Ilya Sutskever

Suosnivač OpenAI-ja napušta tvrtku nakon neslaganja s Altmanom

16.05.2024 u 14:39

Bionic
Reading

Zamijenit će ga Jakub Pachocki, direktor istraživanja u OpenAI-ju

Suosnivač OpenAI-ja Ilya Sutskever rekao je u utorak da uskoro napušta startup. 'Uzbuđen sam zbog onoga što slijedi - projekta koji je meni osobno vrlo značajan i o kojem ću podijeliti detalje u dogledno vrijeme', napisao je Sutskever na X-u.

Odlazak iz kompanije dolazi nekoliko mjeseci nakon što je OpenAI prošao kroz krizu vodstva s izvršnim direktorom Samom Altmanom.

U studenom prošle godine odbor OpenAI-ja rekao je da Altman nije bio 'iskren u komunikaciji s odborom'. Problem je ubrzo postao složeniji. Wall Street Journal i drugi mediji izvijestili su da je Sutskever usmjerio svoj fokus na to da umjetna inteligencija ne smije naštetiti ljudima, dok su drugi, uključujući Altmana, umjesto toga bili spremni na napredovanje s isporukom nove tehnologije.

Gotovo svi zaposlenici OpenAI-ja potpisali su otvoreno pismo u kojem kažu da će otići kao odgovor na akciju odbora. Nekoliko dana kasnije, Altman se vratio u tvrtku, a članovi odbora Helen Toner, Tasha McCauley i Sutskever, koji su glasali za smjenu Altmana, bili su izvan nje. Adam D’Angelo, koji je također glasao za izbacivanje Altmana, ostao je u odboru.

Kada je Altman u to vrijeme bio upitan o Sutskeverovom statusu kad je putem Zooma razgovarao s novinarima, rekao je da nema novosti za podijeliti. 'Volim Ilyu...Nadam se da ćemo raditi zajedno do kraja naše karijere, moje karijere, kako god', rekao je Altman. 'Danas nemam ništa za objaviti.'

U utorak je Altman podijelio svoje mišljenje o Sutskeverovom odlasku. 'Ovo me je jako rastužilo; Ilya je jedan od najvećih umova naše generacije, svjetlo vodilja u našem području i dragi prijatelj,' napisao je Altman na X-u. 'Njegova briljantnost i vizija dobro su poznati; njegova toplina i suosjećanje manje su poznati, ali ne manje važni.' Altman je rekao da će direktor istraživanja Jakub Pachocki, koji je u OpenAI-ju od 2017., zamijeniti Sutskevera na mjestu glavnog znanstvenika.

OpenAI je najavio nove članove odbora, uključujući bivšeg suizvršnog direktora Salesforcea Breta Taylor i bivšeg ministra financija Larryja Summersa. Microsoft je dobio mjesto promatrača odbora bez prava glasa.

U ožujku je OpenAI najavio svoj novi odbor i završetak interne istrage američke odvjetničke tvrtke WilmerHale o događajima koji su doveli do Altmanova svrgavanja. Altman se ponovno pridružio upravi OpenAI-ja, a najavljena su i tri nova člana upravnog odbora: dr. Sue Desmond-Hellmann, bivša izvršna direktorica Zaklade Billa i Melinde Gates, Nicole Seligman, bivša EVP, globalna glavna savjetnica Sonyja te predsjednica Sony Entertainmenta te Fidji Simo, izvršni direktor i predsjednik Instacarta.

Tri nova člana 'blisko će surađivati sa sadašnjim članovima odbora Adamom D'Angelom, Larryjem Summersom i Bretom Taylorom, kao i Gregom, Samom i višim menadžmentom OpenAI-ja', navodi se u priopćenju tvrtke u ožujku, pozivajući se na suosnivača OpenAI-ja Grega Brockmana. Vijest o Sutskeverovom odlasku dolazi dan nakon što je OpenAI lansirao novi model umjetne inteligencije i desktop verziju ChatGPT-a, zajedno s ažuriranim korisničkim sučeljem, najnovijim nastojanjem tvrtke da proširi upotrebu svog popularnog chatbota, piše CNBC.

Ažuriranje donosi model GPT-4 svima, uključujući besplatne korisnike OpenAI-ja, izjavila je u ponedjeljak voditeljica tehnologije Mira Murati u događaju koji se prenosi uživo. Dodala je da je novi model, GPT-4o, 'puno brži', s poboljšanim mogućnostima u tekstu, videu i zvuku. OpenAI je rekao da na kraju korisnicima planira dopustiti videochat s ChatGPT-om. 'Ovo je prvi put da stvarno radimo veliki korak naprijed kada je riječ o jednostavnosti korištenja', rekao je Murati.

Godine 2015. su Altman i Teslin Izvršni direktor Elon Musk, još jedan suosnivač OpenAI-ja, htjeli zaposliti Sutskevera, tada znanstvenika istraživača u Googleu, kako bi postao vodeći znanstvenik novog startupa, navodi se u tužbi koju je Musk podnio protiv OpenAI-ja u ožujku.

'Dr. Sutskever je razmišljao treba li napustiti Google i pridružiti se projektu, ali na kraju je poziv Muska na dan kada je OpenAI, Inc. javno objavljen, uvjerio dr. Sutskevera da se pridruži projektu kao 'glavni znanstvenik' OpenAI-ja', stoji u pravnom podnesku.

Jan Leike, koji je bio suvoditelj sa Sutskeverom iz OpenAI-jevog Superalignment tima, također je napustio startup, kako je otkrio na X-u u utorak.

Tim, najavljen prošle godine, radi na postizanju 'znanstvenih i tehničkih otkrića za upravljanje i kontrolu AI sustava puno pametnijih od nas.' OpenAI je posvetio 20 posto svoje računalne snage inicijativi tijekom četiri godine.