OZBILJNE OPTUŽBE

Amazon je krao ideje startupovima?

24.07.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Više tvrtki požalilo je zbog dijeljenja informacija o svojim projektima s Amazonovim fondom Alexa

Amazonov fond za rizična ulaganja Alexa investirao je svojedobno u tvrtku DefinedCrowd i time dobio pristup njihovim financijskim i drugim osjetljivim podacima.

Nešto manje od četiri godine kasnije Amazonov odjel za servise u računalnom oblaku ponudio je proizvod A21, temeljen na umjetnoj inteligenciji, koji radi gotovo sve što i DefinedCrowd. U toj su tvrtci nakon toga Amazonovim djelatnicima ograničili pristup podacima i smanjili njihov udio tako što su našli nove investitore.

DefinedCrowd jedan je od par desetaka tvrtki, investitora i savjetnika koji su javno progovorili o tome kako Amazon zlorabi ulaganja i svoj dominantni tržišni položaj ne bi li se jeftino dokopao novih tehnologija i razvio vlastite proizvode.

U pojedinim je slučajevima to bilo pogubno za tvrtke u koje su bili uložili, dok su u drugima iz Amazona došli na pregovore samo kako bi shvatili kako funkcionira tehnologija na kojoj proizvod te tvrtke počiva. Kasnije bi odustali od ulaganja i razvili sličan vlastiti proizvod.

Iz Amazona su opovrgnuli te optužbe, ustvrdivši kako 'uvijek ima onih koji radije prigovaraju nego što rade'. Svi sporni slučajevi mogu biti riješeni na sudu, dodali su.

Amazon je već pod istragom

U veljači ove godine američko regulatorno tijelo Federal Trade Commission naložilo je upravama pet velikih tehnoloških tvrtki, među kojima je i Amazon, predočivanje počivanje pojedinosti o pojedinim ulaganjima i preuzimanjima u razdoblju od 2010. do 2019. godine kako bi provjerili je li tu bilo pokušaja gušenja konkurencije.

Amazon je također pod povećanim nadzorom američkog Kongresa, agencije Federal Trade Commission i američkog Ministarstva pravde zbog moguće zlorabe svog tržišnog položaja i platformi. Šef Amazona Jeff Bezos i drugi čelnici tehnoloških tvrtki trebali bi svjedočiti u Kongresu početkom idućeg tjedna.

Tijekom travnja pojavile su se u medijima optužbe o zlorabi korisničkih podataka za izradu vlastitih proizvoda. U Amazonu su navodno pokrenuli istragu kako bi provjerili o čemu se radi.

Neke investicije završile su preuzimanjem, druge - krađom

Pojedine investicije fonda Alexa završile su preuzimanjem. To je, primjerice, bio slučaj s tvrtkom Ring, koja proizvodi pametna kućna zvona, a koju je Amazon kupio 2018. godine.

Ali, u drugim bi slučajevima nakon ulaganja ili pregovora nastali konkurentski proizvodi, iako su vlasnike startupova uvjeravali kako fond Alexa ne dijeli podatke i informacije s Amazonom.

To se, recimo, dogodilo tvrtci Nucleus u kojoj je fond Alexa kupio udio 2016. godine. Razvijali su uređaj za video komunikaciju kojeg je bilo moguće integrirati s Amazonovim glasovno upravljanim pomoćnikom Alexa. Osam mjeseci po ulaganju Amazon je najavio uređaj Echo Show, s brojnim značajkama koje je imao Nucleusov proizvod.

U Amazonu tvrde kako su vodećim ljudima Nucleusa rekli što planiraju za Echo sa zaslonom prije ulaganja, ali više ljudi iz Nucleusa tvrde kako to nije istina. Nakon što je Amazon ponudio svoj proizvod Nucleus je zabilježio oštar pad prodaje i narudžbi.

Zaprijetili su Amazonu tužbom, što je završilo vansudskom nagodbom vrijednom pet milijuna američkih dolara, pri čemu Amazon nije priznao krivnju.

U web odredištu za popuste LivingSocial, u kojem je Amazon držao udio od 30 posto, odbili su podijeliti osjetljive pooslovne podatke s njima. Nakon toga su iz Amazona počeli izravno kontaktirati njihove klijente i nuditi im bolje uvjete, kao i preuzimati njihove zaposlenike.

Teksaška tvrtka Vocalife LLC tužila je Amazon zbog neovlaštenog korištenja njihove tehnologije prepoznavanja govora nakon što su Amazonovi predstavnici zaprimili opis njegovog postava mikrofona (za koji je predao dva patentna zahtjeva) i potom se prestali javljati.

U toj su tvrtci uvjereni kako je tehnologija završila u zvučniku Echo. Amazon je osporio te tvrdnje. Suđenje bi trebalo početi u rujnu ove godine.

Zabilježeno je dosad više sličnih slučajeva, piše Fox Business.