ROCk'n'ROLL NIKAD NEĆE UMRIJETI

Pobjednik 65. Eurosonga je Italija, favoriti kladionica kojima je pobjedu donijela publika

22.05.2021 u 21:00

Bionic
Reading

Predstavnici dvadeset šest nacija u subotu su se u roterdamskoj Ahoy Areni, borili za glasove publike i nacionalnih žirija. Uzbudljiva utrka se tijekom glasanja nacionalnih žirija vodila između Francuske i Švicarske, no u završnici je glasovima publike pobjedu odnijela Italija, favorit kladionica. Zaniljivo, publika nekima od 5 velikih nije dala niti jedan bod, a neslavno posljednje mjesto osvojilo je Ujedinjeno Kraljevstvo, kojemu niti jedan bod nisu udijelili ni nacionalni žiriji

U večerašnjem finalu, nakon dvije polufinalne večeri gledali smo 26 glazbenika koji su se natjecati za titulu najboljeg.

Uoči nasupa u finalnoj večeri kladionice su na prvom mjestu držale predstavnike Italije, žestoki rock bend Måneskin. Iza Talijana su bili predstavnici Francuske i Malte, a nakon izvedbi svih 26 izvođača na drugo mjesto na kladionicama izbila je Destiny koja predstavlja Maltu, preotevši tu poziciju francuskoj predstavnici Barbari Pravi.

Na četvrtom mjestu po kladionicama nakon nastupa je bila Švicarska, koja je u dosadašnjim natjecanjima ostvarila dvije pobjede i čak osam neslavnih posljednjih mjesta. Švicarci su se na vodećoj poziciji izmjenjivali s Francuzima tijekom glasanja nacionalnih žirija, no pobjedu je na kraju, zahvaljujući glasovima publike, odnijela Italija.

Prvi je glasao Izrael koji je maksimalnih 12 glasova doijelio Švicarskoj. Poljaci su 12 bodova udijelili San Marinu, nakon čega su glasove davali upravo oni. San Marino je svojih 12 bodova dao Francuskoj. Maksimalni broj bodova iz Albanije su dali Švicarskoj. Jedan od favorita, Malta, 12 je bodova dala Albaniji. Estonija je s 12 bodova nagradila Švicarsku. Sjeverna Makedonija nagradila je susjednu Srbiju s 12 bodova. Azerbajdžan je maksimalni broj bodova dao Ruskoj predstavnici, a Norvežani su prvih 12 bodova dali Malti. Španjolska je svojih 12 bodova dala Francuskoj, kojoj je to bila drugi maksimalan broj večeri. Austrija je s 12 bodova nagradila Island, a Ujedinjeno Kraljevstvo Francuskoj. Italija, najveći favorit kladionica, svojih je 12 bodova udijelila Litvi. Naši susjedi Slovenci najdarežljiviji su bili prema Italiji, kojoj je to prva dvanaestica večeri. Grčka je 12 bodova dala Cipru, a Latvija Švicarskoj. Irska je s dvanaesticom nagradila Francusku, koja se po 12-icama izjednačila sa Švicarskom. Moldavija je 12 bodova poklonila Bugarskoj. Iz Srbije su maksimalni broj bodova dali Francuskoj, čime je Barbara Pravi prešlča u vodstvo. Bugarska je uzvratila Moldaviji i dala im 12 bodova. Cipar je najzadovoljniji bio nastupom Grčke, i uzvratio im s 12 maksimalnih bodova. Belgija je s 12 bodova nagradila Švicarsku.

Nakon kratke pauze Njemačka je nastavila galsanje i s 12 bodova učvrstila poziciju Francuske. Australija je 12 bodova dala Malti, a Finska Švicarskoj i time ih izjednačila po 12-icama s Francuskom. Portugal je s 12 bodova nagradila Bugarsku, kojoj je to druga dvanaestica. Ukrajina je maksimalan broj bodova dala Italiji, kojoj je to također tek druga 12-ica. Island je nakon oklijevanja 12 bodova dao Švicarskoj i doveo ih u vodstvo. Rumunjska je 12 bodova dala Malti. Hrvatska je s maskimalnim brojem bodova nagradio Italiju. Češka je glasala nakon nas i prvih 12 bodova dala Portugalu. Gruzija je najdarežljivija bila prema Talijanima, a Litva prema Ukrajini. Danska je 12 bodova dala Švicarskoj i učvrstila im prvo mjesto mna ljestvici nacionalnih žirija. Iz Rusije je maksimalan broj bodova otišao u Moldaviju. Francuska je široke ruke bila prema Grčkoj, a Švedska prema Malti. Iz u tom trenutku vodeće Švicarske 12 bodova didijelili su Francuskoj koja im je za petama. Nizozemska je glasala posljednja i maksimalnih 12 bodova udijelila također Francuskoj, no prema ocjenama nacionalnih žirija, koji su Ujedinjeno Kraljevstvo ostavile bez ijednog boda u vodstvu je i dalje bila Švicarska.

