AKO NIŠTA - ZA ZABAVU (I PLAKANJE)

Ova stranica predviđa hoće li vam roboti oduzeti posao

01.06.2017 u 11:15

Bionic
Reading

O tom kako umjetna inteligencija i roboti polako ali sigurno oduzimaju određene poslove ljudima bilo je mnogo riječi. U mnogim situacijama je teško i procijeniti tko je i što točno ugroženo u tom smislu, a u pomoć bi, barem zabave radi, trebala uskočiti stranica 'Will robots take my job?'

Dizajnersko-developerski dvojac Dimitar Raykov i Mubashar Iqbal kreirali su internetsku stranicu kao zgodan alat koji predviđa koliki je rizik da će automatizacija preuzeti neke poslove. 

Stranica je izvedena krajnje jednostavno, no iza zabavnog karaktera kriju se podaci američkog biroa rada i automatizacijskih predviđanja iz istraživanja s Oxforda. Naravno, stranica je krojena s podacima iz SAD-a, no trendovi i nisu toliko specifični za tamošnje tržište. Ako išta - očekuje se kako će ostatak svijeta slijediti u stopu. 

Uglavnom, stranica po unošenju posla koji se želi ispitati prikazuje rizik u postocima da će automatizacija preuzeti uzde, kao i trenutni broj zaposlenih na toj poziciji te projicirani rast do 2024. godine. 

Kome nije dovoljan rezultat sa stranice 'Will robots take my job?', može se poslužiti i NPR-ovom stranicom, koja je nešto starija no ima sličnu funkciju.