GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Michael Bradley – vezivno tkivo Amerike

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Momčad Jürgena Klinsmanna svojevrstan je spoj meksičke težnje za posjedovanjem lopte, atletskog pristupa američke MLS lige te izbornikovih njemačkih korijena. Michael Bradley je jedini igrač koji objedinjava sve te pristupe, i savršeno se razumije sa svim igračima

Graham Parker

piše za medijskog partnera 2014 World Cup Experts' Networka za SAD, Guardian US. Pratite ga na Twitteru: @KidWeil.

Nekadašnji američki reprezentativac, a danas ESPN-ov komentator Alexi Lalas, naziva ga 'konektorom' američke igre. Kad ona ne daje rezultate, Bradley uzima konce u svoje ruke. No nije uvijek bilo tako. Prvu momčad za koju je zaigrao kao profesionalac, New York Metrostars, trenirao je njegov otac Bob, koji je kasnije postao američki izbornik, te u reprezentaciju povukao i svoga sina. Bradley se morao nositi s optužbama za nepotizam, iako je bio najmlađi igrač u povijesti MLS-a koji je potpisao za neku europsku momčad – nizozemski Heerenven.

Zbog obrijane glave i rezolutnog ponašanja na terenu krivo su ga percipirali kao siledžiju, iako je oduvijek težio kreativnijoj igri u veznom redu, čak i kad je morao obavljati prljavi posao. Nakon kratkih epizoda u Nizozemskoj i Njemačkoj, te nesretne posudbe u Aston Villu, napokon se pronašao u Chievu, jednoj od manje glamuroznih momčadi Serie A. Ne samo zato što je savladao jezik za tri mjeseca, već je počeo cijeniti i taktički pristup igri, svojstven talijanskim momčadima. Uostalom, kako sam kaže: 'Male momčadi u Italiji uvjerene su da se protiv boljih ekipa možete boriti samo taktičkom pripremljenošću. Dan prije utakmice trening bi trajao dva i pol sata, tijekom kojih bi trener, ali i još najmanje 11 ljudi, vikali što trebamo činiti tijekom slobodnih udaraca'.


Ovakav pristup bit će ključan u Brazilu, gdje će Amerikanci u sve tri utakmice – protiv Gane, Portugala i Njemačke – strpljivo čekati rijetke prilike koje im se ponude. Bradleyev uzor nekad je bio Roy Keane, no dolaskom u Italiju to je postao Demetrio Albertini, zbog svoje preciznosti u dugim i kratkim dodavanjima. Ovo viđamo i danas u Torontu, gdje Bradley u uporno gura lopte u prazan prostor za Jermaina Defoea.

No i danas se, poput Keanea, voli zaletjeti od jednog šesnaesterca do drugog. Takav trenutak dogodio se, primjerice, u kvalifikacijskoj utakmici za SP odigranoj u Seattleu protiv Paname, kad se Bradley sjurio sredinom terena, intenzitetom kao da namjerava protrčati kroz protivničkog vratara. Približivši se šesnaestercu, odigra na bok, odakle slijedi centaršut i pogodak, i tek tada Bradley mijenja smjer svog kretanja i počinje slaviti. 'Konektor' zna da je najkraći put do gola zaletjeti se k njemu pravocrtno, ali i u pravom trenutku. Amerikanci se nadaju da je pravi trenutak ovoga ljeta.

Ovaj tekst tportal.hr vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka.

SAD