konspirativno

Antivakseri se domislili: Kako ih ne bi otkrili na mrežama, umjesto šprice koriste emoji mrkve

16.09.2022 u 14:55

Bionic
Reading

Članovi brojnih grupa na Facebooku dobro znaju kako djeluje cenzura kompanije Meta pa su se tako domislili da, umjesto šprice, koriste emoji koji predstavlja mrkvu

Ekipa BBC-ja analizirala je nekoliko grupa na Facebooku sklonih antivakserskim idejama te su otkrili zanimljive stvari. Naime, kako bi izbjegli cenzuru Mete, matične kompanije Facebooka, članovi grupa dogovorili su se da će koristiti šifre, a neke pojmove zamijenit će emojima.

Tako su kao referencu na cijepljenje umjesto ikonice šprice počeli koristiti onu mrkve.

U pravilima jedne od takvih grupa stoji navedeno: 'koristite šifrirane riječi za sve', 'nikada nemojte koristiti riječ c, riječ v ili b' (covid, cjepivo, booster).

Marc Owen-Jones, istraživač dezinformacija i izvanredni profesor na Sveučilištu Hamad bin Khalifa u Kataru, pozvan je u jednu od takvih grupa. 'Našao sam tamo ljude koji su pisali o rođacima umrlima nedugo nakon što su primili cjepivo protiv covida', rekao je.

'Ali umjesto riječi 'Covid-19' ili 'cjepivo', koristili su emoji mrkve. U početku sam bio malo zbunjen, a onda mi je postalo jasno - koriste emoji mrkve kao način izbjegavanja Facebookovih algoritama za otkrivanje lažnih vijesti.'