ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Skandal oko e-mail startupa otkrio koliko je praćenje e-pošte rašireno

05.07.2019 u 10:46

Bionic
Reading

Korištenje piksela i drugih oblika praćenja načina na koje koristimo e-mail nisu neuobičajena praksa, niti je startup Superhuman u tome usamljen

Nekoliko dana nakon što se Superhuman, startup koji se bavi e-poštom, našao na udaru kritika zbog toga što su koristili piksele kako bi pratili kad i gdje korisnici otvaraju e-mailove njihov glavni izvršni direktor Rahul Vohra temeljito se ispričao i obećao kako će se tvrtka na čijem je čelu promijeniti.

Superhuman će, prema njegovim riječima, odmah prestati pratiti lokaciju korisnika, obrisati dosad prikupljene podatke te vrste, a potvrde o čitanju neće biti uključene po početnim postavkama.

TEHNO SAVJETI

Sumnjate kako vam netko krade Wi-Fi? Evo kako ćete provjeriti i riješiti se uljeza

Pogledaj galeriju

Praćenje piksela (poznato i pod nazivima web beacons te pixel tags) jednostavan je način kako otkriti je li netko posjetio određeno web odredište ili otvorio pojedinu e-poruku.

Kad vaš web preglednik ili aplikacija za e-poštu automatski preuzmu te slike (praktično nevidljive zato što su iznimno male), pošiljatelj ili servis koji ih je preusmjerio može dobiti informaciju o tome da su preuzete. Ali, podaci ne staju samo na tome je li pošta otvorena ili nije, već mogu i naznačiti gdje se nalazite (koristeći IP adresu), često prilično precizno.

Skandal i Vohrina isprika ukazuju na brojne probleme i (moguće) zlorabe vezane uz potvrde o čitanju i druge oblike praćenja korisničkog ponašanja tijekom korištenja e-maila.

Na žalost, korištenje piksela i drugih oblika praćenja nisu neuobičajena praksa, niti je Superhuman u tome usamljen. Dapače, i sami su priznali kako se neće odreći tog alata, kao ni potvrda o čitanju, u potpunosti jer ih njihova konkurencija nudi i s vremenom su postali nužnost za naprednije korisnike e-pošte. Superhumanovi korisnici će ih stoga morati blokirati kako bi ih isključili, piše Verge.