Ujedinjenom Kraljevstvu niti jedan bod nisu dodjelili ni gledatelji, koji su bez bodova ostavili i Njemačku, Španjolsku i domaćine Nizozemce. Norvežani su dobili 6 bodova, a Srbija 82. Albanija je dobila 35 bodova publike, a Azerbejdžan 33 boda. San Marino dobio je 13 glasova publike, a Švedska 63 boda. Cipru je publika dala 44 boda, a Moldaviji 62 boda. Litvu je publika nagradila s ogromnih 165 bodova, a Belgija je dobila samo 3 boda. Izraelci su dobili 20 bodova, a Finci čak 218 bodova, s čime je Finska izbila na prvo mjesto. Grčka je od publike dobila 79 bodova, a Ukraina 267 bodova. Rusija je od publike nagrađeni s okruglo 100 bodova, a Portugal samo 27 bodova. Bugarska 35. Publika je Islandu dala 180 bodova, a favoritima kladionica Talijanima 318 (ukupno 524) bodova s čime je Italija izbila na prvo mjesto. Visoko favorizirana na kladionicama Malta je od publike dobila samo 47 bodova. Francuskoj je publika dala 251 bod, s čime Barbara Pravi nije uspjela sustići vodeću Italiju. Švicarci su bili posljednji koji su mogli skinuti Talijane s trona, a publika im je dodijelila samo 165 bodova, čime su talijanski rockeri Måneskin zadržali vodeću poziciju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Rock'n'roll nikad neće umrijeti!', uskliknuo je pjevač Måneskina prije nego su na pozornici 65. izdanja Eurosonga izveli pobjedničku pjesmu.

Hrvatskoj koja je ispala u polufinalu za utjehu ostaje da je naš nacionalni žiri među rijetkima koji je dijelio mišljenje eurovizijske publike i Talijanima dodijelio maksimalni broj bodova.

Posljednji je nastupio San Marino s pjesmom 'Adrenalina', koju su izveli Senhit i reper Flo Rida.

Predzadnji je nastupio Tusse s pjesmom 'Voices', rođen u Demokratskoj Republici Kongo, a u Švedsku je u dobi od osam godina stigao kao izbjeglica.

Žestoki rimski rokeri opravdali su status favorita. Talijanski rock bend Måneskin s pjesmom 'Zitti e buoni' osvojio je brojne ljubitelje malo žešćih ritmova i mnogi im previđaju pobjedu.

Nizozemsku je predstavio Jeangu Macrooy s pjesmom 'Birth of a new age'. Riječ je o 27-godišnjem pjevaču rođenom u Surinamiju, gdje je vrlo popularan.

Jedan od večerašnjih favorita je Norvežanin Tix koji je nastupio s predimenziniranm krilima i blještavom kombinezonu. S pjesmom 'Fallen Angel' dobro kotira na kladionicama, a njegova pjesma govori o borbi s depresijom.

Prestavnica Azerbajdžana Samira Efendi nastupila je s pjesmom 'Mata Hari'.

Boje Francuske branila je Barbara Pravi s pjesmom 'Voilà', a ova 27-godišnja pjevačica ima iranske i srpske korijene, a dobro kotira na kladionicama. Nazivaju je i suvremenom Edith Piaf.

U disco ritmu nastupili su Litvanci s pjesmom 'Discoteque". Litavski tročlani bend The Roop sastoji se od glavnog vokala Vaidotasa Valiukevičiusa, bubnjara Robertasa Baranauskasa i gitariste Mantasa Banišauskasa.

Bugarka Victoria otpjevala je pomalo sjetnu pjesmu 'Growing up is getting old', i to bez plesača ili plesačica koji prate većinu večerašnjih izvođača.

Šesteročlani sastav Blind Channel iz Finske pjesmom 'Dark Side' uz vatrene efekte zapalio je pozornici, a ovo im je bio drugi nastup na Eurosongu.

Njemački predstavnik Jendrik nastupio je s pjesmom 'I don't feel hate' koju je sam napisao, a u kojoj se obračunava s hejterima.

Atraktivna Moldavka Natalia Gordienko nastupila je s pjesmom 'Sugar', a pozornost je plijenila senzacionalnim kostimom koji potpisuje proslavljeni libanonski modni dizajner Zuhair Murad.

Španjolcu Blasu koji je otpjevao 'Voy a quedarme' što u prijevodu znači 'Ostat ću' ne predviđaju bogzna kakve šanse za uspjeh na Eurosongu.

Dvanaesti po redu nastupio je Island s pjesmom '10 years' izveo Daði & Gagnamagnið koji je imao zanimljivu koreografiju.

Švicarski predstavnik Gjon’s Tears s pjesmom 'Tout l'univers' jedan je od favorita Eurosonga, a pravo ime mu je Gjon Muharremaj. Ima 22 godine i otac mu je Albanac s Kosova, a pjesmu 'Tout l’Univers' izveo je na francuskom.

