ODLAZAK PANONSKOG MORNARA

Roditelji su željeli da se Balašević bavi geografijom i nikad nisu bili na njegovom koncertu, iako su ih u publici uvijek čekala dva mjesta

20.02.2021 u 08:12

Bionic
Reading

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je u petak u 68. godini. Velikom glazbeniku koji je i za vrijeme krvavog raspada bivše države privlačio poklonike iz svih bivših republika, jedna je želja ostala neispunjena. Na koncertima su mu dva mjesta uvijek bila rezervirana za njegove roditelje, i uvijek su ostala prazna

Pjevač, tekstopisac, pjesnik, glumac i redatelj Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu, u obitelji Jovana Balaševića i Veronike Elvire Matilde Dolenc.

Uprkos svim uspjesima u umjetničkom djelovanju, piše b92, otac i majka se nisu slagali s njegovom odlukom da se bavi glazbom, smatrajući da bi se trebao baviti geografijom za šta se i školovao. Roditelji nisu bili ni na jednom njegovom koncertu, a uvijek im je čuvao dva prazna mjesta.

Balašević je odrastao u Novom Sadu u Ulici Jovana Cvijića, koju spominje u svojoj pjesmi 'Neki novi klinci'. Čitati je naučio uz pet godina stariju sestru Jasnu i bio je čudo od djeteta.

  • +4
Đorđe Balašević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Pjesme je počeo pisati već u osnovnoj školi, istovremeno sanjajući da će postati nogometaš. Bio je mirno dijete i odličan učenik, ali to se u gimnaziji promijenilo. Otac mu je dobio posao u inozemstvu, a majka nad njim nije imala autoritet pa se iz škole ispisao u trećem razredu. Iz srpskog jezika i društvenih predmeta dobivao je petice, ali iz matematike, fizike i kemije nije uspjevao dobiti prolaznu ocjenu.

Maturirao je kao izvanredni učenik, nakon čega je upisao geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu. Indeks mu je bio pun odličnih ocjena, ali nikad nije diplomirao jer se počeo baviti glazbom.

Gitaru je počeo svirati sa 18 godina, a za tekstove koje je pisaoje vjerovao da nigdje neće biti objavljeni. Prvu pjesmu posvetio je muhi, koja mu je kidala živce dok je bio prehlađen. Nakon toga je za emisiju 'Muzički klub' prepjevao brojne strane hitove, a iako nikad nije pohađao glazbenu školu, bio je vrlo muzikalan.

Suprugu Oliveru upoznao je 1979. godine, i ostao s njom u braku sve do svoje smrti. Jedan od tužnijih trenutaka u Balaševićevom životu dogodio se nakon rođenja kćerke Jovane.

  • +5
Olivera i Đorđe Balašević Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Olivera je zbog epidemije meningitisa, koja je tada vladala u Novom Sadu, Jovanu rodila u Budimpešti. Kako je Balašević tada bio u vojsci, zbog čega nije smio prelaziti granicu, vidio ju je tek mjesec dana nakon rođenja.

Krajem 2019. godine Balašević je doživio infarkt, nakon čega su mu ugrađeni stentovi. Situaciju je šaljivo opisao na Facebooku.

'Bio sam u nekoj maloj frkici. Bio sam četiri dana u bolnici. Nisam imao operaciju na otvorenom srcu. Malo sam dotjeran, stvarno imamo najbolji institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici. Dobio sam četiri stentića. Rekli su da ću moći trčati. Ne vjerujem... imam sto godina! Ali se nadam da ću moći nastaviti tamo gjde smo stali i da još neko vrijeme neću dobiti ulicu u Novom Sadu', našalio se tada Balašević.

Pored mnogih prelijepih pjesama koje je iza sebe ostavio, Balašević će ostati zapamćen i po duhovitom stavu i mnogim simpatičnim dosjetkama, koje su toliko izvirale iz njega da se publici znao ispričavati ako tijekom koncerta otpjeva i koju pjesmu.