NAJBOLJE OD 2010.

Hrvatska tweetosfera 2010.

22.12.2010 u 10:00

Bionic
Reading

S krajem godine u medijski prostor stižu i neizbježni pregledi svega što se zbilo u proteklih 360-ak dana. Svoju retrospektivu započet ćemo s pregledom najzanimljivijih trenutaka s omiljene nam društvene mreže - Twittera

Prilično sam sigurna da me pamćenje ne vara (premda ne nalazim digitalni otisak koji potkrepljuje moju tvrdnju) i da je u revni tviteraš @mbajkusa, ranije poznat kao #voljenivodja, a danas zatajen kao autor medijski najeksponiranijeg Facebook statusa o #sanaderu, zimskim gumama i lancima, mudro izjavio da je svatko kovač svoga tajmlajna. Držeći se te mudre #noveposlovice, pobrojat ću vam nickove, hashtagove i geolokacije unutar Kroacije koje su obilježile moj, a vjerojatno i mnoge od vaših tajmlajna u godini na izmaku.

Revolucije

Revolucija se baš i neće odigrati na Twitteru, rekao je Malcom Gladwell, i imao je pravo. U siječnju se na zagrebačkom mrazu pojavio goli muškarac, personifikacija 'pornografskog gubitka od 19 milijuna kuna' na @radio_101, a u svibnju, lipnju i srpnju svi smo napeto pratili o čemu se piše pod tagom #varsavska. Mnogi su tvitali i ritvitali, mnogo manje ih je doista izašlo na ulice, ali s lica mjesta javljali su se @topssy, @borutseparovic, @ivospigel, @zriha i @anastunic.

Informacije

Da nam friška informacija uvijek bude nadohvat ruke, cijelu se godinu aktivno brinuo i revno sa svojim followerima komunicirao @tportal. Aktualni, zanimljivi i tviteraški komunikativni bili su i @jutarnji  i @novilisthr. Od nemainstream opcija, a za one koji vole problematizirati, a ne samo izvještavati, uvijek aktualne vijesti u esejističkom formatu servirao je @LadoTomicic kroz feedove s portala Lupiga.

Na kraju 2010. značajnijih servisa za povoljnu kupnju na domaćem tržištu ima pet, ali jedina je @kolektiva obilježila cijelu 2010. na Twitteru. Da njih nije bilo, vjerojatno nikad ne bih isprobala minival i bojenje trepavica ni masažu vrelim kamenjem, a neki bi moji prijatelji ostali uskraćeni za iskustvo leta balonom.

Noviteti

Svijet interneta (genitiv množine!) na Twitteru je važna tema, u pravoj meta-maniri, a ove godine na tome polju nipošto nije manjkalo uzbuđenja. Tvitalo se o Google Buzzu, transformacijama profila na Facebooku, iPhoneu 4 i žuđenom iPadu. Kad, gdje, što i zašto nam je to sve važno objašnjavali su @Beler, tim s @netokracija i @gadgeterija, dok je implikacije spomenutih fenomena za biznis i društvo pokrivao naš @planbhr, od travnja i na tportalu.

Inspiracija

Za dnevnu ili trodnevnu, a katkad i tjednu dozu inspiracije odlazila sam na @Trazilo_com, @pogledaj_to i @Kreativni_net. Njihovi su accounti sastajališta sjajnih ideja iz svijeta, a posebno iz Hrvatske: eldorado mogućnosti, aktualnosti i natječaja za promoviranje mlade hrvatske kreative.

Kultura

Muzejima su u 2010. godini, nažalost, uglavnom pobjegle muze. @MSUZagreb otvorio je prostor i profil na Twitteru u prosincu 2009, ali od tada se jedva oglasio. Slično je bilo i sa sjajnom inicijativom Muzeja ulične umjetnosti: njihov je profil otvoren u travnju i tu je otprilike stalo. Šteta, jer @MUUzej je dušu dao za sjajne Twitpic galerije.

Što se kazališta tiče, o svim aktualnostima, od afere Mucalo do skandala oko političkog žrtvovanja Senke Bulić redovito je izvještavao @TeatarHr. Osim tog 'krovnog' kazališnog accounta, tvitao nam je @montazstroj o dva svoja projekta, #srce moje i #vatrotehna, a u listopadu se pridružio @zekaem sa #ZKMtweetupima. Djelomično u kontekstu kazališta, ali više u kontekstu eksperimentalnog TL-a, nekontaminiranog komunikacijom, cijelu sam godinu napeto pratila što i kako tvita dramaturginja @jasnazmak.

Od filmskih i serijskih hitova, #inception je podijelio Twitter na dva do tri tabora, a slično je bilo i sa 'Seksom i gradom 2'. Uživo se tvitalo s ekskluzivne premijere serije Pacifik te s Društvene mreže, a @Filmskinet i @serijala pokrivali su svakodnevno hrvatske i svjetske novitete.

Knjige & kava bitni su mi u životu i na TL-u. Za razne vrste tekstova u 2010, od neodržanog meča Labrović-Biškupić do odlaska legendarne Vesne Parun, brinuo se @svijetkulture (između ostalog i svojim sjajnim besplatnim časopisom za kulturu i umjetnost), a žensko iskustvo umjetnosti i medija prenosili su @cunterview te sjajna @Milerama, uvijek spremna za raspravu i dodatne reference na temu književnosti, filozofije i novih medija. A referentni site za kavu uz knjigu u širem smislu i zanimljive kofeinske aksesoare 2010. bio je @nescafe_hr.

Glazba

Oko glazbe su se i u 2010. lomila tajmlajnška koplja. Napeta je bila diskusija oko vrsnosti novog albuma Kanyea Westa (@IvanSarar Pro vs. @marin_ostojic Contra). Glazbena je događanja cijele godine pokrivala @Muzikahr, ali i brojni reporteri s terena: @marcec je izvještavao s Metallice i s Lady Gage, @NebojsaG nije izvještavao s The Nationala, a pola je tajmlajna bilo na T-Mobileovom InMusic festivalu.

Kad smo već kod glazbe, postoji ta kategorija DJ-eva i DJ-ica tajmlajna koji su od većine spomenutih kategorija u 2010. radili moćne koktele, u šejkeru od svojih dnevnih stvarnosti. Osim nekih već ranije spomenutih, tu su @snex, @antealeric, @romanbold, @taroofie, @majafiume, @AnaBalentovic. Mada sam ovaj pregled praktičnosti i kartičnosti radi morala ograničiti na Hrvatsku, ne mogu barem ne nabrojati društvo iz regije koje spada u istu kategoriju, a bez kojega ne mogu zamisliti dan u tvitosferi: @AhFrida, @drazen_jankovic, @teanikolic, @JelenaGrujic, @llevo3.

I riječ-dvije o ovogodišnjim dezerterima s Twittera, u nadi da će me čuti i da će nam se vratiti: @Sampjer, @IAmAnaMaria, a posebno @gorilahr, koja je sa sobom odnijela omiljene mi tvitove za kraj radnog dana. Izvlačim iz favorita jedan Gorilin prošlonovogodišnji, za kraj. :)