'SEKS I GRAD 2' U KINIMA

Zabava namijenjena isključivo obožavateljicama

03.06.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Jedan od najiščekivanijih filmova godine ispunit će sva nadanja obožavateljica željnih uživanja u bezbrojnim modnim kombinacijama, razgovorima o braku i muško-ženskim odnosima te nestvarnim prizorima luksuznog života na Manhattanu i u Abu Dhabiju, no okus užitka moglo bi malo pokvariti nizanje stereotipa

Impresivna zarada prvog kino-izdanja Seksa i grada bila je, bez sumnje, sjajna motivacija producentima, među kojima je i glavna glumica Sarah Jessica Parker, da se odluče za novi nastavak koji je, poput prethodnika, dug gotovo dva i pol sata. Zahvaljujući, kroz seriju i prvi film, dobro prokušanoj recepturi - kombinaciji praktički neprekidne modne revije, u kojoj se smjenjuju kreacije cijenjenih modnih kuća i nebrojeni modeli skupocjenih Louboutinovih cipela, te sporadično zabavnih dijaloga na temu muško-ženskih odnosa - ni novo izdanje priče o četiri nerazdvojne Njujorčanke neće razočarati obožavateljice. Seks i grad 2 nije ništa manje, ali ni više od onoga što dobro informirana publika očekuje - eskapistički užitak, i to ovoga puta uzdignut na n-tu potenciju, jer se dobar dio zapleta temelji na tome da se i same junakinje upuštaju u eskapističku avanturu na Bliskom istoku.

Priča počinje raskošnim vjenčanjem Carrienog najboljeg prijatelja Stanforda Blatcha i njegovog vječitog rivala Anthonyja, koje djeluje kao kičasta utopija nekog paralelnog, gay friendly svemira, a čiji je (anti)klimaks 'erotizirani' autoironični nastup Lize Minelli

Uz grandiozno vjenčanje na početku, brak je vjerojatno posve logična ključna tema ostatka filma. Naime, bračni život s Facom, za kojim je Carrie toliko žudjela, postao je pomalo monoton i frustrirajući. Dok ona želi izlaziti i družiti se, njemu je samo do mira i odmora uz televiziju. Mirandu, s druge strane, izluđuje novi mizogini šef, dok Charlotte, iako je nezaposlena i ima dadilju, jedva izlazi na kraj sa svoje dvije kćerkice. Jedino je Samantha, unatoč vremenu koje prolazi, ostala dosljedna svojoj slobodi i nesputanoj seksualnosti koju povremeno narušava samo ulazak u novu životnu fazu - menopauzu. U takvoj situaciji, curama kao vrhunski bijeg od svakodnevnih problema dolazi poziv imućnog šeika na superluksuzno ljetovanje u Abu Dhabiju. Uz raskošnu scenografiju pustinje, hotela sa sedam zvjezdica i bliskoistočnog bazara, do izraza dolazi sva pretjeranost njihovih likova, ali i nedostatak stvarnog zapleta.

Za one koji nisu osobiti fanovi serijala, osim nešto predugog trajanja, potencijalni izvor nezadovoljstva ležat će i u nizanju najrazličitijih stereotipa.

Da su autori, u prvom redu redatelj Michael Patrick King, bili skloniji nešto žešćem ironiziranju vlastitih kultnih junakinja, pojedini, gotovo stripovski dijelovi filma zasigurno bi bili još zabavniji: naprimjer, alanfordovska scena u kojoj se u stražnjoj sobi cvjećarnice u Abu Dhabiju skriva svojevrsna ženska inačica grupe TNT - strastvene fashionistice koje unatoč strogim šerijatskim zakonima nose skupu dizajnersku odjeću ispod svojih burki. Ipak, razočaranja ne bi trebalo biti previše jer je 'Seks i grad' odavno postao popkulturna činjenica, pa će malo tko očekivati išta više od razbibrige uz raskošne kostime i jedan izmaštani svijet koji se samo povremeno pravi da nalikuje na onaj u kojem živimo.