POGLEDI GOVORE VIŠE OD RIJEČI

Kako se odnos kraljice Letizije sa svekrom i svekrvom s godinama pogoršao do te mjere da danas ne kriju netrpeljivost

17.11.2022 u 19:36

Bionic
Reading

Dolazak španjolskog kraljevskog para u službeni posjet Hrvatskoj aktualizirao je i odnos bivšeg španjolskog kraljevskog para, kralja Juana Carlosa i kraljice Sofije, s njihovom snahom, aktualnom kraljicom Letizijom

Kada su u studenom 2003. godine španjolski mediji objavili sretnu vijest da su se budući kralj Felipe i televizijska voditeljica Letizia Ortiz zaručili, upravo je tadašnja španjolska kraljica Sofia bila najveća zagovornica njihovog braka, ali i najveća podrška budućoj snahi. Dobro upućeni izvori tada su iznosili hvalospjeve o odnosu buduće snahe i svekrve, tvrdeći da je kraljica Sofia prihvatila Letiziju kao vlastitu kćer, pomažući joj da se prilagodi pravilima koja od nje traži kraljevska obitelj.

Ni Letizia nije mogla reći ništa drugo nego lijepe riječi o svojoj svekrvi te joj je itekako bila zahvalna na svekolikoj pomoći koju joj je nudila, posebice u njezinom prvom javnom govoru od zaruka. No taj će govor ostati upamćen u španjolskoj povijesti po sasvim drugoj stvari, točnije po tome što je buduća kraljica ušutkala svog supruga kako bi mogla do kraja pročitati svoj govor.

‘Od sada pa nadalje, sve više i više, u potpunosti ću se integrirati u ovaj novi život s odgovornostima koje dolaze s njim i uz podršku i ljubav...’, govorila je Letizia kada ju je, bez ikakve naznake, Felipe prekinuo. Novinarka i voditeljica nije se dala ušutkati, već je nastavila: ‘Pusti me da završim… S ljubavlju kralja i kraljice i neprocjenjivim primjerom kraljice.’

  • +3
Kraljica Letizia s bivšim kraljem Juanom Carlosom i kraljicom Sofijom Izvor: Profimedia / Autor: PPE/face to face / Face to Face / Profimedia

Tim je govorom zapravo jasno dala do znanja da u budućnosti zna kako se treba ponašati kraljica. Sve to odvilo se prije gotovo dva desetljeća, a stvari su se u međuvremenu itekako promijenile. Snaha i svekrva zahladile su odnose do te mjere da jedna drugu više ne mogu trpjeti, a ništa ljepše mišljenje o Letiziji nema ni njezin svekar, bivši kralj Juan Carlos.

No krenimo od početka. Dobro upućeni u odnose u španjolskoj kraljevskoj obitelji tvrde da zapravo postoji vrijeme prije i nakon rođenja Letizijinih kćeri, Leonor i Sofije. Kada je postala majka djevojčica, Letizia kao da je dobila snagu koju do tada nije imala i napokon je bila spremna označiti ‘svoj teritorij’. Stoga ne treba čuditi to joj je smetalo miješanje svekrve u odgoj djevojčica.

elegancija

S malom crnom haljinom teško je pogriješiti: Kraljica Letizia u modelu koji će sakriti sve vaše nedostatke, a tek kada vidite cipele...

Pogledaj galeriju

Naime bivša kraljica nikada nije krila to da joj je uloga majke i bake uvijek ispred one kraljice, stoga je jasno davala do znanja da joj je trenutak u kojem joj je obožavani sin podario dvije unučice najljepši u životu. Upravo zbog toga nije se libila posjećivati djevojčice kada god je to poželjela i to je radila sve dok joj sin i snaha jasno dali do znanja da njezina konstantna prisutnost utječe na njihovu rutinu.

