BEZ DLAKE NA JEZIKU

Legendarni Brian May o antivakserima: 'Luđaci! Govoriti da su cjepiva zavjera i da vas tako žele ubiti? Žao mi je, ali za mene su to obični luđaci'

09.08.2021 u 13:25

Bionic
Reading

Glazbenik i astrofizičar Brian May nedvosmislen je kad je cijepljenje u pitanju, a antivaksere opisuje samo jednom riječju – luđaci, bez obzira na to što toj kategoriju pripada i njegov uzor – Eric Clapton

U najnovijem razgovoru za The Independent gitarist legendarne rock grupe Queen, Brian May, osvrnuo se između ostaloga i na antivaksere, istaknuvši pri tom da svaki lijek ili cjepivo imaju neke nuspojave.

'Antivakseri? Žao mi je, mislim da su luđaci. Postoji mnogo dokaza koji pokazuju da cijepljenje pomaže. Generalno gledajući cjepiva su vrlo sigurna. Uvijek će se naći i neke nuspojave u bilo kojem lijeku koji uzimate, ali ići okolo i govoriti da su cjepiva zavjera i da vas tako žele ubiti, žao mi je, ali za mene to su obični luđaci', jasan je May.

Također je kritizirao britanskog premijera Borisa Johnsona, rekavši kako su njegove loše odluke u rješavanju pandemije dovele do stotina, ako ne i tisuća smrti. 'Mislim da bi bilo nemoguće da bilo tko donese gore odluke od Borisa. U svakom je trenutku učinio premalo, prekasno. ... Da je poduzeo mjere predostrožnosti zatvaranja granica godinu dana ranije, ne bismo bili u situaciji u kojoj smo bili', tvrdi May.

U razgovoru su se dotakli i jednog poznatog antivaksera, Mayeva idola – Erica Claptona, koji je bio glasan u iznošenju svojih stavova protiv cjepiva za koronavirus i lockdowna. Iako se mišljenja Claptona i slavnog Queenovca u ovome, ali i u nekim drugim stvarima, razilaze, May kaže da ga svejedno poštuje kao osobu.

'Volim Erica Claptona, on je moj heroj, ali u puno toga ima potpuno različite stavove od mojih. On je osoba koja misli da je u redu pucati u životinje iz zabave tako da se ne slažemo ni u tom slučaju, ali nikad ga neću prestati poštovati kao osobu', rekao je May.

Krajem srpnja Clapton je najavio da neće svirati ni na jednom koncertu na kojem će se tražiti dokaz o cijepljenju. U svojoj izjavi napomenuo je da ne želi svirati za 'diskriminiranu publiku'. 'Želim reći da neću nastupiti ni na jednoj pozornici na kojoj je prisutna diskriminirana publika. Osim ako nije predviđeno da svi ljudi mogu prisustvovati, zadržavam pravo da otkažem koncert', izjavio je nedavno Clapton.

Inače, u studenom prošle godine, Clapton se udružio s Vanom Morrisonom kako bi snimili 'Stand and Deliver', pjesmu protiv lockdowna (četvrtu takve vrste od Vana Morrisona).