TEHNO SAVJETI

Čistite računalo? Evo što nikako ne smijete koristiti

28.04.2024 u 19:13

Bionic
Reading

Donosimo pregled sredstava koja mogu odlično poslužiti za čišćenje u drugim situacijama, ali ne i kad je riječ o računalu

Podjednako je važno znati što treba koristiti pri čišćenju računala, a što treba izbjegavati.

Donosimo pregled sredstava koja mogu odlično poslužiti za čišćenje u drugim situacijama, ali ne i kad je riječ o računalu.

1) Proizvodi za čišćenje u kućanstvu

Tradicionalni proizvodi za čišćenje kućanstva obično uključuju amonijak, izbjeljivač i ocat. Sva tri sadrže jake kemikalije koje mogu nagrizati metal.

Amonijak i izbjeljivač

Amonijak inače učinkovito uklanja prljavštinu i masne mrlje. Međutim, pošto je jaka lužina, izjest će aluminij (ili bilo koji drugi metal). Izbjeljivač ima sličan učinak.

Većina plastičnih kućišta računala i tipki izrađena je od ABS-a (akrilonitril butadien stirena), koji je otporan na kemijsku koroziju. Ali, ako ga nastavite koristiti, s vremenom će postati krt i popucati. Povrh toga će uzrokovati promjenu boje na plastičnoj ljusci vašeg računala.

Apple je upozorio kako amonijak, između ostalog, nikad ne smijete koristiti za čišćenje zaslona vašeg uređaja. Korištenje jakih sredstava za čišćenje poput amonijaka jedan je od najčešćih načina oštećenja vašeg MacBooka.

Ocat

Koliko god bilo primamljivo koristiti ovo uobičajeno kućansko sredstvo za čišćenje, nemojte ga koristiti za računalo.

Ocat je vrlo kiseo i može nagrizati metal i ugroziti strukturni integritet polikarbonatne plastike (koju se koristi u izradi, primjerice, zaslona i tipkovnica).

Možete ga upotrijebiti samo ako ga razblažite vodom i koristite oprezno.

2) Papirnati ručnici ili maramice

Papirnati ručnici izrađeni su od vlakana drvene pulpe, koja su abrazivna i mogu ostaviti ogrebotine na vašem računalu.

Ako ih više puta koristite na osjetljivom dijelu vašeg računala, djelovat će kao mali brusni papir, ostavljajući više tragova ogrebotina na vašem uređaju.

Štoviše, ostavit će talog vlakana i dlačica, a mogu se ušuljati i u otvore uređaja, gdje im nije mjesto. Za osjetljive dijelove računala nabavite krpu od mikrovlakana.

3) Deterdženti za suđe

Deterdženti za suđe mogu biti abrazivni, ostaviti talog, uzrokovati vlagu koja zauzvrat uzrokuje koroziju, pa i izazvati kratki spoj se nađe u unutrašnjosti računala. Bolje je koristiti izopropilni alkohol ili proizvod posebno dizajniranim za elektroniku.

4) Sredstva za čišćenje prozora i stakla

Staklo na zaslonu računala nije obično staklo jer ima na sebi premaz kojeg amonijak i jaki alkohol mogu oštetiti ili ostaviti mrlje koje je teško ukloniti.

5) Odstranjivač laka za nokte (aceton)

Aktivni sastojak u odstranjivaču laka za nokte je aceton, snažno otapalo koje može otopiti plastiku. Također može ukloniti zaštitni sloj na vašem zaslonu te uzrokovati krhkost i pucanje drugih plastičnih dijelova.

Produljena izloženost acetonu može uzrokovati promjenu boje aluminijske školjke vašeg računala. Može poslužiti eventualno za uklanjanje naljepnica s drugih dijelova računala, ali držite ga dalje od zaslona.

6) Obični alkohol i sredstva za dezinfekciju ruku

Za čišćenje računala trebate koristiti samo izopropilni alkohol. Obični alkohol može sadržavati nečistoće ili vodu ili biti pregrub za računalo.

To se također odnosi na alkoholne maramice i sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Uz to, alkohol može brzo ispariti i ostaviti tragove ili mrlje.

7) Dječje maramice

Slično kao i sredstvo za pranje posuđa, maramice za bebe nisu dizajnirane za korištenje za računala. Sadrže aditive poput mirisa, hidratantnih sastojaka i drugih kemikalija koje mogu oštetiti vaš uređaj. Neki također sadrže alkohol.

Osim toga, ostavljaju ljepljiv talog koji može privući prljavštinu i prašinu.

8) Visokotlačni komprimirani zrak

Komprimirani zrak je sam po sebi definitivno odličan način za čišćenje tipkovnice i ostalih dijelova vašeg računala. Ali, ako ga pri korištenju držite preblizu osjetljivim dijelovima vašeg računala, mogli biste nešto oštetiti.

Izbjegavajte prskanje izravno na ventilatore, matičnu ploču ili čvrste diskove. Obavezno pročitajte upute.

9) Abrazivni jastučići ili četke za čišćenje

Svaka četka s tvrdim vlaknima oštetit će vaše računalo i ostaviti ogrebotine gdje god je koristite. Isto vrijedi i za jastučiće ili četke za čišćenje od vune ili sličnog materijala, za koje možda mislite kako neće naštetiti vašem računalu.

10) Pasta za zube i sredstvo za poliranje plastike

Pasta za zube i sredstvo za poliranje plastike mogu biti izvrsni za poliranje ogrebotina na tijelu vašeg računala, ali nisu dobra sredstva za čišćenje.

Sadrže abrazive koji mogu oštetiti osjetljive dijelove vašeg uređaja, poput zaslona, piše Make Use Of.