10 uspješnih

Ovi hrvatski projekti pomeli su Kickstarter, koja je njihova tajna?

02.08.2017 u 11:51

Bionic
Reading

Kickstarter je lani premašio brojku od sto tisuća uspješnih projekata. Među njih uvrstile su se i neke priče iz Hrvatske...

Svi već znamo kako izgledaju dobri Kickstarteri. Nude nešto novo, nešto što nam treba u svakodnevnom životu, neki izum koji mijenja živote ili jednostavno neko umjetničko djelo za čiju realizaciju nemaju novca. O velikom broju njih smo već i pisali, no tu ima i puno hrvatskih proizvoda na koje vrijedi obratiti pozornost.

Donosimo top 10 hrvatskih uspješnih Kickstartera!

1. Baggizmo

Planirani cilj: 35,000 dolara

Postignuti cilj: 39,303 dolara

Broj donatora: 423

O ovom zgodnom izumu već smo pisali u ranijem članku. Pametni novčanik sa svojim brojnim pogodnostima (poput jednostavnog izgleda, LED svjetla na unutrašnjoj strani, bluetooth komunikacije s mobitelom i još mnogo toga!) uspio skupiti više od 39 tisuća dolara. Tehnološki park na Velesajmu ugostio je njihovu premijeru, a do kraja godine bi trebali poslati sve naručene novčanike.

2. Nephil's Fall

Planirani cilj: 30,000 dolara

Postignuti cilj: 32,656 dolara

Broj donatora: 268

Ovaj Kickstarter su pokrenuli prije nešto više od dvije godine, a igra je u međuvremenu dobila i Greenlight na steamu! O njoj smo već popričali s Andrejem Kovačevićem, a očekujemo da će igra uskoro biti dostupna.

3. Ilustrirana knjiga nordijske mitologije

Planirani cilj: 9,000 dolara

Postignuti cilj: 75,071 dolara

Broj donatora: 1,042

Kad je Milivoj Ćeran pokrenuo Kickstarter za svoju ilustriranu knjigu nordijske mitologije, vjerojatno nije očekivao da će dobiti osam puta veći iznos. Radi se o knjizi koja stavlja fokus na ilustracije, koje ne samo da postavljaju atmosferu, već i same po sebi pričaju priče bogova. Ovaj član Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti tijekom Kickstartera je otključao sve dodatne pogodnosti, no računao je kako će sakupljeni novac stati na 70 tisuća. Knjigu je poklanjao za donacije od tek 20 dolara, a tisak knjiga i ilustracija bi trebao početi sredinom sljedećeg mjeseca.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ArtOrder

4. Vaults: Kartaška igra

Planirani cilj: 6,000 dolara

Postignuti cilj: 14,811 dolara

Broj donatora: 600

Dva do četiri igrača, za sve starije od 12 godina za igru koja traje 20-40 minuta. Ova jednostavna, ali zabavna igre probila je svoj cilj, i ostvarila više nego duplu zaradu donacijama. No to im nije prvi put da su pokušali pokrenuti Kickstarter. Nakon neuspješnog projekta gdje su u jesen 2014. godine tražili 12 tisuća, a skupili nešto više od pet, ekipa je u proljeće 2015. ponovno pokrenula projekt, ovaj put smanjivši očekivanja. Ova igra je smještena u Steampunk svijetu, te traži od vas logičko razmišljanje i pažljive odluke, no prije svega, mindset za zabavu i druženje!

Izvor: Društvene mreže / Autor: 4HOGS

5. The Answer! Made of questions

Planirani cilj: 5,000 funti

Postignuti cilj: 5,252 funti

Broj donatora: 182

Ponekad glazbenicima treba onaj mali Kickstart da dobiju prostor, organiziraju koncert ili jednostavno izdaju album. The Answer! je domaći bend koji je financijsku pomoć tražio na Kickstarteru – i dobio ju! Bend je objavio pismo zahvale na svojoj web stranici, te najavio kako će taj album biti prvi dvojezični album, sa pjesmama i na hrvatskom i na engleskom jeziku. Prije par mjeseci su izbacili novu stvar na YouTube, a počeli su i suradnju sa Aquarius Records.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The A!

6. The Red Solstice

Planirani cilj: 50,000 dolara

Postignuti cilj: 60,836 dolara

Broj donatora: 1,504

Već smo pisali o rastućoj industriji video igara u Hrvatskoj, a oni su jedna odličan primjer. Ironward tim je 2014. uspješno završio svoj Kickstarter, a igra je izašla na Steamu slijedeće godine, uz većinom pozitivnu reakciju gejmera. Cilj igre je preživljavanje na Marsu, a igru su inspirirali naslovi poput Starcraft, Dawn of War i Syndicate. Ovo je co-op igra s elementima RPG-a, no postoji i odlična single-player kampanja kroz koju možete proći.

7. WormUp!

Plairani cilj: 2,000 danskih kruna (288,54 dolara)

Postignuti cilj: 2,255 danskih kruna

Broj donatora: 8

Kada dvoje entuzijasta dođe na ideju napraviti jednostavnu i šarenu mobilnu igru, Kickstarter je taj koji će omogućiti da se njihovi snovi ispune. Skroman iznos je bio potreban da se ova igra izbaci na tržište, a iza nje svoje dvoje studenata. Cilj su ispunili u travnju 2015. godine.

8. Humanizam za djecu

Planirani cilj: 5,000 funti

Postignuti cilj: 5,665 funti

Broj donatora: 228

Svi smo slabi na djecu. A kad je riječ o tome da učimo djecu o različitostima, ljudskim pravila i općenito dobroti, svi se odjednom omekšamo. Nada Peratović  2011. godine osnovala je, zajedno sa mužem i još par entuzijasta, Centar za građansku hrabrost u Hrvatskoj. Kickstarter je pokrenut i završio 2014. godine, a knjiga danas postoji na hrvatskom, bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku.

9. Hvar gourmet – maslinovo ulje kakvo bi trebalo biti

Planirani cilj: 10,000 dolara

Postignuti cilj: 13,251 dolara

Broj donatora: 116

Za domaće maslinovo ulje i to još porijeklom iz Hrvatske, nije šteta dati koju kunu više. No ovo maslinovo ulje punjeno je antioksidansima, pikantno i dolazi u bocama sa UV zaštitom. Sve to zahvaljujući ovom Kickstartetu koji je pokrenut prošle godine. Tom i Danica ponudili su svojim donatorima ne samo boce maslinovog ulja, već i pravu ugostiteljsku ponudu za Božić. Dvoje sretnika koji su donirali 980 ili više dolara, dobili su priliku provesti tjedan dana na Hvaru i još brojne druge poklončiće.

10. MAKERbuino

Planirani cilj: 10,000 dolara

Postignuti cilj: 100,745 dolara

Broj donatora: 1,574

Napravljen za svu onu djecu (i odrasle) kojima slaganje legića nije dovoljno zahtjevno. Inspiriran je Gamebuinom koji je 2014. postigao svoj Indegogo cilj, i u potpunosti kompaticilan sa svim igrama u njevogoj arhivi. Velika razlika između ova dva gadgeta je što MAKERbuino morate sami sastaviti. NA ovaj način ne razvijate samo logički dio mozga uz zabavne igre, već i sastavljati vlastitu malu igraću konzolu. Ako vas zanima nešto više o samom Kickstarter projektu i kako je tekao, pročitajte naš članak ovdje.