, ali ujedno i najslađi. Cijela direkcija festivala, doslovno dan nakon završetka njegovog izdanja, kreće u razmišljanja što i kako programski pripremati za sljedeću godinu. To nije nimalo jednostavno, ali kako sam rekao, svaka nova i ostvariva ideja jako nas veseli'.

Ove godine imate četiri nova popratna programa – možete li ukratko predstaviti svaki od njih?

Prvo bih spomenuo program Inspirirano stvarnim događajem koji smo osmislili djelomično potaknuti i uspjehom našeg filma 'Krugovi'. Kolegica Selma Mehadžić je u tom programu odabrala vrlo atraktivne nove naslove koji se bave raznim temama, ali imaju zajedničku poveznicu. Tu je i program Istočnoeuropski SF, nastavak naših prošlih programa Red western i Špijunski film. Radi se o SF filmovima koji su nastali u komunističkim zemljama prošlog stoljeća. Selektor tog programa, Daniel Rafaelić, donosi nam prave male bisere i to od SSSR-a do bivše Jugoslavije. U suradnji s organizacijom Queer iz Zagreba pokrenuli smo program Queer Re-kreacija u kojem ćemo propitivati pojavu queer tematike na filmu. I na kraju, u suradnji s Europskim parlamentom organiziramo Dan LUX filma. Radi se o filmovima što su se našli u finalu nagrade koju dodjeljuje Europski parlament za film koji najbolje promiče europske vrijednosti i društveno relevantne teme. Tako ćemo u nedjelju 27. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti prikazati tri naslova koji se bore za ovu prestižnu nagradu. Napomenuo bih da je ulaz na sve projekcije u spomenutim programima besplatan.

Koje su još najveće novosti ovogodišnjeg ZFF-a?

Svi spomenuti programi, nastavak Industrije i nove radionice koje pripremamo, a valjalo bi spomenuti još jednu lokaciju za prikazivanje filmova - to je Zagrebačko kazalište lutaka u kojem ćemo prikazivati dokumentarni program.


Koje biste igrane filmove iz ovogodišnjeg programa istaknuli kao najatraktivnije za publiku?

Teško mogu izdvojiti bilo koji od naslova. Čini mi se da nam je ovo najjača godina u dosadašnjoj povijesti i svi su filmovi, iako se bave različitom tematikom, poprilično kvalitativno ujednačeni. Mislim da će svatko pronaći nešto za sebe.

Kako stojite s dokumentarcima?

Izvrsno. Imamo dokumentarce iz svih krajeva svijeta koji progovaraju o ujedinjenosti u različitosti i predstavljaju nam šarolike teme. Bit će tu i gusara i ratnih zločinaca i pljačkaša te ljubavnih priča i nježnih obiteljskih odnosa.

Kakva je zastupljenost domaćih naslova?

U dugometražnoj konkurenciji vrtimo film 'Vis-a-vis' Nevija Marasovića. U dokumentarnom programu imamo svjetske premijere dva izvrsna dokumentarca, 'Vidimo se za godinu dana' Marka Stanića o borbi protiv raka dojke te 'Goranov Wimbledon' Leona Rizmaula o pokušajima te na kraju i uspjehu Gorana Ivaniševića u osvajanju Wimbledona. Izvan konkurencije ćemo imati svjetsku premijeru polusatnog filma 'Bijela' našeg nagrađivanog autora Zvonimira Jurića, a tu je i naš program Kockice u kojem ćemo prikazati devet novih kratkih uradaka mlađih hrvatskih filmaša.