priča godine

Marcel Hirscher otišao je kao najveći u povijesti, a svi sad bruje o njegovu povratku

19.05.2024 u 13:19

Bionic
Reading

U alpskom skijanju Nizozemska je otprilike što i Hrvatska u kriketu. Imali su nekoliko skijaša, ali jedine svijetle točke nekoliko je osvajača medalja na Zimskim paraolimpijskim igrama i osmo mjesto Marvina van Heeka u spustu 2012. A sada najednom u svojoj reprezentaciji imaju vjerojatno najboljeg alpskog skijaša svih vremena - Marcela Hirschera

Rezultat je to senzacionalne vijesti da se legendarni Marcel Hirscher (35) pet godina nakon što se 'definitivno' oprostio od skijanja vraća sportu koji je obilježio, ali više ne pod austrijskom, nego nizozemskom zastavom. Autori naslova u svjetskim sportskim medijima krenuli su se odmah natjecati tko će dati maštovitiji headline, a vjerojatno je najzabavniji onaj da će najuspješniji alpinac svih vremena ubuduće nastupati za 'državu koja nema planina'. Doduše, koliko god to bilo duhovito, nije sasvim točno - ima Nizozemska i nekoliko skijališta, o kakvima, recimo, Hrvatska može samo sanjati.

Izbor je neobičan, ali i logičan

Izbor Nizozemske nije, s Hirscherove točke gledanja, toliko neobičan. Naime njegova majka Sylvia rođena je u toj zemlji, a on sam oduvijek uz austrijsko ima nizozemsko državljanstvo. Daleko veća senzacija je sam čin povratka čovjeka koji se pet godina nakon umirovljenja 2019. odlučio opet natjecati, možda i nastaviti svoj nekadašnji nevjerojatan niz pobjeda.

U karijeri, koja je trajala 12 godina i tijekom koje ga je trenirao otac Ferdinand, Hirscher je osvojio više Velikih kristalnih globusa nego itko i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, čak osam, i to zaredom - od 2012. do 2019. Prvi pratitelji su mu u ženskoj konkurenciji Annemarie Moser-Pröll sa šest i u muškoj Marc Girardelli s njih pet.

Osim toga, ima 12 Malih kristalnih globusa, a samo Ingemar Stenmark ima ih više, čak 16. Za legendarnim Šveđaninom, s kojim dijeli ljubav prema tehničkim disciplinama slalomu i veleslalomu, Hirscher zaostaje i po broju pobjeda u Svjetskom kupu - rezultat je 86-67 - a bolje od njega su i dvije ženske legende, Mikaela Shiffrin i Lindsey Vonn. Stenmark je bolji i po broju penjanja na postolje (155-138). A onda dolazi i 11 medalja na svjetskim prvenstvima, pa kao začin i dva zlata i srebro na Olimpijskim igrama.

  • +19
Marcel Hirscher - legendarni skijaš Izvor: EPA / Autor: ANDREAS SCHAAD

U skijanju, međutim, postoji i takozvani super ranking, pri čemu se boduju nastupi u Svjetskom kupu te na svjetskim prvenstvima i Zimskim olimpijskim igrama. A tu od Hirschera nema boljeg u povijesti u muškoj i ženskoj konkurenciji. I na vidiku se ne nazire nitko tko bi ga mogao nadmašiti, jer među prvom desetoricom nema nijednog aktivnog skijaša. Kad se gledaju obje konkurencije, jedina koja bi mogla skupiti više bodova do kraja karijere je Mikaela Shiffrin. Čak i danas neprikosnoveni Marco Odermatt daleko zaostaje.

Povratak zbog čistog užitka u skijanju

Kad imaš takvu karijeru iza sebe, onda si možeš dopustiti i luksuz te tvrditi da se vraćaš zbog čistog užitka u skijanju. To se, doduše, može raditi i u nekom skijaškom resortu koji bi dao sve da se može pohvaliti time da Hirscher skija kod njih, no to je nešto drugo. Između redaka može se zaključiti u čemu je stvar - u natjecanjima.

