ŠUŠKA SE

Jay-Z je u pregovorima s Appleom, što će biti s Tidalom?

02.07.2016 u 09:47

Bionic
Reading

Jabučari navodno razmatraju mogućnost kupovine servisa za streaming glazbe čiji je vlasnik Jay-Z. Apple bi time preuzeo jednog od glavnih suparnika u tom segmentu

Tidal nije uspjeh kakvom se nadao Jay-Z. Daleko zaostaje za tržišnim predvodnicima Apple Musicom i Spotifyjem, u čijoj je sjeni usprkos podršci Kanyea Westa, koji je svoj zadnji album isprva objavio samo na Tidalu.

Jay-Z je Tidal kupio od švedske tvrtke Aspiro 2015. godine za 56 milijuna dolara. Ima značajnu podršku glazbenika, a u poslovne partnere ubraja Madonnu, Rihannu, Westa i Beyoncé, koji zbog toga uživaju preferencijalni tretman.

Servis ima 4,2 milijuna pretplatnika i razmjerno niske prihode, zbog čega mnogi smatraju kako se ne isplati preuzimati ga. No, brojni su glazbenici zabrinuti zbog smjera u kojem glazbena industrija ide, kao i zbog malih iznosa koje primaju za svoja djela. Tidal im je privlačan zbog povoljnijih uvjeta koje nudi.


S druge strane, Apple Music se bori za život. Među glavnim izvorima digitalnih preuzimanja glazbe, ali streaming počinje preuzimati primat. Prema podacima Recording Industry Association of America, u ožujku su prihodi od streaminga glazbe po prvi put nadmašili one od preuzimanja. Ukupni prihodi od streaminga prvi put su nadmašili dvije milijarde dolara u 2015. Očekuje se kako će nastaviti rasti u godinama koje dolaze.

Na tom je tržištu Apple na drugom mjestu. Šije ga Spotify s dvostruko većim brojem pretplatnika, više od 30 milijuna. Neće biti lako dostići ga, čak ni uz ulaganja od 3,2 milijarde dolara, koliko je Apple platio za Beats 2014. Nije pomoglo ni izbacivanje poluzavršenog Apple Musica na tržište, kao ni to što ne nudi puno prednosti u odnosu na konkurenciju.

Tidal bi to mogao promijeniti. Pošto sjedi na ogromnoj hrpi gotovine, Appleu neće biti naročiti problem Tidalovi prihodi i njihov rast. Ali bi kupovina mogla pomoći u poboljšavanju odnosa s glazbenicima i povećati pritisak na Spotify.

Više:Fortune