MISIJA NA MARS

Marsovski helikopter Ingenuity danas ide na testni let, NASA ga prenosi uživo

19.04.2021 u 09:22

Bionic
Reading

Prvi testni let kroz atmosferu vanzemaljskog planeta zakazan je za 9:30, a moći će ga se pratiti putem (skoro) svih društvenih mreža u sklopu prijenosa planiranog za oko 12:15

NASA-in helikopter Ingenuity će, nakon nekoliko odgoda, napokon pokušati uzletjeti s Marsove površine, i to danas u 9:30.

Ukoliko inženjerima na Zemlji ovaj pothvat pođe za rukom, NASA će početi prenositi uživo oko 12:15 putem YouTubea, Twittera, Facebooka, Twitcha i službene stranice.

S obzirom da podacima treba neko vrijeme da od Marsa doputuju do Zemlje, ne očekujte klasični prijenos, već snimlku NASA-inog osoblja koje će te podatke analizirati i potvrditi je li dva kilograma teška letjelica preživjela let. Je li uspješno uzletjela ili joj je planove pomrsio nagli udar vjetra? Saznat ćemo zajedno sa znanstvenim i tehničkim osobljem NASA-inog centra.

Što nakon leta?

Ako sve pođe po planu, baterija malog helikoptera bit će na izmaku snaga, što znači da će letjelica morati podatke poslati Perseveranceu na najučinkovitiji mogući način. Među brojkama i očitanjima pronaći će se i nekoliko crno bijelih fotografija niske razlučivosti snimljenih malom kamericom smještenom na donjem dijelu Ingenuityja.

Helikopter ingenuity Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Inženjeri će tijekom dana dobiti ostale slike snimljene putem Perseverancea koje će, prenosi Verge, biti puno više rezolucije.

Slike i podaci s Ingenutiyja bit će poslane na Perseverance u takozvani 'Mars Bas Station' koji će podatke prenijeti satelitu u Marsovoj orbiti. Satelit će te podatke proslijediti Zemlji putem NASA-inog Deep Space Networka. Nakon ove digitalne štafete, Ingenutiy će se 'zaspati' i započeti punjenje baterije pomoću solarnih ploča smještenih iznad rotora.