'Prekinuo sam karijeru prije pet godina, a u međuvremenu sam proslavio 35. rođendan. Stoga iz tog kuta treba gledati na moj povratak: želim se ponovno natjecati i uživati u tome', Hirscherova je izjava u priopćenju Nizozemskog skijaškog saveza, kojim je potvrđena velika vijest.

I ne bi se trebalo čuditi ako to ne završi samo uživanjem na snijegu, nego možda i novim pobjedama. Te 2019. Hirscher se umirovio dok je još bio najbolji na svijetu, netom nakon osvajanja osmog Velikog kristalnog globusa zaredom. Bio je to toliki šok da se komentarom oglasio čak i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen. No Hirscher je bio jasan:

'Na vrhuncu sam, ali mi je tijelo pomalo umorno nakon 12 godina, to je najvažniji argument. Osim toga, želio sam otići kao prvak', izjavljivao je tada.

Danas objavom na Instagramu govori da se očito odmorio:

'Mnogi me pitaju zašto ovo radim, a stvar je jasna - jer me radost skijanja nikad nije napustila, ono mi je i dalje jako zabavno.'

Očito uživanje mu je ipak glavni motiv, ili kako je sam rekao gostujući u jednoj austrijskoj sportskoj emisiji:

'Prvi put u životu, rezultati su mi doista nevažni. Neću uspjeh mjeriti prema rezultatima nego prema osjećajima. Sa svakim novim doživljajem, projekt će biti uspješan. Natjecat ću se, dok god će mi to biti zabavno. Imam dvije tvrtke, djecu, i još mnogo hobija'.

Hirscherovih 35 godina u skijanju nije neka strašna starost, bilo je i puno starijih skijaša koji su osjetili slast pobjedničkog postolja - Johan Clarey je primjerice još lani dva puta došao do postolja u spustu s više od 40 godina. Ove godine je Britanac David Ryding bio treći u Madonni di Campiglio u slalomu s napunjenih 37 godina. A i oni i mnogi drugi koji su se nadmetali u tim godinama ili se još nadmeću svjetlosnim su godinama udaljeni od Hirscherove kvalitete. Možda baš on postane prvi skijaš u toj dobi koji će doći i do pobjede u nekoj utrci. Doduše, prema pravilima i zbog duge apstinencije, Hirschera ćemo u sljedećoj sezoni prvo vidjeti na FIS utrkama i tek ga čeka put prema 'prvoj ligi' i Svjetskom kupu.

Premijera i početak skupljanja bodova očekuju se u kolovozu na Novom Zelandu, a glavni cilj - uz povratak u Svjetski kup - iznimno je ambiciozan: Svjetsko prvenstvo u austrijskom Saalbach-Hinterglemmu, gdje je 2013. postao svjetski prvak u slalomu.

'Trenirao je cijelu prošlu sezonu, svaki dan je na snijegu iskušavao opremu', izjavio je za Associated Press šef sportskog odjela Hirscherova sponzora Red Bulla, Patrick Riml, najavivši da će se njegov najdraži klijent natjecati u svojim omiljenim disciplinama, slalomu i veleslalomu.

Odluka o nastupu za Nizozemsku ipak je nešto jasnija i prozaičnija zbog sponzora. Naime Hirscher je s Red Bullom kreirao skijaški brend Van Deer i na njegovim skijama želi nastupati. Nevolja je u tome da Austrijski skijaški savez, za razliku od onog nizozemskog, nema te skije među odobrenim brendovima. S njima je problem imao i FIS, posebno kad su promijenile ime u Van Deer-Red Bull Sports. Zbog toga su skijaši koji su ih koristili u sezoni 2022./23. morali nastupati s naljepnicom preko imena proizvođača energetskih pića. Stoga su opet promijenili ime u 'podoban' naziv VAN DEER Racing.

Austrijanci su u objavi kojom su potvrdili da su mu odobrili promjenu dresa naveli da su mu ponudili najbolje moguće uvjete, stoga - unatoč dozvoli - žale što je promijenio državu za koju će nastupati. Zanimljivo, još jedan klijent Red Bulla, norveški slalomaš i veleslalomaš Lucas Braathen (u karijeri ima pet pobjeda), vraća se skijanju nakon godinu dana pauze, također uz promjenu zastave, a ubuduće će nastupati za Brazil, zemlju svoje majke. Iz Red Bulla kažu da su se stvari slučajno poklopile, no itekako aktivno sudjeluju u PR pokrivanju oba slučaja.

