loši poslodavci

Osoblje na britanskom dvoru nezadovoljno i odlazi u sve većem broju

20.10.2017 u 14:58

Bionic
Reading

Iako najpoznatija kraljevska obitelj djeluje savršeno, kada se zatvore vrata najveće britanske palače, stvari nisu tako idealne. Prema najnovijim informacijama koje donose strani mediji, osoblje polako napušta kraljicu Elizabetu II zbog sve lošijih uvjeta rada

'Cijeli dvor je u nemiru i raspoloženje se svakim danom samo pogoršava. Ljudi koji su tamo zaposleni rade prekovremeno, a za to nisu plaćeni. Gotovo da nemaju slobodno vrijeme i ne viđaju svoje obitelji. Sve to je previše', rekao je britanskom The Sunu jedan od suradnika kraljevske obitelji. 

'Zaključili smo da više ne vrijedi raditi tamo. Najmanje sedam kuhara dalo je otkaz, plus još neki članovi osoblja. Neki od njih vrlo su iskusni i teško će ih se moći zamijeniti', kaže u nastavku isti izvor te dodaje kako je uz nedostatak slobodnog vremena najveći problem preniska dnevnica.

Osim toga, uz njihove regularne dužnosti, svakodnevno im se na teret stavljaju dodatne. Tako primjerice ponekad budu i turistički vodiči kroz palaču ili pak prevoditelji. No najgora stvar je, kažu, to što ih se često seli iz jedne palače u drugu.

Buckinghamska palača Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tako nakon završetka smjene u Buckinghamskoj palači, u kojoj kraljica obavlja formalne dužnosti, odlaze u nekoliko kilometara udaljen dvorac Windsor, u kojem 91-godišnjakinja najradije obitava u svoje slobodno vrijeme.

Također, nije rijetkost da se na listi dužnosti, pogotovo kuharima, nađe i Kensingtonska palača, u kojoj žive princ William i vojvotkinja Kate Middleton. 

  • +11
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovo nije prvi put da se osoblje buni na loše uvjete svojih poslodavaca, pa su tako prije dvije godine čak prijetili i štrajkom. No očito se uvjeti od tada nisu poboljšali.

S druge strane, glasnogovornici kraljevske obitelji odbacili su sve ove optužbe rekavši kako nije bilo nikakvih značajnih promjena u broju osoblja na dvoru.

Uz probleme kuhara, čini se kako kraljevstvo ima problema s višim dužnosnicima, pa su ih tako nedavno napustili i neki tajnici, a najviše je iznenadio odlazak Christophera Geidta, koji je bio glavni kraljičin tajnik posljednjih 15 godina. 

Navodno budući kralj, princ Charles želi što više biti uključen u važne kraljevske poslove i preuzeti ih od kraljice u skorije vrijeme, dok ona to nije odobrila, pri čemu zaposlenici ne znaju koga slušati.