SATELITSKI INTERNET

Starlink će uskoro imati konstelaciju od 1800 satelita, očekuje početak globalne usluge u rujnu

24.06.2021 u 13:13

Bionic
Reading

Vodeći kadar SpaceX-a tvrdi da će Stalink ovog ljeta postići globalnu pokrivenost nakon što u orbiti kompanija konačno dosegne broj od 1800 aktivnih internetskih satelita

Starlink, satelitski internet i dio poslovnog imperija Elona Muska ovog će ljeta, odnosno u rujnu postići globalno pokriće, nakon čega će početi tražiti odobrenje regulatora.

Predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell u utorak je na tehnološkoj konferenciji skupine Macquaire na web pozivu službeno potvrdila da je 'kompanija uspješno izbacila oko 1800 satelita koji će, kad dođu u optimalnu orbitu, pružati kontinuirano globalno pokriće - negdje oko rujna. Prije nego što krenemo u pogon trebat će nam odobrenje svih zemalja u kojima ćemo ovu uslugu pružati'.

Starlink koji, usput, planira izbaciti sveukupno 12.000 satelita vrijednih 10 milijardi dolara, trenutno uslugu nudi u 11 zemalja. Usluga je u svibnju, prema Musku, zadobila preko 500.000 prednarudžbi.

Američki FCC ove je godine odobrio lansiranje nekih Muskovih satelita u nižu orbitu kako bi pružio brzi internet područjima koja, piše Reuters, nemaju pristup globalnoj mreži.

Gužva u nižoj orbiti osigurana je zahvaljujući još nekoliko kompanija koje se otimlju za pozicije u ovom vrlo unosnom polju. Od Bezosovog Kuipera, preko britanskog OneWeba, pa sve do Planeta i Blue Canyon Technologiesa. Znanstvenici diljem svijeta s razlogom su zabrinuti oko potencijalnog utjecaja zakrcanog neba na buduća promatranja svemira.