UPOTRIJEBITI DO - I NE DULJE

Gadgeti koji se rastope

28.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Zamislite uređaj koji se nakon isteka roka trajanja jednostavno razgradi i u potpunosti nestane. Ne, to nije scena iz nekog filma o Jamesu Bondu, već ideja američkih znanstvenika na kojoj se ozbiljno radi

U javnosti se često spominje kako su elektronički uređaji napravljeni 's rokom trajanja' tek nekoliko mjeseci duljim od garantnog roka, kako bi se kupce natjeralo na kupovinu novih uređaja, ali to ne mora uvijek biti točno.

Mobilni telefoni mogu trajati godinama, ali se isto tako mogu pokvariti u roku od nekoliko tjedana nakon kupovine.

Što kada biste točno znali 'rok trajanja' svog uređaja? I što kada bi se on nakon isteka tog roka jednostavno razgradio i tako bio prihvatljiv i za okoliš?

Upravo na tome radi ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Illinois predvođena stručnjakom za materijale Johnom Rogersom

Kako piše Gizmodo, Rogers i njegova ekipa žele napraviti elektroničke sklopove i pločice koji bi se razgradili u dodiru s vodom i tako postali ekološki prihvatljivi.

Cilj im je napraviti uređaje koji bi imali točno određen rok trajanja, poput lako pokvarljivih namirnica, a koji bi nakon isteka tog roka jednostavno 'nestali'.

Koriste tanki sloj svile koji se razgrađuje ukoliko je mokar, a na njega tiskaju elektroničke sklopove od magnezija i silicija.

Najveći im je problem kako točno odrediti rok trajanja za pojedinu komponentu odnosno sam uređaj.

'Radi se o elektronici koja je veoma precizno napravljena kako bi imala izvrsna svojstva, bila neovisna o vremenskim uvjetima, sve do trenutka kad više ne trebate taj uređaj i kada se on sam razgrađuje. U tome je trik', ističe Rogers.

'Samouništavajući uređaji' tek su u fazi istraživanja i testiranja, pa ćemo na komercijalnu upotrebu morati pričekati još neko vrijeme.

Da ideja ima svoju težinu, pokazuje i interes američkog Ministarstva obrane koje ozbiljno prati napredak Rogersa i njegove ekipe. Tako bi se moglo dogoditi da 'samouništavajuće uređaje' prvo testiraju američki vojnici na terenu, a da tek onda svoj put pronađu do 'običnih ljudi'.