TALKING LAUNDRY

Perilice za rublje će progovoriti uz pomoć ovog uređaja

03.07.2017 u 09:53

Bionic
Reading

Pametni uređaji u kućanstvima danas su ponekad potpuni višak. Kome uopće treba toster povezan aplikacijom? No, postoji i niz pametnih uređaja u kućanstvima koja itekako mogu olakšati život onima kojima je to potrebno. 14-godišnjak je tako isprogramirao pametni uređaj Talikng Laundry koji bi slabovidnima trebao olakšati pranje i sušenje rublja

Jack DuPlessis, tinejdžer iz Kentuckyja kreirao je tzv. Talking Laundry modul, koji slabovidnima pruža zvučne informacije iz perilica i sušilica za rublje. Iako ideja nije njegova, već očeva (koji uz to radi kao proizvodni dizajner u posebnom inovacijskom čvorištu GE Appliancea, First Build), Jack je samostalno isprogramirao i omogućio izradu modula. 

Talking Laundry

Ovaj gadget je bio prirodno razvijena ideja, navodi stariji DuPlessis te objašnjava kako ju je dobio na natjecanju First Build, nakon što je vidio štednjak koji se služi zvučnim pomagalima za slabovidne. Nije riječ samo o zvuku, već općenito potrebi da se uređaji  bolje prilagode slabovidnima - jer, primjera radi, nemaju osnovne položaje tipki za upravljanje, već rotirajuće elemente.

Slabovidni ne mogu lako saznati koji su program aktivirali, niti vidjeti koliko vremena je preostalo u programu za pranje ili sušenje.

U razgovoru sa sinom Jackom, koji je inače strastveni programer, stariji DuPlessis otkrio je kako bi mališan stvar mogao i realizirati. Nakon pisanja kakvih tisuću linija JavaScripta, koji koristi GEA dijagnostičku pločicu za otkrivanje točnog položaja rotirajuće tipke, Jack je omogućio slabovidnima da dobiju točne informacije gdje se tipka nalazi i u kojem je programu postavljena za sušenje i/ili pranje. Sama pločica obično služi tek serviserima kako bi otkrili gdje je nastao kvar na uređaju, no sada je posrijedi pravi gadgetoliki dodatak kojim kućni aparati postaju pametniji. 

99 dolara

Jack je modificiranu bijelu tehniku odnio u školu za slijepe na testiranje te prikupio niz drugih potrebnih informacija kojima je obogatio mogućnosti svog dodatka Talking Laundry. 

Dodatak sada govori baš sve - u kojem je točno položaju tipka/program, koliko je vremena preostalo za pranje ili sušenje i slično. Da stvar bude bolja, modul je veličine prenosivog tvrdog diska, a moguće ga je spojiti na niz različitih GE uređaja, na servisno mjesto sa stražnje strane. 

U čvorištu First Build nadaju se kako će novi modul poboljšati prodaju GE Appliancesa. Talking Laundry je u prodaji već sada, po cijeni od 99 dolara. Naravno, najzgodnije bi bilo kada bi GE integrirao pametni sustav u sve svoje buduće proizvode...