Grčku predstavlja pjevačica imena Stefania, koja uspjeh grčke predstavnice Helena Paparizou, koja je pobijedila 2005. godine, pokušava ponoviti s pjesmom 'Last Dance'.

Britancima se slanje provjerenog imena na Eurviziju isplatilo davne 1997. godine kada je pobjedu odnio bend Katrina and The Waves. Taj su recept bezuspješno iskušali još u nekoliko navrata, a ove godine veselje u Ujedinjeno Kraljevstvo pokušava vratiti James Newman s pjesmom 'Embers'.

Predstavnice Srbije, trio Hurricane, večeras su nastupile 8. po redu, a čim su zapjevale 'Loco, loco' Ahoy Arenom se prolomio aplauz, u Srbiji se zbog fantastične reakcije na energiju njihovih djevojaka nadaju da će se Eurovizija nakon 13 godina vratiti u Srbiju.

Uspjeh Portugala iz 2017. godine, kada je njihov predstavnik Salvador Sobral s pjesmom 'Amar Pelos Dois' odnio pobjedu na Eurosongu, večeras pokušava ponoviti The Black Mamba s pjesmom 'Love is on my side'. No za pobjedu će morati imati i glasače na svojoj strani.

Malta prema predviđanjima kladionica zauzima visoko treće mjesto, a njihove boje brani Destiny s pjesmom 'Je Me Casse'.

Ruska predstavnica Manizha s pjesmom 'Russian Woman' i autentičnim nastupom oduševila je i našu predstavnicu Albinu, te joj je jedan od favorita. Svestrana kreativka Manizha sama je napisala tekst pjesme s kojom pokušava izboriti pobjedu za svoju zemlju.

Predstavnici Belgije, bend Hooverphonic, jedan su od onih izvođača koji se na Euroviziji nisu pojavili kao potpuni anonimusi. Priliku gledati ih uživo imala je i zagrebačka publika, no naslov njihove pjesme 'The Wrong Place' možda je i njihova bolna istina o eurovizijskoj avanturi, jer ih se baš ne smatra favoritima.

Izraelska predstavnica Eden Alene karijeru je poput naše Jelene Rozge započela kao balerina. Zanimljivost je veže i uz još jednu našu pjevačicu. Naime, rekord u najviše otpjevanom visokom tonu na Euroviziji držala je donedavno Maja Blagdan, a svojom pjesmom 'Set me free' srušila ga je Izraelka Eden.

Najbolji plasman Albanija, koja se na Eurosongu natječe od 2004. godine, ostvarila je 2012. godine osvojivši peto mjesto. Zgodna albanska predstavnica Anxhela Peristeri nada se boljem plasmanu, a možda i da će uz 'Karmu' Euroviziju prvitputa dovesti u njenu domovinu.

Prva izvođačica finalne večeri, Elena s Cipra, podigla je prašinu još u prvoj polufinalnoj večeri zbog negodovanja pravoslavne crkve koja je uvjerena da njena pjesma 'glorificira predaju đavoljim silama'. Hoće li joj one donijeti sreću večeras?

U finalu je i Island, čiji se predstavnici neće moći natjecati uživo, jer je jedan član benda testiran pozitivno na covid-19. Organizacija će umjesto toga prikazati snimku njihove izvedbe, koju svaka zemlja može iskoristiti u izvanrednoj situaciji.

Ovogodišnje se natjecanje održava u Rotterdamu u Nizozemskoj zahvaljujući pobjedi Duncana Laurencea na Eurosongu 2019. u izraelskom Tel Avivu, no izvedbu njegove pobjedničke pjesme 'Arcade' nismo vidjeli uživo, jer je njegov nastup otkazan nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

Kladionice su prije velikog finala najveće šanse za pobjedu davale Italiji, Francuskoj i Malti, no naši susjedi iz Srbije više su nade polagali u Youtube prognoze nego u kladionice, na kojima su se njihove predstavnice uoči finala nalazile na 18. mjestu.

Spot za pjesmu 'Loco Loco' atraktivnog ženskog trojca okupljenog pod nazivom Hurricane, hvalili su se u subotu u Srbiji, pregledan je na Youtubeu i četiri puta više nego spotovi ostalih finalista ovogodišnjeg Eurosonga, a djevojke su među favoritima i naše Albine Grčić.

Da Eurosong ni ove godine ne bi prošao bez optužbi za plagiranje pobrinuli su se glavni favoriti kladionica Talijani, koji su prst usmjerili prema predstavnicama Srbije. Iako bolje pozicionirani na kladionicama, Talijani su večeras nastupili tek 24. dok su djevojke čija im popularnost očito nije najbolje sjela na pozornicu izašle osme.

No, optužbe su navodno dosta neozbiljne, jer je pjesma za koju tvrde da su je Hurricane kopirale objavljena nakon njihove.