POVEĆANJE UČINKOVITOSTI

Meta planira novi val otkaza, pogledajte što kaže Zuckerberg

07.03.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Kompanija nakon nezadovoljavajućeg financijskog izvješća i kontinuiranog pritiska konkurencije najavljuje daljnje rezove koji bi, prema direktoru Marku Zuckerbergu, 'trebali povećati učinkovitost'

Meta planira još jedan krug otpuštanja koji bi mogli obuhvatiti na tisuće radnika, piše Bloomberg News. Rezovi bi mogli početi ovaj tjedan, nadodavši se na 13 posto otpuštenih zaposlenika koji su bez posla ostali nakon prošlogodišnjeg downsizinga.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg ranije je dao naslutiti da će se kompanija iza najvećih američkih društvenih mreža ove godine usredotočiti na napore namijenjene smanjenju troškova tvrtke, označivši 2023. kao 'godinu učinkovitosti'. Zuckerberg je analitičarima u veljači rekao kako je Meta usredotočena na 'rezanje projekata koji ne rade ili možda više nisu ključni' te da planira 'ukloniti slojeve srednjeg menadžmenta kako bi brže donosila odluke'.

Nastojanja smanjenje troškova dolaze u izazovnom trenutku za tvrtku potrošačke tehnologije, koja je objavila da su troškovi i rashodi skočili 22 posto u odnosu na prošlu godinu na 25,8 milijardi dolara tijekom četvrtog tromjesečja, dok je ukupna prodaja pala 4 posto na 32 milijarde dolara.

Metina temeljna djelatnost online oglašavanja i dalje se suočava s preprekama zbog čimbenika koji uključuju teško tržište digitalnog oglašavanja, dugotrajne učinke Appleovog ažuriranja privatnosti za iOS 2021. i povećanu konkurenciju TikToka.

Tvrtka u međuvremenu nastavlja snažno ulagati u razvoj metaverzuma za koji Meta vjeruje da bi mogao predstavljati sljedeći korak za mainstream računalstvo. Tvrtkin odjel Reality Labs koji je zadužen za izgradnju tehnologija virtualne stvarnosti i proširene stvarnosti potrebnih za metaverzum, ostvario je 727 milijuna dolara prihoda tijekom četvrtog tromjesečja, ali je zabilježio i operativni gubitak od 4,28 milijardi dolara.

Zuckerberg kaže da će 'preuzeti odgovornost' za kompanijine ranije najavljene planove rezanja troškova, rekavši da na otpuštanja gleda 'kao posljednju mjeru'.

'Restrukturiramo timove kako bismo povećali učinkovitost', rekao je Zuckerberg prošle jeseni kada je Meta najavila prvi val otkaza. 'Ove mjere same po sebi neće uskladiti naše troškove s našim rastom prihoda, pa sam također donio tešku odluku da zaposlenicima podijelim otkaze.'