IDEJA GODINE

Transito - savršena aplikacija za sve putnike

19.02.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Transito je ideja koja bi, kad jednog dana preraste u punokrvnu aplikaciju, mogla u potpunosti promijeniti život putnika. Barem onih koji svakodnevno koriste javni prijevoz

Zamislite da putujete od svog doma u Varaždinu do hotela u Splitu. Bacate pogled na svoj pametni telefon i točno znate koliko metara imate do željezničke odnosno autobusne postaje, kada kreće vaš autobus ili vlak te kupujete kartu samo jednim dodirom zaslona. Sjedate u autobus, a vaš vas pametni telefon obavještava koliko vam vremena preostaje do dolaska na destinaciju i na karti pokazuje gdje se točno nalazi autobus u kojem sjedite.

Zvuči zgodno? Upravo je to svojom aplikacijom Transito želio napraviti Matija Matija, srednjoškolac iz Oroslavja.

Matija, kako sam kaže, 'da, imam isto ime i prezime', na ideju je došao jer i sam koristi javni prijevoz kako bi došao do srednje škole. A to podrazumijeva čekanje u redu i kupovanje karte za autobus pa čekanje u redu i kupovanje karte za vlak, pogledavanje na sat kasni li vlak ili autobus u dolasku - uobičajene situacije u životu korisnika javnog prijevoza.

'Na ideju sam došao jer svakog jutra putujem u školu autobusom ili vlakom i svakog se popodneva vraćam. Tražio sam nekakvu sličnu aplikaciju koju bih i sam mogao koristiti. Kako je nisam pronašao, niti išta slično, prijavio sam se na ovaj natječaj i napravio projekt', priča Matija začetke ideje koja je na natječaju Ideja godine, u organizaciji portala Srednja.hr te Visokog učilišta Algebra i Visoke škole za financije i pravo Effectus, nagrađena drugom nagradom.

I rodio se Transito

Transito je zapravo usluga osmišljena tako da bude dostupna na svim najpopularnijim platformama, a koja omogućava korisnicima kupnju karata za javni prijevoz, pregled trenutnih lokacija vozila javnog prijevoza i upute za najefikasnije i najlakše korištenje javnog prijevoza.

'Jedna od glavnih funkcija aplikacije bila bi mogućnost korištenja različitih vrsta prijevoza. Primjerice, živite li u nekom mjestu u Hrvatskom zagorju, nekoliko stotina metara od stanice, aplikacija bi vam pokazala koliko trebate hodati do te stanice. Onda bi vam pokazala koliko se vozite autobusom do željezničke stanice pa koliko vlakom i tako dalje', pojašnjava Matija koji je sam izradio sučelje za aplikaciju, ali mu nedostaje programer koji bi napravio samu aplikaciju.

Kako je Matija sam istaknuo, koristi ovog proizvoda bile bi višestruke.

Naime, uz Transito bi kupovanje karata postalo daleko brže i jednostavnije, jer bi za kupnju jednosatne, dnevne, tjedne ili čak mjesečne i godišnje karte bilo potrebno samo nekoliko dodira po pametnom telefonu, odnosno nekoliko klikova unutar web aplikacije na računalu.

Iako se Matija prilikom izrade projekta fokusirao na Transito kao aplikaciju za pametne telefone, ističe kako bi se koristila i web aplikacija koja bi prvenstveno služila za pregledavanje karte na kojoj bi bile prikazane lokacije vozila i stanica, za kupnju karata na dulje razdoblje i za upravljanje podacima o plaćanju i načinima plaćanja.


Nedostaje mu samo - programer

Zanimljivo je da se Matija na natječaj Ideja godine prijavio sam.

'Nisam našao nikoga tko bi mi bio od neke veće pomoći. Prvenstveno mi trebaju programeri, a njih nisam našao', ističe kroz smijeh i pojašnjava da je ideja najmanji problem. Pisanje projekta već je veći zalogaj.

'Financijski dio poslovnog plana je najteži. Ne očekujemo od škole da nas to konkretno nauči. Bilo je, primjerice, teško pronaći podatak kolike bi bile plaće programera ili od kakvih bi se ljudi tim točno trebao sastojati', kaže Matija.

Iako je još u srednjoj školi, Matija već ima ozbiljne planove za budućnost.

'Definitivno ću nastaviti raditi na aplikaciji. Ovo je bilo tek prvo predstavljanje, a nadam se da ću još imati priliku za to. Nadam se i da ću uspjeti naći nekoga dovoljno kvalitetnog s kim bih mogao raditi na tome', priča Matija.

S obzirom na to da Grad Zagreb, Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija pokušavaju pokrenuti projekt integriranog prijevoza putnika koji bi obuhvaćao i autobuse i tramvaje i vlakove, Matijina aplikacija umnogome bi olakšala putovanje.

No dok sama aplikacija ne zaživi uz pomoć programera, Matija razmišlja i o drugim projektima. Otkrio nam je da Transito nije jedina aplikacija na kojoj radi.

'Imam drugu ideju za turističke agencije. Aplikacija je to koja je malo teže izvediva u Europi zbog cijene roaminga, ali bilo bi moguće napraviti jednu koja bi koristila prijevozničkim tvrtkama, turističkim agencijama i svima koji su uključeni u čitav taj proces. U nju bi bila uključena i navigacija, a putem nje bi se mogle slati i upute vozaču i još nešto. Ali to još nije razrađeno', sramežljivo govori i priznaje da mu je želja krenuti u programerske vode da bi sam mogao raditi svoje aplikacije.