NAJBOLJE OD 2010.

Serije u 2010.

26.12.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Kraj je kalendarske godine, vrijeme kada se povlači crta i zbrajaju uspjesi (i šteta) iz proteklih dvanaest mjeseci. Od svih medija, listu za ono najbolje iz prošle godine vjerojatno je najteže izvući iz televizije. Pogotovo kad je televizijska godina iza nas bila ovako plodna. Ne računajući nešto siromašniju jesen, naravno

TV sezona je tijekom kalendarske godine rascijepana na dva, ponekad vrlo različita, dijela. Posebna pažnja je usmjerena na 'stare' serije koje tijekom godine emitiraju drugi dio protekle sezone i prvi dio trenutne sezone.

Velike produkcije

Nakon mnogo godina čekanja, HBO nam je konačno prikazao i najveći televizijski događaj godine, njihovu ratnu miniseriju 'Pacifik'. Deset produkcijski najskupljih epizoda u povijesti medija idealni su poklon ove blagdanske sezone. DVD set je nedavno izdan i na našem području, pa ako ga niste gledali na proljeće, Pacifik je još bolji u DVD tretmanu.

David Simon se vratio na male ekrane i donio nam seriju kakvu samo on zna. 'Treme', lagana ljubavna balada o New Orleansu poslije katastrofe uragana Katrine, pokazala je zašto se njezin autor smatra najvećim umjetnikom malih ekrana.

Kablovski AMC je u 2010. zacementirao status trenutno najbolje mreže za dramske serije. Fantastična četvrta sezona 'Mad Mena', napeta i srceparajuća priča o neobičnom prijateljstvu Walta i Jessea eskalirala je šokantnim finalem treće sezone 'Breaking Bada' i spora, slojevita intrigantnost odlične prve (i jedine) sezone 'Rubicona' zabavljale su nas u 2010. Kratka prva sezona 'Walking Deada' je poslije pilota malo zakazala, ali vjerujemo da se to sve sljedeće godine može popraviti.

Tužni rastanci

Nakon šest godina rastali smo se s prijateljima iz 'Losta', u kontroverznom finalu o kojem će se još godinama pričati. Lost je zaključio priče svojih likova u emocionalnom rastanku koji nije zadovoljio gledatelje koji su tražili odgovore na sva pitanja. Najveća televizijska priča u prošlom desetljeću završena je doslovnim punim krugom života i smrti. Nova godina biti će praznija i tužnija bez 'Losta' na rasporedu.
Jack Bauer nas je također napustio u 2010. i nakon osam sezona odjahao je u penziju, neki bi rekli i tri godine prekasno. 'Caprica', spin-off 'Galactice', došla je i prošla u godini iza nas, a 'Spartacus' je oduševio svojom kombinacijom krvi, golotinje i zabave. 'Party Down' je zaključio svoj boravak na TV-u nakon dvije kratke i slatke sezone, baš kao i 'Terriersi' nakon odlične prve sezone.

Nikad bolji humor

NBC je rano ove godine uništvao sve pred sobom u gotovo savršenom humorističnom bloku četvrtkom. 'Community', 'Parks and Recreation', '30 Rock' i 'The Office' bili su dva najbolja sata kontinuirane zabave na cjelokupnom televizijskom pejzažu. Dodavanjem uvijek odličnog 'Sunny in Philadelphia', novaka 'The League', ABC-jeve 'Moderne obitelji' i 'Better Off Teda' te FX-ovog 'Archera i Louiea', komedija na televiziji nikad nije bila bolja nego upravo u 2010.

Britanci

Steven Moffat je preuzeo 'Doctora Whoa', Matta Smitha pretvorio u naslovnog junaka, a Karen Gillan u jednu od najomiljenijih suputnica. Pored vrlo dobre pete sezone 'Doctora', Moffat je pronašao vremena da napravi reboot Sherlocka Holmesa, koji će se vratiti sljedeće godine u novoj sezoni. Tri briljantne epizode i odlična kemija Benedicta Cumberbatcha i Martina Freemana kao Sherlocka i Dr. Watsona svrstale su Moffatovu seriju na must-watch listu ove godine.
'Misfits', drama o britanskim delikventima sa superherojskim moćima obrisala je pod s 'Heroesima' i pokazala kako se takva tematika radi. Simpatična, sirova i beskrajno zabavna serija nastavila je pripovijedati svoju priču kroz šest kratkih epizoda druge sezone. 'Misfits' je imao i božićni specijal ove godine, koji je lijepo utkao put ka novim događajima za sljedeću godinu.

Stari i novi favoriti

'Fringe' se u 2010. ohrabrio, podigao par stepenica više, počeo se baviti svojim likovima i kroz umijeće šivanja lijepo razrađene i karakterno osnovane drame poboljšao od mlakog početka serije. Priča koja je uslijedila od drugosezonske epizode 'Peter' pokazala je tužnu, ranjivu i humanu stranu ove serije omotane u plašt znanstvene fantastike.
'Friday Night Lights', mala serija o nesavršenim životima prijatelja, velikoj ljubavi cijele jedne zajednice u još većoj saveznoj državi Teksasu, svake godine u nekoliko navrata rasplače sve svoje gledatelje. Peta i posljednja sezona se upravo prikazuje, a šanse za plakanje su sve bolje i izglednije.
HBO je pokazao da uvijek ima asa u rukavu, pa je tako ove godine predstavio seriju baš u svom stilu. Steve Buscemijem predvođeni 'Boardwalk Empire' nije impresionirao svojom maštovitošću, ali prezentacijom, produkcijom, glumom, pričom i ljubavlju posvećenoj u stvaranje projekta svakako jest.
FX je pored nešto lošije sezone svoje najbolje serije, 'Sons of Anarchy', predstavio 'Justified'. Moderna kaubojska serija predvođena Timothyem Olyphantom u ulozi šerifa Raylana Givensa trebala je nešto vremena da se pokrene, ali je zato i isplata na kraju sezone bila slađa i bolja.