STIŽE 'SEKS I GRAD 2'

Seksi Njujorčanke u pijesku do koljena

24.05.2010 u 11:58

Bionic
Reading

'Seks i grad', serija koja je pomicala granice televizije svojim odnosom prema seksu, ženskim pitanjima i modi, dobila je svoju drugu po redu filmsku inačicu. Provjerili smo što se događa u drugom nastavku te koliko je on uspio opravdati očekivanja

Gdje smo ono stali? Ah, da, Carrie je nakon mjeseci muke oprostila Faci (Mr.Bigu), ipak su se vjenčali, ali bez pompe i velikog slavlja. Cure su se pomirile i sa svojim životnim okolnostima (Miranda sa Steveom, Samantha sa svojih 50 godina, Charlotte sa strahom od rođenja bebe...) i međusobno (Carrie je oprostila Mirandi izjavu koja je pokrenula splet okolnosti što su dovele do Facinog bijega s vjenčanja) i idu dalje...

Serija koja je pomicala granice televizije svojim odnosom prema seksu, ženskim pitanjima i modi, ali i sjajnim, duhovitim dijalozima i zaraznim zapletima, dobila je prije dvije godine svoju uspješnu filmsku inkarnaciju koja je poharala svjetska kina (415 milijuna dolara na 65 uloženih), ali je kod mnogih fanova ostavila blagi okus razočaranja.

Naime, uz sav sjaj, glamur, raskošnu produkciju, more oprava i modnih dodataka, stvar je u cjelini gledano ipak bila mrvicu depresivna i tužna (to danas priznaje i Sarah Jessica Parker), ponešto razvučena i nategnuta u osnovnoj premisi (Facinog bijega s vjenčanja), a i prilično gruba i površna prema gotovo svim svojim muškim likovima koji su redom ispadali šonje, slabići i bezveznjaci veći nego u svih šest sezona serije (što se vjerojatno bazira na strahovito pogrešnoj pretpostavci da su core publika 'S&C'-a isključivo žene). Nije jedinica bila grozna, ali naprosto nije bila na tako visokom nivou kakav smo očekivali od serije.

Na dvojci je, dakle, sad nemali teret da sve to ispravi i, ako je suditi po najavama, foršpanima, ali i internetskim i inim šuškanjima, to će se i dogoditi. Što nas, dakle, čeka?

Carrie se ušuškala u braku s Facom i tu je sve OK, iako možda malo fali strasti i muče je loše kritike njene nove knjige genijalnog naziva 'I Do, Do I?' - otprilike 'Uzimam (te za muža), zar ne?'. Charlotte će imati problema sa svojom mladom i zgodnom dadiljom (nova engleska zvijezda u usponu Alice Eve), Miranda na poslu, a Samantha ponovno sa svojim godinama – ovaj put ju je 'napala' menopauza. I kako se najbolje riješiti svog tog stresa? Jednim malim izletom u npr. Abu Dhabi koji je, što je najbolje od svega, igrom slučaja i zaslugom jednog Samanthinog PR klijenta, sasvim besplatan!

Louboutinke u pustinji

Redatelj, scenarist i producent Michael Patrick King kaže da su htjeli promijeniti mjesto radnje i osvježiti stvari, ali i da su zaključili da je u doba sveopće recesijske kuknjave njihov posao ići uzvodno, odnosno tamo gdje se drugi danas ne bi usudili – u samo srce luksuza. Tako imamo četiri sredovječne Njujorčanke na devama u pustinji u opravicama Christiana Diora i Hermesa. O louboutinkama da se i ne govori (Manolo Blahnik i Jimmy Choo, gdje ste!?). No ni Abu Dhabi ni Dubai još uvijek nisu spremni na to da im četiri slobodne Amerikanke luduju po gradu, pa je taj dio filma sniman u Maroku.

Produkcija je opet raskošna, a melem za oči recesijom umorenog gledatelja/ice bit će navodnih 10 milijuna dolara uloženih u garderobu – tu, naravno, ne spada sav onaj beskrajni product placement i promoviranje raznih marki, a samo će Carrie promijeniti kojih 48 oprava. Film je koštao dobrih 50 posto više od prethodnika, oko 95 milijuna dolara, a oko love je bilo još razgovora, i to najviše kad se, namjerno ili ne, htjelo potencirati navodne napetosti između četiri glavne zvijezde.

Carrie, odnosno Sarah Jessica Parker, naime, ponovo dobiva najveći dio kolača (12 milijuna dolara), a s obzirom i da je producentica filma, nije isključeno da će sudjelovati u konačnoj raspodjeli plijena/dobiti. Kim Catrall (Samantha) će utržiti upola manje, a Cynthia Nixon (Miranda) i Kristin Davis (Charlotte) svaka po četvrtinu Jessicinog iznosa, no cure kažu da među njima nema problema i da su i u stvarnom životu kao sestre, iako se izvan snimanja i ne druže danonoćno kao heroine koje utjelovljuju na ekranu.

Posebna priča su i gosti, jer ovaj put imamo Penelope Cruz koja je osvjedočeni fan serije i filma, a nakratko se pojavljuje kao španjolska bankarica koja na nekom događanju ugodno ćaska s Facom, što se Carrie nikako ne svidi; zatim mlađahnu Miley Cyrus, koja priušti Samanthi blamažu na crvenom tepihu pojavivši se u istoj zlatnoj haljini Matthewa Williamsona od kojih tri i pol tisuće dolara. No kruna svih gostiju je nastup legendarne Lize Minnelli (na gej vjenčanju, naravno!) s izvedbom Beyonceine pjesme 'Single Ladies'.

Dalje ne treba otkrivati, jer je i sve ovo dosad navedeno sasvim dovoljno da nestrpljenje do premijere (film kod nas 'otvara' sljedeći tjedan) za fanove, ali i 'neutralne promatrače', postane teško izdrživo...

Pogledajte foršpan za 'Seks i grad 2'