BLOG: PEDALIRANJE

Naš bloger provozao se prekrasnim plitvičkim krajem, a zavirio je i u Baraćeve špilje

  • 01.07.2018 u 07:41

  • Bionic
    Reading

    Bicikliranje oko Plitvica poveznica je više ruta kojima se može pedalirati uz naš najpoznatiji nacionalni park. Vidjeti se mogu slapovi te potom voziti uz Koranu, područujem Rakovice, Korenice ili Vrhovina. Može se otputiti čak do Ličke Plješivice ili voziti pitomijim krajem uz Drežnik Grad. A uz 'Legende Plitvičkih dolina' može se upoznati i s ostalim kulturnim i povijesnim vrijednostima

    Baraćeve špilje bilo su pravo ljetno osvježenje i otkriće na bike turi uz Koranu i Plitvice. Krajolik je zaista impresivan. Valoviti kraj, s puno kanjona, a opet okružen ne previsokim ličkim planinama. Sada mi je postalo jasno zašto se općina Rakovica predstavlja kao turistička destinacija pod nazivom 'Plitvičke doline'. Ovo je i kraj burne povijesti, a blizu je granica s BiH. Ovdje počinje Lika, no Rakovica administrativno pripada Karlovačkoj županiji.

    Posjetio sam ovaj kraj baš na dan kada se održavala i manifestacija 'Legende Plitvičkih dolina' kod starog Drežnik Grada. Brojni posjetitelji i turisti uživali su u ambijentu prošlosti. Mogli su se družiti s uprizorenim likovima iz davnina, popeti na staru kulu s koje se odlično vidi kanjon Korane, ili otići do same rijeke i obići male kamene brane i mlinove kojih je nekad bilo puno na Korani.

    Tu ide i makadamski put po kojem se može pedalirati sve do poznatog autokampa na Korani. Upravo tim putem vozili smo se na prigodnoj biciklijadi dugoj oko 35 kilometara po dolinama Plitvica. Upravo blizina Nacionalnog parka ovom kraju daje dodanu turističku vrijednost. Ovdje gotova svaka kuća ima apartman ili nudi neki drugi oblik smještaja, sve kuće imaju lijepe okućnice. Uz predivnu prirodu svakom je lijepo u Rakovici. Naime, uz biserna Plitvička jezera o kojima ne treba puno pričati, ovaj mirni kutak oko Rakovice idealan je za višednevni odmor. Turistička zajednica čini puno na poticanju i stavljanju svih resursa u turističke svrhe. Prepoznali su i cikloturizam kao dobar mamac za goste i razlog da se dulje zadrže na ovom području.

    Polja su obrađena, a na brežuljcima prema Lici vidjeli smo na ispaši puno krava, što je kod nas već pomalo rijetkost. Poslije smo kušali sir tih kravica koji je po ličkom receptu napravljen u obližnjoj sirani obitelji Turkalj. Spoj lokalnih proizvoda i turizma, po tome se danas mjeri izvrsnost destinacije. Jer to se traži, ako ste već tu zastali na putu prema moru i odlučili ostati dulje. Naravno da želite okusiti i osjetiti kraj u svakom smislu. Uz kupanje na Korani, obilazak starih utvrda, mlinica, naravno da svatko želi razlog za produljene boravka.

    Na području Rakovice tri su osmišljene bike staze, te nekoliko planinarskih izleta. Kako bi se napravile nove poveznice i kružne bike rute, planira se u turističke svrhe izgraditi još jedan most preko Korane. Zatim 'Plitvice bad&bike' samo je jedan od projekata kojim se želi obogatiti ponuda Rakovice, ali i susjednih općina Plitvička jezera i Vrhovina koje okružuju Nacionalni park.

    Hrvoje Keletić jedan je od motivatora i idejni začetnik projekta koji bi objedinjavao i unaprijedio cikloturističku ponudu. Najam bicikala, čak i sve popularnijih električnih, te uključivanje privatnih iznajmljivača u projekt stvorit će novu turističku vrijednost Rakovice. Upravo je cikloturizam aktivnost koja bi trebala povezati više lokaliteta, od mlinica na Korani, špilja, kulturnih vrijednosti, pa i povijesnih, kaže moj vodič i sugovornik Hrvoje Keletić i nastavlja:

    'Evo, i spomenik političaru Eugenu Kvaterniku, vođi poznate Rakovačke bune protiv Habsburške monarhije, tu je u Rakovici.'

    • +4
    Bike Plitvičke doline Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Mi smo pedalirali po prigodnoj mix bike ruti. Obišli smo dijelove postojećih biciklističkih staza i neke nove. Vožnja je bila toliko dobra da bi mogla postati stalna bike ruta 'Plitvičkih legendi'. Polazak je bio kod crkve u Drežnik Gradu, odakle smo krenuli prema zaštićenom krajoliku Baraćevih špilja. Vožnja od nekih pola sata bila je taman za zagrijavanje. Znao sam da će biti lijepo, no ipak me iznenadilo koliko mi se svidjelo ono što sam vidio. Potočići, visoki borovi, drveni mostići, rustikalni objekti za posjetitelje i bike odmorište s velikim parkingom za bicikle i rebrastim bike ležaljkama. Toliko dojmova, a još nismo ni ušli u špilje.

    Oko pećina je nekoliko izvora. Razgledavanje s vodičem traje oko pola sata. Dobro je došlo malo špiljske svježine. Špilja skriva brojen tajne, a neke od njih mogu se vidjeti i osjetiti na oko dvjesto metara špilje koliko je otvoreno za posjetitelje. Odozgo visi bezbroj stalaktita, s dna pak niču stalagmiti, među kojima smo se jedva provlačili. Šišmiši i velik broj sitnih i nevidljivih vodozemnih stvorenja su stanovnici Baraćevih špilja.

    • +6
    Rakovica i Drežnik Grad Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Biciklima krećemo prema Rakovici i lagano se potom uspinjemo prema Jelovom klancu, gdje je niz vrhova, ali i pašnjaka. Taj dio upoznat ćemo do kraja nekom drugom prilikom jer bi uspon bio dug.

    Lagano se provlačimo kroz sela, pa i dvorišta do Grabovca, a zatim prema Korani. Nakratko smo se okrijepili kod buduće 'bajkice', mjesta gdje će se u Rakovici moći kušati i kupiti lokalni proizvodi. I, naravno, unajmiti bicikli. Uz druge sadržaje koji će biti namijenjeni za turiste u prolazu ili one koji će možda i privući ponuda Rakovice. Pa ostanu koji dan u Plitvičkim dolinama.

    Bike vožnja završila je po travnatoj podlozi uz odlazak do mlinice u kanjonu Korane. Zasluženi ručak u restoranu Sedra i fešta kod stare kule Drežnik Grada. U autentičnom ambijentu oživjele su legende i priče koje se oduševile turiste, pa i one na dva kotača. Uz brojne radionice, uprizorenja povijesnih likova i pripravljanje starih jela završila je i naša bike priča s Plitvica.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.