PREGLED

Korisnici Flickra najčešće fotografiraju iPhoneom

28.12.2015 u 07:49

Bionic
Reading

Najpopularnije kamere na foto-mreži Flickr su Appleove. One drže prvo, drugo, treće mjesto...dovoljno je reći da je u top 20 najpopularnijih kamera 2015. godine čak osam Appleovo - što od iPhonea, što od iPada. Gdje su onda Canon i Nikon?

S obzirom na to da velika većina vlasnika DSLR-a i ostalih 'pravih' fotoaparata ne postavlja svoje fotografije na različite servise ili čak jednostavno ne uključuju EXIF podatke, možda i ne čude ovakvi rezultati. To posebno vrijedi uzme li se u obzir da su fotografije koje naprave mobilni uređaji praktički i namijenjeni samo podjeli preko interneta.

Ipak, trend na Flickru je jasan - dok SLR tržište raste tempom od jedva jedan posto godišnje, Apple svojim mobilnim uređajima osvaja prvih šest pozicija. Canonov iznimno popularni EOS 5D Mark II se nalazi na sedmoj poziciji.


Proteklih pet godina jasan je i trend u kojem point & shoot aparati gube tržište pred kamericama koje se nalaze na mobilnim uređajima.

Flickr otkriva i kako veliki dio fotografa na tom servisu koristi više od jednog proizvođača kamera, a najpopularniji 'par' su Apple i Canon. Ipak, valja spomenuti da i dobar dio fotografa radi paralelno i s dva ljuta konkurenta istovremeno - Canonom i Nikonom.

Više detalja je moguće pronaći na izvornom blogu