VAL POSKUPLJENJA

U idućim mjesecima Netflix opet podiže cijenu pretplate

04.10.2023 u 10:03

Bionic
Reading

Ako ste mislili kako će se val poskupljenja zadržati samo na energentima i namirnicama, prevarili ste se. Trend poskupljenja uskoro će prihvatiti i streaming servisi, počevši s najpopularnijim Netflixom, zbog čega nas uskoro očekuju i više cijene

Prvo su odlučili napraviti sve kako bi spriječili dijeljenje lozinki među gledateljima, a sada se očekuje i povećanje cijena pretplate. Prema novom izvješću Wall Street Journala, lider streaming servisa, Netlix, čekao je da završi štrajk holivudskih scenarista i glumaca, a sve kako bi mogli povećati cijenu.

Ipak, kod nas se to neće odigrati u 'prvom valu', nego u Americi i Kanadi, no točni datumi još uvijek nisu poznati. Nakon što je 24. rujna završio gotovo petomjesečni štrajk te je sklopljen okvirni dogovor, predstavnici su se ponovno našli za pregovaračkim stolom s producentima, a isti bi trebao biti ponovljen kako bi sve i finalizirali.

Štrajk koji je počeo 2. svibnja itekako je utjecao na poslovanje Netflixa, koji je kao najveći među streaming servisima itekako imao gubitke zbog svega. Bili su prisiljeni 'promijeniti igru' i slijediti nova pravila, a to će u konačnici najviše osjetiti pretplatnici.

MLADE ZVIJEZDE

Djeca iz serije 'Stranger Things' su odrasla: Pogledajte koliko su se glumci promijenili u četiri sezone

Pogledaj galeriju

Neflix, kažu, naveliko raspravlja o podizanju cijena na nekoliko globalnih tržišta i to nakon što su to već napravili njihovi rivali. Tako su iz Disneyja u srpnju, nedugo nakon što je Disney+ povisio pretplatu bez oglasa sa 7.99 dolara na 10.99 dolara mjesečno, najavili da će i osnovna usluga streaminga porasti na 13.99 dolara.

Od 12. listopada pretplatu u SAD-u podiže i Hulu, koji će uskoro u potpunosti biti u vlasništvu Disneyja, dok će Discovery+ s 2. studenim umjesto dosadašnjih 6,99 dolara koštati 8,99 dolara mjesečno.

Sam Netflix nije izravno povisio cijene od siječnja 2022. godine, no ono što su napravili još na proljeće je zabrana dijeljenja lozinki, odnosno blokirao je pristup izvan kućanstva člana obitelji bez dodatnog plaćanja. Uz to, u Hrvatskoj je u veljači snizio cijene svojih paketa, te oni umjesto 7.99, 9.99 i 11.99 trenutno koštaju 4.99, 7.99 i 9.99 eura mjesečno. Koliko će to još trajati i kakve nas cijene očekuju sigurno ćemo doznati u idućim tjednima.