CRNE BROJKE

Ozljede u prometu najpogubnije su za - tinejdžere

18.05.2017 u 14:43

Bionic
Reading

Ozljede izazvane nesrećama u prometu odnose najviše života adolescenata na globalnoj razini, navodi Svjetska zdravstvena organizacija

Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako prema njenim podacima najveći broj tinejdžera u svijetu izgubi život kao posljedicu ozljeda izazvanih nesrećama u prometu, prenosi BBC. Tijekom 2015. godine preminulo je 1.2 milijuna adolescenata navodi SZO, jedan od deset je život izgubio na cesti odnosno u prometu. Većina žrtava prometa bila je stara od 10 do 19 godina i riječ je o dječacima i mladićima.

S druge strane, djevojčice u istoj dobi su najviše stradavale od infekcija donjih dišnih puteva i samoubojstava te nesreća drugog tipa. Prema izvještaju preko 3000 adolescenata dnevno izgubi život, dvije trećine od toga u Africi i Jugoistočnoj Aziji. Većina žrtava prometa su ‘ranjivi’ sudionici, dakle pješaci, biciklisti i motociklisti, u automobilima ih ne strada toliko. Zanimljivo, ali izvješće navodi da je smrt u prometu prvi uzrok stradavanja adolescenata i u razvijenim zemljama zapadnog svijeta. 

Glavni globalni uzroci smrti tinejdžera (10-19 godina):

  1. Prometne nesreće
  2. Infekcije donjih dišnih puteva
  3. Samoozljeđivanje (namjerni i slučajni suicid)
  4. Dijareična oboljenja
  5. Utapanje