NE VJERUJEMO

Dell korisnicima naplaćuje 150 kuna instalaciju Firefoxa?!

07.03.2014 u 09:40

Bionic
Reading

Mozilla istražuje zašto Dell naplaćuje instalaciju njezina popularnog web-preglednika, koji je inače besplatan i softver otvorenog koda

Dell ima uslugu online pomoću koje je moguće posložiti PC od različitih komponenti, a koja također nudi i plaćenu podršku te mogućnost instalacije softvera na stroj koji ste složili.


Između ostalog, možete tražiti i instalaciju Mozillina web-preglednika Firefox, za što Dell traži nevjerojatnih 27 dolara (gotovo 150 kuna).

Čitatelj se javio Registeru nakon što mu se upravo to dogodilo. Kontaktirali su Mozillu i dobili odgovor kako su se počeli raspitivati kod pravnika kako stvari stoje te kako je taj proces u ranoj fazi.

Ova je poruka dočekala nesretnog korisnika (klikni za uvećanje)


Dodali su kako su pokrenuli istragu zato što takva praksa nije u skladu s uvjetima korištenja njihovih proizvoda. Neće imati odgovor sve dok konzultacije s pravnom službom ne završe.

Za instalaciju Firefoxa, koji je besplatan i softver otvorenog koda, potrebno je utrošiti desetak minuta na najsporijoj računalnoj konfiguraciji koja ga može podržati. Postupak je iznimno jednostavan, a i vjerojatno je kako onaj koji ga traži zna kako će ga instalirati.

U Dellu su ovog puta pretjerali. Što vi mislite?