totalna mobilizacija

Talijani uoči Eura u reprezentaciju vraćaju legende; stižu Del Piero, Totti, Baggio...

02.05.2024 u 08:00

Bionic
Reading

Talijani na Euru u Njemačkoj brane naslov prvaka, ali dolaze s velikim teretom jer su 'azzurri' propustili posljednja dva Svjetska prvenstva, pa su odlučili mobilizirati sve raspoložive snage kako bi izbjegli mogući kiks u Njemačkoj

Talijanski izbornik Luciano Spalletti pod ogromnim je pritiskom iako su, barem za sada, tamošnja sportska javnost i navijači složni u podršci svojim nogometašima.

No, u Italiji se situacija promijeni u trenutku, a iskusni trener kao što je Spalletti to jako dobro zna pa je uoči Eura odlučio u reprezentaciju vratiti neke od legendi, sve kako bi dodatno pridobio javnost.

'Pozvao sam Francesca Tottija, Alessandra Del Piera, Roberta Baggia i Giancarla Antognonija u stožer reprezentacije', otkrio je izbornik Luciano Spalletti u razgovoru za Corriere dello Sport te pojasnio:

'Već sam ranije o tome pričao s predsjednikom Saveza Gravinom i dobio njegovu podršku. Uvjeren sam da bi igrači uz takve četiri fenomenalne nogometne legende na klupi dobili dodatni motiv, svi bi probili svoje granice.'

Spalletti je uz sve to ponovno morao braniti svoj izbor igrača jer su mu nakon velike smjene generacija prigovarali da u reprezentaciji koja je igrala kvalifikacije za EURO u Njemačkoj jednostavno nema 'safta'. Podsjetimo, Talijani su u skupini završili kao drugi, a dva su puta izgubili od Engleske te remizirali s Ukrajinom i Sjevernom Makedonijom.

Činjenica je da su 'azzurri' jaki, ali ipak je dojam da im nedostaje 'ono nešto', Spallettiju su mediji prigovarali da na terenu ima premalo kreacije, a previše 'fizikalije'.

'Iskreno, više volim manje kvalitetne, ali moralno ispravne igrače', kazao je Spalletti i napomenuo:

'Dres reprezentacije je svetinja i igrači toga moraju biti svjesni cijelo vrijeme. Samo za takve ima mjesta u mojoj momčadi i to igrači znaju.'

Podsjetimo, Italija je na Euru u Njemačkoj u skupini B u kojoj je i Hrvatska, a tu su još Španjolci i Albanci. 'Vatreni' s Talijanima igraju posljednju utakmicu u skupini, u 3. kolu 24. lipnja od 21 sat u Leipzigu.

Tko zna, možda prije tog okršaja snage odmjere legende iz oba stožera. Kakva bi to utakmica bila da na 'dva mala' odigraju s jedne strane Mandžukić, Olić, Ćorluka, Ladić, Subašić, Mrmić pa i tehnički direktor Pletikosa, a s druge Del Piero, Totti, Baggio i Gigi Buffon (koji je na sličnoj funkciji kao i Pletikosa!).