PATENTNI RATOVI

Blackberry pobijedio Qualcomm na sudu, uzet će mu 815 milijuna dolara

13.04.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Kanadska tvrtka dobila je spor protiv američkog proizvođača čipova. Dobit će povrat preplaćenih sredstava, a Qualcomm će morati platiti i kamate te odvjetnike. Nema pravo na žalbu

Nema još puno javno dostupnih pojedinosti o ishodu spora Blackberryja i Qualcomma, okončanog 3. ožujka. Konačna odluka s iznosom nadoknade trebala bi biti objavljena 30. svibnja.

No izvjesno je kako je tržište povoljno reagiralo na pobjedu Blackberryja: cijena dionice te tvrtke porasla je za 15 posto od objave. 

U službenoj izjavi Blackberryjev direktor John Chen naveo je kako su te dvije tvrtke dugo surađivale te kako se još uvijek smatraju važnim tehnološkim partnerima. Zadovoljan je odlukom arbitražnog panela i raduje se nastavku suradnje s Qualcommom na rješenjima za automobilsku industriju.

U Qualcommu se ne slažu s odlukom arbitražnog panela, koja je obvezujuća i bez prava na žalbu. Tvrde kako je primjenjiva samo na Blackberry. Razumljivo je zašto se ograđuju ima li se u vidu to kako je Apple tužio Qualcomm u siječnju ove godine zbog prenaplaćivanja naknada za korištenje patenata tražeći milijardu američkih dolara odštete.

Iz Blackberryja su nedavno najavili da će početi licencirati svoj brend za širok spektar proizvoda, od tablet računala do uređaja nosivog računalstva. TCL-ov mobitel s Blackberryjevim brendom predstavljen je tijekom ovogodišnjeg sajma Mobile World Congress. U proizvodnju bi trebao krenuti krajem ove godine.

Više: Neowin