ZAGRIJAVANJE ZA DOLCE VITU

Top 20 najboljih retro hitova

15.06.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Prvi vintage festival Dolce Vita održat će se od 21. do 23. lipnja u Rovinju, a kao zagrijavanje donosimo vam 20 pjesama koje zvukom i atmosferom prizivaju lude 50-e i 60-e

Iako je prošlo više od pola stoljeća otkako su glazbenim ljestvicama vladali hitovi poput ‘Be My Baby’, grupe The Ronettes, ‘Peggy LeeBuddyja Hollyja ili ‘Please Please MeBeatlesa, posljednjih godina sve je više glazbenika koji imidžem, produkcijom pjesama ili načinom pjevanja neodoljivo podsjećaju na retro zvuk 50-ih i 60-ih godina. Tko su oni i kako zvuče njihove pjesme retro zvuka, pogledajte na našoj top listi te se idealno pripremite za prvi vintage festival Dolce Vita koji će se od21. do 23. lipnja održati u Rovinju.

Mayer Hawthorne: ‘Your Easy Lovin' Ain't Pleasin' Nothin'’

Američki producent, pjevač i DJ za sebe kaže da je odrastao pod utjecajem Curtisa Mayfielda, Mikea Terryja, Smokeyja Robinsona i Isaaca Hayesa, proslavio se s hitom 'Your Easy Lovin' Ain't Pleasin' Nothin'' koja produkcijom i vokalnom izvedbom podsjeća na Detroit soul najboljih dana Motowna, a bome i Staxa.



Sharon Jones & The Dap Kings: ‘How Long Do I Have To Wait For You’

Soul funk pjevačica ostavila je posao čuvarice u zatvoru da bi se posvetila glazbi. Njen je glazbeni izričaj baziran na soul zvuku 60-ih i dijela 70-ih godina prošlog stoljeća, što pokazuje i jedan od njenih najvećih hitova 'How Long Do I Have To Wait For You'.



267593,266737,266409,268125
Raphael Saadiq: ‘Let's take a Walk’

Bivši član skupina Tony! Toni! Tone i Lucy Pearl, poznat i kao producent izvođača kao što su Mary J. Blige, Joss Stone i John Legend, svoju se solo karijeru posvetio stvaranju glazbe u maniri Phila Spectora u najboljim danima. Tako zvuči i njegov soul hit 'Let's Take a Walk' iz 2008. godine.


Solange Knowles: ‘I Decided’

Iako je poznatija vjerojatno kao mlađa sestra popularnije Beyonce, Solange je albumom 'Sol-Angel and the Hadley St. Dreams' iz 2008. godine pokazala da se i na nju treba računati. Pjesmu 'I Decided' s tog albuma producirao je Pharrell Williams, sadrži sample pljeskanja sa stvari 'Where Did Our Love Go' The Supremesa, kao i melodijsku liniju '(Love is Like a) Heat Wave' skupine Martha and the Vandellas te je idealan primjer spoja retro soula i moderne produkcije.



Amy Winehouse: 'Back to Black'

Iako je više nema među nama, britanska soul diva Amy Winehouse, ostat će vječno zapamćena i zato što je zaslužna za povratak retro zvuka u moderne pjesme. Njena pjesma 'Back to Black' iz 2006. godine, koju je producirao i s njom napisao Mark Ronson, u dijelovima podsjeća na 'Be My Baby' grupe The Ronettes, koju je Amy u vrijeme nastanka albuma intezivno slušala.


Mark Ronson: 'Valerie'

Dok nije bio zaokupljen produciranjem tuđih pjesama, britansko-američki DJ i producent Mark Ronson 2007. je objavio svoj hit album obrada 'Version' s kojeg je i obrada stvari The Zutonsa 'Valerie'. Pjesmu pjeva Amy Winehouse, a cijela stvar zvuči kao happy soul Motowna.


Duffy: 'Mercy'

Kad se 2008. godine pojavila na glazbenoj sceni, ova mlada Velšanka podsjetila je na pop divu 60-ih Dusty Springfield kako imidžem, tako i glazbenim izričajem, što potvrđuje i njen najveći hit 'Mercy'.



Jamie Liddell: 'I Wanna Be Your Telephone'

Britanski glazbenik s američkom adresom svoj je zvuk bazirao na starom soul i funk zvuku. Njegova pjesma 'I Wanna Be Your Telephone' iz 2010. godine odlična je kombinacija modernog zvuka sa starim retro soundom i videspotom s pin up djevojkom u prvom planu.



Jake Bugg: 'Lighting Bolt'

Koliko vas je, kad ste prvi put čuli ovu pjesmu na radiju, pomislilo da je riječ o nekoj staroj stvari Boba Dylana? E pa nije, riječ je o autorskom djelu Jakea Bugga, 19-godišnjeg Britanca koji je prošle godine objavio debi album 'Jake Bugg' a koji je, kako je otkrio medijima, nastao pod utjecajem The Beatlesa, Johnnyja Casha, Donovana, The Everly Brothersa te, naravno, Dylana.