Element s kojim Hirscher sigurno neće imati problema svakako je fizička sprema jer je od umirovljenja često fotografiran ili na skijalištu ili kako se bavi drugim zahtjevnim sportovima, poput kajaka na divljim vodama, vožnje motociklom po divljini, slobodnog skijanja... I za vrijeme skijaške karijere bio je uzor tjelesne pripreme, a njegove metode treninga popularne su među svim ljubiteljima teretane.

Hirscher je rođen u gradiću Annaberg-Lungötzu kod Salzburga, a na skije ga je otac, tada voditelj lokalne skijaške škole, prvi put stavio kad su mu bile samo dvije godine. Vrlo brzo počeo se širiti glas o klincu velikih mogućnosti. I doista, njegova karijera od početka je ukazivala na to da će puno toga ostvariti. Nakon sjajne juniorske karijere, na Svjetskom prvenstvu 2009. kao dvadesetogodišnjak je bio četvrti u slalomu, godinu kasnije na Zimskim olimpijskim igrama četvrti u veleslalomu i peti u slalomu, a možda bi i ranije uzletio do vrha da ga 2011. lom noge nije prisilio na pauzu.

Njegova dominacija bila je nevjerojatna

Kad se vratio, vratio se na velika vrata - s devet pobjeda i ukupno 14 postolja u sezoni 2012. uzeo je prvi od osam Velikih kristalnih globusa, uz mali u veleslalomu i treće mjesto u slalomu. Isto se nastavilo sljedećih godina, samo je nizao pobjede, globusi su stizali jedan za drugim, uz sve one medalje na svjetskim prvenstvima (sedam zlata i četiri srebra) i Zimskim olimpijskim igrama (dva zlata i srebro). Jasno, i rekordi po broju trijumfa. Njegova dominacija tih godina bila je nevjerojatna i dotad neviđena - jednostavno je svake godine do odlaska 2019. obarao vlastiti rekord.

Prije pet godina, kad je Hirscher obznanio odluku o povlačenju 'dok još pobjeđuje', mnogi su govorili da je to napravio bar godinu-dvije prerano, jer je definitivno mogao i dalje pobjeđivati i podebljati svoj konto. No razlozi su mu bili čvrsti, posebno saznanje da mu, nakon rođenja djeteta godinu prije, skijanje nije najvažnija stvar na svijetu. Sada se pak postavlja drugo pitanje: je li najavljeni povratak došao koju godinu prekasno? Hoće li biti dovoljno dobar da bi zadovoljio svoju nekadašnju žeđ za pobjedama i izbjegao pad u prosječnost?

Velika karijera u brojkama

Juniorska svjetska prvenstva:

  • Flachau 2007. - zlato u veleslalomu, srebro u slalomu
  • Formigal 2008. - zlato u veleslalomu, zlato u slalomu
  • Garmisch 2009. - srebro u kombinaciji, bronca u slalomu

Olimpijske igre (3 sudjelovanja):

  • Soči 2014. - srebro u slalomu
  • Pjongčang 2018. - zlato u kombinaciji, zlato u veleslalomu

Svjetska prvenstva (5 sudjelovanja):

  • Schladming 2013. - zlato u slalomu, zlato u momčadskoj konkurenciji, srebro u veleslalomu
  • Beaver Creek 2015. - zlato u kombinaciji, zlato u momčadskoj konkurenciji, srebro u veleslalomu
  • St. Moritz 2017. - zlato u slalomu, zlato u veleslalomu, srebro u kombinaciji
  • Åre 2019. - zlato u slalomu, srebro u veleslalomu

Svjetski kup (12 sezona):

  • debi u Svjetskom kupu: 17. ožujka 2007.
  • 7 pobjeda, 138 pobjedničkih postolja
  • Veliki kristalni globus - 8
  • Mali kristalni globus - 12 (6 u slalomu, 6 u veleslalomu)