NJIHOV ODABIR

Jesu li princ Harry i Meghan Markle prekršili protokol? Evo što kažu stručnjaci

15.09.2022 u 10:44

Bionic
Reading

Kada su na jučerašnjem bdijenju princ Harry i njegova supruga Meghan Markle krenuli u kraljevskoj koloni prema izlazu iz Westminster Halla, bili su izuzetno prisni te su se, za razliku od ostalih, neprestance držali za ruke. Mnogi su im to zamjerili smatrajući kako time krše stoljetne protokole, ali...

U Westminster Hallu održano je u srijedu bdijenje za kraljicu Elizabetu II, zbog čega su se nakon procesije iz Buckinghamske palače okupili svi članovi obitelji. Uključivalo je to svih osam unuka pokojne kraljice, a među njima i problematičnog princa Harryja te Meghan Markle.

Drugi je ovo put da ih javnost vidi nakon što su prije dva tjedna stigli u Veliku Britaniju. Prvo su se ukazali u Windsoru prošlu subotu uz šogoricu Kate Middleton i princa Williama, a ovoga puta bili su nešto formalniji, trudeći se držati protokola, ali na samom kraju odlučili su, kao i svaki puta do sada, napraviti po svome, ne mareći za pravila.

Naime nakon bdijenja svi su se članovi monarhije vrlo formalno uputili prema izlazu, ali ne skrivajući tugu na svojim licima. Međutim vojvode od Sussexa držali su se za ruke i izgledali jako prisno. Takvo nešto nije praksa među članovima kraljevske obitelji.

Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Imageplotter/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Harry i Meghan su ožalošćeni rođaci i nemaju obvezu slijediti kraljevski protokol', rekao je stručnjak za govor tijela Inbaal Honigman za britanske novine The Daily Express.

Time je objasnio da ipak nisu prekršili nikakav protokol.

  • +12
Procesija iz Buckinghamske palače prema Westminsterskoj palači Izvor: Profimedia / Autor: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Istovremeno, Harry i Meghan, koji su prije dvije godine napustili monarhiju u potrazi za samostalnim životom i suvremenim poslovnim obvezama, jasno su naglasili kako ne žele da njihova djeca odrastaju pod utjecajem dvora te dali naslutiti da ne žele da nose titule.

Osim toga, titulu za svog prvorođenog sina Archieja, koju je ponudila kraljica Elizabeta II, nisu prihvatili. Ovih se dana pisalo da bi nakon smrti kraljice djeca princa Harryja i Meghan Markle trebala postati princ Archie i princeza Lilibet, osim ako novi britanski kralj ne odluči prekinuti tradiciju i promijeniti pravila.

Izgleda da je novi kralj odlučio tako, što je razbjesnilo vojvode od Sussexa. Pravdaju se time da djeca princeza Eugenie i Beatrice imaju kraljevske titule bez obzira na to što nisu zaposleni u monarhiji.

  • +45
Bdijenje nad kraljičinim lijesom u Westminsterskoj palači Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Harry i Meghan bili su zabrinuti zbog sigurnosnih pitanja, a to što bi im djeca bila princ i princeza donosi im pravo na određene razine kraljevske sigurnosti. Bilo je puno razgovora o tome proteklog tjedna. Oni su uporno tvrdili da su Archie i Lilibet princ i princeza. Bili su neumoljivi otkako je kraljica umrla, ali i bijesni jer Archie i Lilibet ne mogu preuzeti titulu njihovog kraljevskog visočanstva. Takav je dogovor — oni mogu biti princ i princeza, ali ne i Njegovo/Njezino Kraljevsko Visočanstvo, jer nisu članovi kraljevske obitelji', doznali su upućeni za The Sun.