Daniel Merriweather: 'Chainsaw'

31-godišnji Australac na sebe je obratio pažnju 2009. godine debi albumom 'Love & War' koji je producirao Mark Ronson. Zvuk albuma vuče na r'n'b i neo soul, a pjesma 'Chainsaw' ima elemente neodoljivog starog soula i funka.



Aloe Blacc: 'Loving You Is Killing Me'

Izgledom i zvukom ovaj američki pjevač i reper podsjeća na funk i soul velikane s kraja 60-ih godina prošlog stoljeća. Taj retro soul/funk zvuk najbolje se može čuti u njegovom hitu 'Loving You Is Killing Me' iz 2011. godine, a kako zvuči uživo, možete čuti na ovogodišnjem Terraneu.



Paloma Faith: 'Upside Down'

Ova britanska glazbenica i glumica svoj je debi album pop, soul i jazz zvuka 'Do You Want the Truth or Something Beautiful' objavila na jesen 2009. godine, a s njega je i pjesma 'Upside Down' koja i zvukom, a i videospotom vuče na dancehall 50-ih.


Stooshe: 'Slip'

Soul/hip hop skupina Stoosh koju čine tri mlade Britanke svoj je debi album 'London With the Lights On' objavila prije nepunih mjesec dana,  singl s albuma 'Slip' baziran je na Motown zvuku, a i koregorafija, kao i scenografija videspota, totalno je retro.


Bruno Mars: 'Lazy Song'

Ovaj glazbenik i producent i svojim imidžem i svojom glazbom vuče na 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća, što potvrđuje i njegov debi album 'Doo-Wops & Hooligans' iz 2010. godine. Pjesme s albuma zvuče kao da su nastale pod paskom Motown i Stax producenata, a vidi se i utjecaj reggae glazbe i to s kraja 60-ih, što je najočitije u hitu 'Lazy Song'.


Drop The Lime: 'Hot As Hell'

Kako spojiti retro zvuk s elektronikom, najbolje zna njujorški Dj i producent Luca Venezia, umjetničkog imena Drop the Lime, koji voli kombinirati Northern soul, swing, doo wop, crunk s electrohouseom, minimal technom ili grimeom. A kako zvuči kad se rockabilly spoji s elektronikom, poslušajte u njegovom hitu 'Hot as Hell'.


Adele: 'Rumor Has it'

Adele je nastavila putem Amy Winehouse i potvrđuje da za soul 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća još ima mjesta i u 21. stoljeću. 'Rumor Has It', posljednji singl s njenog albuma '21', odličan je spoj soula, bluesa i popa ili, kako je Allison Stewart iz Washington Posta napisala u svojoj kritici: 'Pjesma kao da dolazi iz izmišljenog svemira gdje su se spojili Dusty Springfield i The Ronettes.'



The Baseballs: 'Umbrella'

Ovaj njemački bend proslavio se obradama aktualnih hitova u maniri rock'n'rolla 50-ih i 60-ih godina. Obradili su tako pjesme poput 'Hot n Cold' Katy Perry, 'Crazy in Love' Beyonce, 'Call Me Maybe' Carly Rae Jepsen, a mi vam predstavljamo njihovu verziju Rihannine 'Umbrelle'.


Michael Kiwanuka: 'Bones'

Glazba ovog britanskog muzičara uspoređuje se s onom Billa Withersa, The Temptetionsa, Vana Morrsiona i Otisa Reddinga. Nastupao je kao predgrupa Adele, prošle godine je objavio debi album 'Home Again' a mi predstavljamo pjesmu 'Bones'


Jack White: 'I'm Shakin'

Multitalentirani bivši Stripe svoju je naklonost retro zvuku pokazao kad je na svom solo albumu 'Blunderbuss' uvrstio svoju verziju pjesme 'I'm Shakin' Little Willie Johna. Zvuči i izgleda ko Elvis s The Shirlleseima kao back vokalima.


Lloyd: 'Dedication to My Ex (Miss That)'

R'n'b pjevač iz Atlante proslavio se hitom 'Dedication to My Ex (Miss That)' na kojem mu gostuje Andre 3000 iz OutKasta. Pjesma ima laku pamtljivu i zaraznu retro melodiju koja je gotovo u suprotnosti s ne baš pristojnim tekstom. Ipak, 'clean' verzija postala je veliki i do sad njegov najveći hit.


*******
Dolce Vita festival održava se od 21. do 23. lipnja u Rovinju. Novi je festival koji slavi vintage kulturu u svim njenim oblicima - glazbi, dizajnu, modi, plesu, hrani – i, naravno, filmu.

Povodom festivala svi MAXtv korisnici moći će uživati u Dolce Vita kolekciji u MAXtv Videoteci, koju čine filmski hitovi koji odražavaju duh slatkog života sredine 20. stoljeća: 'Gainsbourg – Opasne misli', 'Ljubav i moda', 'Državni neprijatelj br. 1' – prvi i drugi dio, 'Gangsterski odred', 'Kraljevstvo izlazećeg mjeseca' i drugi atraktivni naslovi.