WTA MAKARSKA

Pod Biokovom deset tenisačica iz TOP 100; direktor Lukas mašta o novom rekordu

15.05.2024 u 17:01

Bionic
Reading

Direktor WTA 125 turnira u Makarskoj, koji će se igrati od 3. do 9. lipnja, Feliks Lukas u srijedu je predstavio listu tenisačica koje će zaigrati u gradu pod Biokovom, a na njoj je čak deset igračica iz društva 100 najboljih.

Prva nositeljica turnira je mlada američka zvijezda Emma Navarro, trenutačno 22. igračica svijeta, a iz top 50 dolaze još Nizozemka Arantxa Rus i Francuskinja Diane Parry.

'Lani su u finalu nastupile dvije tenisačice iz prvih 50, najbolja Egipćanka svih vremena Mayar Sherif i Talijanka Jasmine Paolini koja je nedavno osvojila 'masters' u Dubaiju i igrala četvrtfinale Australian Opena. Prošle godine smo imali Čehinju Lindu Noskovu koja je pobijedila Igu Świątek, najbolju tenisačicu svijeta zadnjih godinu dana, a već osam godina na našem turniru nastupa i Slovakinja Anna Karolína Schmiedlová. Sve to govori o kontinuiranoj kvaliteti tenisa koji se igra u Makarskoj. Ovaj turnir mnogo znači i kao odskočna daska mladim tenisačicama poput Tare Würth koja je na njemu ostvarila svoj prvi zapaženi rezultat i kasnije došla do praga top 200', istaknuo je direktor turnira Feliks Lukas koji ove godine u Makarskoj očekuje najveći broj hrvatskih tenisačica.

Na listi je za sada šest hrvatskih predstavnica - Jana Fett, Antonia Ružić, Lea Bošković, Lucija Ćirić Bagarić, Petra Marčinko i Tena Lukas, a za kvalifikacije u igri su još državna prvakinja do 16 godina Marta Perić i Makaranka Mariana Dražić. Cilj direktora Lukasa je obaranje rekorda i nastup najvećeg broja hrvatskih predstavnica na turniru.

'Ove godine u iznimno sam dobroj formi, jako dobro igram i imam dosta dobre rezultate. Mnogo mi znači što imam priliku ponovo igrati u Makarskoj pred domaćom publikom', izjavila je Tena Lukas.

Njezina mlada kolegica Lucija Ćirić Bagarić poručila je kako vjeruje da u Makarskoj može napraviti dobar rezultat. Ovo je njezin prvi nastup u tom gradu i kaže kako je čula da su turnir i organizacija na vrhunskoj razini, tako da jedva čeka zaigrati u Tenis centru samo nekoliko metara od mora. Petra Marčinko na turnir se vraća nakon ozljede, istaknula je kako je lani u Makarskoj bilo odlično i da se ove godine nada boljem rezultatu.

'Ovaj turnir jedna je od 25 velikih sportskih manifestacija koje ove godine putem Javnog poziva financiramo, a mimo toga financiramo i niz drugih sportskih manifestacija. Samo za velike sportske manifestacije ove godine izdvojili smo 13 milijuna eura, a pet godina smo partner WTA turniru u Makarskoj. Možemo na ovo gledati iz perspektive sporta, turizma, ali i njihove interakcije. Iz perspektive sporta, ovo je mladim sportašicama dodatna prilika da unaprijede svoju karijeru, da odu na viši nivo. Turnir je važan i za promociju Hrvatske kao sportske nacije. Hrvatska je jedna od prvih pet, šest zemalja svijeta po broju medalja po glavi stanovnika i na neki način smo svjetsko čudo', poručio je Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sporta.