Iako su obje obitelji živjele u palači Zarzueli, udaljeni jedni od drugih manje od kilometra, Sofia se navodno počela žaliti bliskom krugu ljudi da su joj susreti s unučicama ograničeni, unatoč tome što se njezin sin Felipe trudio balansirati između majke i supruge. Stoga je, sve dok nije postao kralj, na sebe osobno preuzeo obvezu da svoje kćeri redovito vodi u posjet djedu i baki.

Ono što je dodatno zakompliciralo odnose između snahe i svekrve je i činjenica da je Letizijina majka Paloma Rocasolano sve više vremena provodila u kraljevskoj palači i vodila brigu o unukama, posebice kada bi joj kći morala otići na službeno putovanje. Umjesto dvjema dadiljama, koje su angažirali, Letizia je bila bezbrižna kada je djevojčice ostavljala s majkom.

odličan izbor

Teško je odlučiti koja ima ljepšu haljinu: Kraljica Letizia oduševila haljinom koja košta 300 kuna, a u stopu je prate njezine nasljednice

Pogledaj galeriju

Cijelo to vrijeme, unatoč međusobnim trzavicama, Letizia i Sofia trudile su se za javnost i dalje igrati predstavu u kojoj su bile u idiličnim odnosima. No i to se s vremenom izlizalo, unatoč nevjerojatnim naporima kralja Felipea da ih pokuša održati na okupu. A onda se 2018., tijekom Uskrsa provedenog na Palma de Mallorci, dogodio skandal koji je zapravo pokazao kako stvari stoje.

Tradicionalna misa za Uskrs otišla je u neplaniranom smjeru, a nakon ceremonije, umjesto da obiteljsko slikanje prođe glatko, kao što je to i običaj, poremećeni odnosi u obitelji izašli su na vidjelo.

Kraljica Sofija poželjela je zagrliti svoje unuke i slikati se s njima za okupljene medije, no trenutak koji je uslijedio poremetio joj je planove te otkrio očigledne razmirice i tenzije u španjolskoj kraljevskoj obitelji.

Sukob Letizije i Sofije Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Na snimci 45-godišnja kraljica Letizia, nakon prvotnog prešetavanja ispred fotoobjektiva ne bi li poremetila planove svoje 79-godišnje svekrve, prilazi kraljici Sofiji i kćerkama s namjerom da odmakne kraljičine ruke s ramena svoje kćeri. Kad je vidjela da majka kreće prema njoj, Letizijina starija kći oštro je odgurnula bakinu ruku, a dvije kraljice izmijenile su prijeke poglede, ali i pokoju riječ, što se na snimci ne uspijeva čuti.

Videosnimka na kojoj bivša novinarka, danas kraljica Letizia, doslovce fizički blokira fotografe da snime bivšu kraljicu s unukama proširila se internetom nevjerojatnom brzinom te na površinu iznijela pravu istinu o njihovom odnosu.

  • +5
Bivši španjolski kralj Juan Carlos Izvor: Profimedia / Autor: Sailingshots By MaríA Muiñ / Zuma Press / Profimedia

S godinama je to postala tema o kojoj se više ne priča, sve dok ovog ljeta nije objavljen dokumentarac o španjolskoj kraljevskoj obitelji pod nazivom 'Los Borbones, una familia real’. U njemu je otkriveno da je zapravo bivši španjolski kralj Juan Carlos bio najveći protivnik toga se njegov sin vjenča s novinarkom, razvedenom ženom i unukom sasvim običnog taksista. U četvrtoj od šest snimljenih epizoda, koja je nastala kombinacijom arhivskih snimki i neobjavljenih intervjua, u fokus je stavljen život kraljice Letizije te je otkriveno kako je Juan Carlos za svoju snahu bez zadrške rekao: ‘Ne podnosim je!’

Zanimljivosti je otkrila i novinarka Ana Pastor: 'Znala sam da se kralju u to vrijeme nije sviđala novinarka i da je na razne načine pokušavao spriječiti Felipeovu vezu s njom. Ono što nisam znala je da je postojala cijela kampanja orkestrirana protiv Letizije i izvana i iznutra, toliko brutalna da joj je zadala samo brige.'