PAMETNE NAOČALE

I NASA za astronaute želi nosive gadgete

15.03.2015 u 14:13

Bionic
Reading

Google Glass možda nije imao posebnog utjecaja ovdje, na Zemlji, piše Bloomberg. No, tehnološki slični gadgeti bi u svemiru mogli itekako biti korisni. NASA je otkrila kako radi na posebnim pametnim naočalama, koje će astronauti moći koristiti kao svojevrsne vodiče i pomoć u radu

Kako bi postigli zadani cilj, NASA je ostvarila partnerstvo s ODG-om (Osterhout Design Group), kompanijom koja se inače bavi izradom naočala za AR (Augmented Reality). Plan je kreirati sustav, koji će uključivati nosivi gadget s mogućnosti prenošenja i projekcije informacija na naočale, a koje bi astronauti mogli slijediti kao interaktivne upute za neku radnju.

Sustav je već podebelo u razvoju, a prve povratne informacije astronauta i osoblja se očekuju do jeseni. Programi u kojima će se nosivi gadget uputiti u svemir će slijediti nedugo nakon toga, ovisno o reakcijama.


Iako je 2015. godina, astronauti se u pravilu redovito oslanjaju na istu stvar već desetljećima - tiskane instrukcije. U slučaju nužde, oni moraju listati indeksirane kartice u fasciklima te pronaći rješenje, što je krajnje nepraktično. Korištenjem naočala, situacija bi se mogla svesti i na glasovnu pretragu, ili tek na odašiljanje rješenja problema sa zemaljskih postaja izravno na sustav koji astronaut ima pred očima.