USPORENI PROPISIMA

SpaceX najavljuje novi let Starshipa, no sve zavisi o samo jednoj stvari

13.11.2023 u 11:00

Bionic
Reading

FAA ne želi dati zeleno svjetlo prije nego što s USFWS-om ne dovrše detaljnu ekološku procjenu

SpaceX je rekao da bi mogao biti u poziciji izvesti drugo lansiranje svoje sljedeće generacije rakete Starship ovog petka, iako je dodao da se to može dogoditi tek nakon što dobije odobrenje od Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA).

'Starship se priprema za lansiranje već 17. studenog, čekajući konačno regulatorno odobrenje', napisao je SpaceX u nedavnoj objavi na X-u.

SpaceX je svoju super tešku raketu i svemirsku letjelicu Starship (zajednički poznate kao Starship) po prvi put lansirao u travnju, no anomalija je uzrokovala kvar vozila samo nekoliko minuta nakon polijetanja, prisiljavajući tim misije da ga raznese u zraku.

Nitko nije bio u raketi, no SpaceX se suočio s oštrim kritikama nakon što je sama snaga 33 raketnih motora Raptor uzrokovala raspad lansirne rampe u postrojenju u Boca Chica u Teksasu, razbacavši ruševine na široko područje. Tvrtka je od tada dizajnirala robusniju lansirnu rampu i nakon niza nedavnih testova motora kaže da je spremna za lansiranje već ovog tjedna.

Međutim, FAA još uvijek mora dovršiti ekološki pregled kako bi procijenio utjecaj lansiranja na stvari poput divljih životinja u okolnom području. Tim rečeno, nije jasno postoji li vjerojatnost da će FAA dati SpaceX-u dozvolu u sljedećih nekoliko dana.

  • +29
SpaceX Starship testni let 20. 4. Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Prošlog mjeseca FAA je priopćila da se u sklopu svoje procjene okoliša savjetuje s Američkom službom za ribu i divlje životinje (USFWS) o ažuriranoj biološkoj procjeni prema Zakonu o ugroženim vrstama. 'FAA i USFWS moraju dovršiti ove konzultacije prije nego što se završi dio ocjenjivanja dozvole koji se odnosi na okoliš', rekla je agencija.

Super Heavy je, piše Digital Trends, najmoćnija raketa koja je ikada letjela. SpaceX ga želi koristiti za misije s posadom na Mjesec, Mars, a možda i dalje. NASA je sklopila ugovor sa SpaceX-om da koristi modificiranu verziju svemirske letjelice Starship za slanje dva astronauta na površinu Mjeseca 2025. godine u sklopu misije Artemis III, što bi bilo prvo slijetanje na Mjesec s posadom u pet desetljeća.

SpaceX-ova objava na društvenim mrežama stiže u isto vrijeme kada je Reuters ustvrdio da je u SpaceX-u od 2014.otkrio više od 600 prethodno neprijavljenih ozljeda na radnom mjestu. Reuters ih je djelomično pripisao brzom tempu rada koji je zahtijevao šef SpaceX-a Elon Musk u potrazi za svojim veliku ambiciju koloniziranja Marsa.

SpaceX još nije javno komentirao istragu.