SVE SE MIJENJA

O ovome nije niti sanjao: Može li princ Edward postati čelni čovjek kraljevske obitelji

27.03.2024 u 08:34

Bionic
Reading

Dok se kraljevska obitelji bori s nepredvidivom i neočekivanom zdravstvenom krizom, zbog čega je van pogona čak dvoje ljudi, kralj Charles te Kate Middleton, a i princ William radi 'na pola', većinu zaduženja na sebe su preuzele princeza Anne i Sophie, vojvotkinja od Edinburgha, ali i 60-godišnji princ Edward, koji, rođen kao posljednji, nikada nije niti sanjao da će mu se ovakva prilika ikada pružiti

Dok 75-godišnji kralj Charles III i 42-godišnja Kate Middleton odlaze na kemoterapije, kako bi dobili bitku s dijagnosticiranim karcinomom, a 41-godišnji princ William reducira sve poslovne obveze i pojavljivanja kako bi mogao čim više biti uz suprugu, ali i uz djecu, kraljevske obveze padaju na druge članove obitelji.

Iako su za vladavine kraljice Elizabete II zaduženja bila gotovo ravnomjerno raspoređena, odluka kralja Charlesa da u trenutku kad sjedne na prijestolje smanji broj radnih članova obitelji, učinila je svoje.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Charlesu sada ostaje na raspolaganju supruga, kraljica Camilla, ali i osoba od najvećeg povjerenja, njegova jedina sestra, princeza Anne. Tu je i omiljena snaha pokojne kraljice, Sophie, vojvotkinja od Edinburgha, a najveću listu zaduženja, koje mora ispuniti, od bratove je bolest dobio 60-godišnji princ Edward.

Rođen kao najmlađi od četvero djece, uz sve potomke svakoga od njih, princ Edward trenutno je tek 14. u pravu na naslijeđivanje trona, zbog čega nikada nije niti gajio nade da bi mogao dobiti neka važnija zaduženja. Odrađivao je što mu se dalo, pomalo udaljen od znatiželjne javnosti.

  • +6
Kralj Charles III. Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

No, nakon što je Charles jasno dao do znanja da na svog mlađeg sina, princa Harryja ne računa, baš kao ni na brata, princa Andrewa, Edward je dobio svojih pet minuta.

Da kralj Charles nije mogao dobiti bolju osobu da predstavlja Tvrtku, potvrdila je i Edwardova supruga Sophie, koja je u jednom svom govoru rekla: 'Što god da radi, daje 150 posto sebe.'

It's A Royal Knockout Tournament Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ono što je zanimljivo je da Edward i nije bio toliko omiljen u svojoj obitelji, osobito nakon što je u mladosti napustio obuku za kraljevskog marinca te se okušao u showbiznisu, sudjelujući čak sa članovima obitelji u ITV-ovoj 'It's Knock Out'. No, s godinama se sve promijenilo, pa su Edward i Sophie postali jedan od najpopularnijih, ali i najradišnijih članova obitelji.

Jedini tko mu je uvijek bio naklonjen bio je njegov otac, pokojni princ Philip, koji nije krio da mu je Edward miljenik. Upravo zbog toga ne čudi da je bio osobito počašćen kada je prošle godine preuzeo titulu vojvode od Edinburgha, koju je za života imao njegov otac.

'Bila je to velika privilegija s velikom težinom očekivanja. Postoji jako puno naslijeđa koje dolazi s tom titulom i svime što je moj otac učinio, osobito kada to ne nasljeđuješ - ovo je izbor. To je jednostavno najčudniji osjećaj.'