kakav peh

Ovoj su se ženi slušalice zapalile na glavi. U avionu

15.03.2017 u 14:36

Bionic
Reading

Nesretna putnica na letu od Pekinga do Melbournea zadobila je opekotine na licu kad su joj se slušalice na baterije zapalile nakon što je zaspala slušajući glazbu tijekom dugog leta

Neimenovana žena opisala je australskim vlastima kako je oko drugog sata leta iz Kine u Australiju začula glasnu eksploziju. Okrenula se i osjetila kako joj lice gori. 

'Zgrabila sam svoje lice, zbog čega su mi slušalice skliznule na vrat. I dalje me peklo, pa sam ih skinula i bacila na pod. Iz njih je iskrilo i pojavili su se plamičci vatre. Kad sam krenula ugasiti ih stopalom pojavile su se stjuardese s kantom vode kako bi ih ugasili. 

Stavili su slušalice u kantu i odložili u stražnji dio zrakoplova. Baterija i poklopac su se otopili i zalijepili za pod zrakoplova' opisala je službenicima Australian Transport Safety Bureaua

Australska agencija objavila je kako su se vjerojatno zapalile litij-ionske baterije u putničinim osobnim slušalicama. Nisu naveli o kojem se proizvodu i proizvođaču radi već su ponudili smjernice za sigurnije korištenje:

  • dok ih ne koristite, baterije trebate držati u odgovarajućim spremnicima 
  • rezervne baterije moraju biti u prtljazi koju unosite u kabinu zrakoplova
  • ako vam smartfon ili drugi uređaj upadne u procjep sjedala, otkrijte gdje je prije pomicanja sjedala
  • ako ne možete otkriti kamo je uređaj upao ne pomočite sjedala i zatražite pomoć zrakoplovnog osoblja  

Zadnjih godina sve su češći incidenti u zrakoplovima povezani s baterijama. U listopadu prošle godine baterija iz e-cigarete zapalila je prtljagu pri ukrcaju u zrakoplov United Airlinesa. 

U svibnju je na Quantasovom letu iz Sydneya do Dallasa podignuta uzbuna zbog dima u kabini. Brza istraga otkrila je kako je izvor dima u poslovnoj klasi, gdje je pametni telefon bio zgnječen upravo pomicanjem sjedala.

Više: Telegraph