AKO SE VEĆ MORA

Tableti za djecu: Što dolazi u obzir, a što izbjeći

14.06.2017 u 07:29

Bionic
Reading

Iako određena istraživanja govore o negativnom utjecaju tehnologije na najmlađe, uz pažljivu roditeljsku kontrolu takvo što može biti i pozitivno za razvoj djece. Za početak priče valja izdvojiti neka od danas dostupnih rješenja na tržištu...

Nedavno je osvanulo istraživanje koje je pronašlo vezu između korištenja mobilnih uređaja i kasnijeg razvoja govora kod djece u dobi između šest mjeseci i dvije godine. Iako je potrebno mnogo više analiza da bi se dobila cjelokupna slika, u svakom slučaju je potreban oprez. 

Vrijeme koje najmlađi provode za zaslonima potrebno je kontrolirati, a ako se već o tome namjerava voditi računa, slijedi i nekoliko preporuka za to koje uređaje vrijedi uzeti u obzir, neovisno je li riječ o razonodi poput igranja Minecrafta ili listanju interaktivnih slikovnica. 

Amazon Fire 7 Kids Edition košta mnogo manje od tisuću kuna, a u svibnju je stigao i poboljšani model, Fire HD 8 Kids Edition (također cijene manje od tisuću kuna). Posebnost ovih tablet računala dijagonale 7" i 8" fenomenalno je izvedena roditeljska kontrola, kao i pristup tisućama knjiga, videa, obrazovnih aplikacija i igara. Ekosustav kao da je stvoren za najmlađe.

Za zaštitu hardvera brine se posebna obloga u više boja, a tu je i dvogodišnje jamstvo. Mnogi u recenzijama kao manu uređaja navode kratkotrajnu bateriju, no s obzirom na raniju napomenu o tome da klinci trebaju provoditi vrlo ograničeno vrijeme uz ovakve uređaje, to nije neki poseban minus.

iPad od 9,7" (2017) čini se nezgrapnim rješenjem, no posrijedi je mnogo bolji izbor od iPada mini 4. Razlog za to je jednostavan - cijena. Uračuna li se u jednadžbu to da veći iPad ima bolji zaslon i pruža bolje trajanje baterije uz jedno punjenje, izbor je jasan, a osim toga - iPad 9,7" košta 329 dolara, dok iPad mini 4 košta 399 dolara. Za razliku u cijeni bolje je ugrabiti kakvo otporno kućište za uređaj ili pak dodatni obrazovni softver. 

Upravo je softverska strana priče ono što iPad čini primamljivim za roditelje i najmlađe. App Store je krcat obrazovnim sadržajem i interaktivnim slikovnicama te bojankama. Tko si može priuštiti ovo, riječ je o uistinu izvrsnom rješenju. 

Amazon Fire Tablet nije prilagođen klincima, no stiže uz cijenu od svega 50 dolara (~330 kuna). Ako se može računati na to da mladunčad neće uništiti uređaj nezaštićen okvirom (kao kod Kids Editiona), tablet Fire je jako zgodan. Baš kao i u slučaju posebnog izdanja za klince, klasični Fire Tablet moguće je napuniti brdom obrazovnog sadržaja, crtićima i knjigama. 

LeapFrog Epic je 7-inčni tablet s Androidom, no teško da bi se to moglo reći na prvi pogled. Povrh Androida vrti se posebno osmišljeno sučelje koje klincima pruža interaktivnu površinu i svijet koji mogu prilagođavati i učiniti svojim. Ovaj tablet posebno je osmišljen za djecu u dobi između tri i devet godina, a stiže uz brdo prilagođenih aplikacija i sa solidnim roditeljskim kontrolama. Jedini pravi nedostatak ovom tabletu od devedesetak dolara je velika masa, iako će mu neki zamjeriti i lošije performanse za tu cijenu. 

LaptopMag toplo preporučuje i Samsungov uradak - Galaxy Tab S2 u 8-inčnom izdanju. Dok je cijena od 350 dolara povisoka, valja računati s tim da će se dobiti vrhunski zaslon, kao i izvrsno riješen način rada Kids Mode, koji se brine o tome da je sav sadržaj prilagođen za najmlađe. 

Još jedan od uređaja za koje bi inače vrijedila preporuka je Fuhu Nabi DreamTab. Međutim LaptopMag piše kako ovaj novi Fuhuov tablet za najmlađe treba doraditi. DreamTab donosi fenomenalne roditeljske kontrole, no zakazuje na svim drugim aspektima - ima lošu bateriju, loše kamerice, a dolazi i s unaprijed instaliranim aplikacijama koje čine istu stvar. Fuhuov Nabi 2 još uvijek ima preporuku kao bolje i isplativije rješenje.

Dok je prethodni tablet LeapFrog solidan uradak, LeapPad Platinum je kudikamo više ograničen. Cijene stotinjak dolara, čini se kao izvrsna platforma za obrazovanje, no LaptopMag navodi kako je sadržaja manje nego kod konkurenata, a usprkos ekranu niske razlučivosti, performanse su daleko od idealnih, kao i trajanje baterije. Ono što je pak izvedeno dobro je intuitivno sučelje, kao i roditeljske kontrole. 

U izlozima Toys'R'Usa ovaj tablet mami izgledom te cijenom unutar stotinu dolara. Ipak, Kurio Xtreme 2, prema preporukama LaptopMaga, treba izbjeći. Roditeljske kontrole štimaju do određene razine, no ne postoji mogućnost zaštite od kupovine u samim aplikacijama. Tablet krasi i zaslon nedovoljne svjetline, a ni performanse nisu pretjerano dobre za cijenu uređaja.